Drakk du litt for mye alkohol foran barnet ditt? Dette bør du gjøre.

Les ekspertens råd til hva du bør gjøre dagen derpå.

Forsidebilde: Lars Olav Dybvig

Snakk med barnet ditt

Har du våknet opp etter en fest eller en hyggelig middag og tenkt at du kanskje drakk litt for mye foran barna? Du er ikke alene.

bilde av peder kjøs
Dagen derpå: Psykolog Peder Kjøs mener at man kan reparere mye med et unnskyld. Foto: Kristoffer Myhre

Psykolog Peder Kjøs mener man kan snakke med barn om alt, også alkohol.

–  Ta det opp med barnet hvis det ble en dum situasjon. Si hva som ble feil, råder han.

Han forteller at man ikke trenger å overforklare.

– Barns verden er helt forskjellig fra voksnes verden. De har ikke forutsetning for å forstå hva alkohol er og hvorfor voksne drikker, men du kan hjelpe til med å benevne det. At voksne drikker for å slappe av og ha det gøy, men at det kan bli for mye, sier han.

Et unnskyld hjelper – hvis du mener det

Det er vondt å tenke på at man kan ha drukket på en måte som var ubehagelig for barna. Peder Kjøs mener at man kan reparere mye med et unnskyld.

– Du kan si noe om at det ble litt mye alkohol, og at din jobb som forelder er å være til stede for barnet, det fikk du ikke til, og det er du lei deg for.

Han påpeker at ordene må følges av handling.

– Få frem at det var et unntak – men da må det faktisk være et unntak også, og ikke noe som stadig gjentar seg, sier han.

En prat kan bidra til å avdramatisere alkohol for barnet, og sette i gang viktige refleksjoner hos den voksne, avslutter Kjøs.

Vær som du pleier

Det er lov å kose seg med et glass vin til maten foran barna, og mange barn synes det er helt greit. Samtidig kan det være fint å være bevisst på når du skal stoppe, så de sene sommerkveldene blir like hyggelige for barna, som for oss voksne.

For alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg som de pleier.

Trenger du noen å snakke med? 

Ifølge Folkehelseinstituttet vokser nesten 1 av 10 barn opp i hjem der mamma eller pappa har hatt problemer med alkohol det siste året. Samtidig er det mange flere barn som synes det er ubehagelig at foreldrene forandrer seg når de drikker, uten at det nødvendigvis betyr at den voksne har et avhengighetsproblem. 

  • Hvis du er bekymret for barnet ditt, for eksempel hvis du tror at det som har skjedd har satt dypere spor, er det lurt å søke profesjonell hjelp. Helsestasjonen være et godt utgangspunkt om du trenger noen å drøfte med.
  • Hvis du er bekymret for at du eller noen i din omgangskrets kan ha utviklet et problematisk forhold til alkohol, kan du få gode råd hos fastlegen din, eller ringe anonymt til Rusinfo på telefon 915 08588.

Relaterte saker