Stavanger skal arbeide for godt alkovett

Denne uka ble storbykommunen Stavanger med i Av-og-til Lokalt. Dermed kan Av-og-til ønske årets første nye kommune velkommen til samarbeid om godt alkovett.

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun og generalsekretær i Av-og-til Randi Hagen Eriksrud smiler til kamera etter signering av Stavanger som ny Av-og-til-kommune.

– Alkovett handler om å tenke over når man skal drikke og når man skal la være. For mange er dette lett, men det gjelder ikke alle. Som Av-og-til-kommune blir vi bedre rustet til å hjelpe dem som synes dette kan være vanskelig, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Økt bevissthet

Alkovettleder Randi Hagen Eriksrud er glad for at Stavanger nå har blitt med i samarbeidet.

– Jeg tror det er økende bevissthet i Norge om de negative konsekvensene av alkoholbruk, og stadig flere ser viktigheten av å prioritere folkehelse og forebygging lokalt. I dag bor 991 000 nordmenn i en Av-og-til-kommune, og vi er glade for at Stavanger har valgt å prioritere dette arbeidet.

Også ordfører Kari Nessa Nordtun ser en endring i det norske drikkemønsteret.

– I løpet av de siste tiårene har alkohol blitt mer tilgjengelig, og flere opplever alkohol som en naturlig del av hverdagen. Vi vet at tilgjengelighet øker sannsynligheten for alkoholbruk – og misbruk. Stavanger kommune vil derfor bidra til å skape en allmenn aksept for at en del livssituasjoner skal og bør være alkoholfrie, sier hun.

God forebygging

Av-og-til Lokalt vektlegger å bruke formelle og uformelle arenaer til å løfte temaet alkovett. Når mange aktører er mobilisert på lokalt og nasjonalt, vil det føre til at innbyggerne får med seg budskapet i mange kanaler.

Det vil innbyggerne i Stavanger merke positive effekter av, mener Eriksrud.

– Bevisstgjøring og forebygging skjer ikke av seg selv. Vi trenger tiltak på mange ulike områder. Som Av-og-til-kommune vil Stavangers innbyggere møte kunnskap og nyttige råd om alkoholbruk på mange ulike arenaer, som for eksempel direkte i møte med helsepersonell, skoleverket, og i kommunen for øvrig, sier hun.

Relaterte saker