Hvordan påvirker alkohol sexlivet ditt når du blir eldre?

Dagens pensjonister har oftere sex enn vi en gang trodde. Også drikker de mer alkohol enn før i tiden. Det kan ha både fordeler og ulemper.

Mann og dame klem
Kort oppsummering 
  • Dagens pensjonister er seksuelt aktive og drikker mer alkohol enn tidligere generasjoner, noe som påvirker deres seksuelle liv på både positive og negative måter.
  • Et overdrevet alkoholbruk kan ha negative effekter, særlig fordi eldre blir mer følsomme for alkoholens og medisiners effekter med alderen.
  • For kvinner kan moderat alkoholinntak minske anspenthet og gjøre seksuelle opplevelser mer avslappede, men høyt alkoholinntak kan føre til utilstrekkelig lubrikasjon og smertefulle samleier.
  • For menn kan en moderat mengde alkohol øke seksuell tenning og nytelse, men høyt alkoholinntak kan føre til tap av ereksjon og dårligere seksuell ytelse, samt redusert bruk av kondom og økt risiko for seksuelt overførbare infeksjoner.

Dagens eldre er friskere og mer aktive enn før. Helsen er bedre, flere er i arbeid, de trener, spiser sunt, og reiser mer enn før. Også har de sex, da. Kanskje ikke mer enn før (det er det lite forskning på), men myten om at sexlysten forsvinner når du blir eldre er i alle fall knust. Forskning viser nemlig at 90 prosent av norske menn mellom 60 og 75 år, og nærmere 75 prosent av kvinnene i samme alder er seksuelt aktive ①.

Men så drikker de også oftere alkohol enn de gjorde før. Hvordan påvirker det egentlig sexlivet deres?

Litt kan være bra

Forskning viser at alkohol øker både lyst, nytelse ② og tenning ③. Den fysiologiske responsen – ereksjon og lubrikasjon – kan påvirkes positivt av alkohol. I tillegg kan det være lettere å hengi seg til den seksuelle situasjonen, og eventuelt få utløsning eller orgasme. Alkohol kan også bidra til at folk blir mer sosiale, hvilket kan øke både sannsynligheten for å møte noen å ha sex med, og gleden av å ha sex – fordi man er mer avslappet ④.

Men ikke for mye

– Den seksuelle tenningen er avhengig av avspenning, men også av spenning i muskulatur – noe som blir vanskelig med for mye alkohol, sier Sidsel Schaller, som er spesialist i klinisk psykologi og sexologi ved Norsk forskningssenter for seksuell helse.

Schaller kan fortelle at på grunn av aldring og hormonelle endringer vil eldre menneskers seksualfysiologi blir noe mindre fleksibel og responsiv enn i yngre år. Samtidig blir vi med alderen mer følsomme for effekten av både alkohol og medisiner.

– I og med eldre mennesker i økende grad bruker medisiner, som i seg selv kan påvirke seksualiteten, kan det være lurt å ta høyde for interaksjonen mellom disse medisinene og alkohol, informerer Schaller.

– Noen eldre opplever at alkohol rett og slett ikke lenger gir samme glede eller nytelse som tidligere, enten det er på grunn av aldring i seg selv, eller medisinbruk.

Bilde av Sidsel som smiler
ELDRES SEKSUELLE HELSE: Sidsel Schaller er spesialist i klinisk psykologi og sexologi, tilknyttet CENSE, Norsk forskningssenter for seksuell helse. For tiden sluttfører Schaller en doktorgrad om eldres seksuelle helse og underviser om seksuell helse på flere universiteter og spesialistutdanninger. Foto: Heidi Ansethmoen

Slik påvirker alkohol sexlivet til eldre kvinner

I følge Schaller kan effekten av alkohol være positiv for kvinner, dersom det fra før foreligger en viss anspenthet – for eksempel om man har vokst opp med verdier som ikke understøtter at seksualitet skal være nytelsesfullt. Har man opplevd sex som strevsomt i tidligere samliv, eller som smertefullt i overgangsalderen, kan alkohol også gjøre at man slapper mer av i nye situasjoner – gitt at årsakene til at det var strevsomt eller smertefullt ikke lenger er til stede. Hun poengterer imidlertid at en reduksjon i hemninger på grunn av alkohol kan bidra til at man ikke lytter så godt til egen kropp, og man kan – ved inntak av større mengder alkohol – ende opp med å ha sex som kan bli ubehagelig både fysisk og psykisk.

– Høyt alkoholinntak vil kunne hemme lubrikasjon, hvilket gjør at skjeden ikke får nok fukt. Som en konsekvens av det kan samleie bli smertefullt. Derfor er det viktig å bruke god nok tid til oppvarming, bruke glidemiddel og ikke minst stoppe dersom det ikke kjennes godt.

 

Slik påvirker alkohol sexlivet til eldre menn

Å få og opprettholde ereksjon er noe av det som rapporteres som viktig for de fleste menn for å bevare et godt selvbilde. Og selv om en moderat mengde alkohol vil kunne øke lyst, tenning og nytelse, kan for stor mengde alkohol i følge Schaller bidra til tap av ereksjon, og gi dårligere utholdenhet.

– Det kan gå utover utløsningen og orgasmen. Stress som følge av å «ikke få til», i kombinasjon med for høyt alkoholinntak, kan føre til at man forsøker å strekke seg lenger enn man har kapasitet og lyst til. Dette kan igjen gjøre at man dropper bruk av kondom for å redusere usikkerhetsmomenter omkring ereksjonen – og dermed utsetter seg selv eller partner for risiko.

– Kondombruk går nedover med økt inntak av alkohol, og seksuelt overførbare infeksjoner er økende hos den eldre befolkningen.
Kilder 

Alle lenker åpnes i ny fane.

① Træen, m.fl., 2018 – Sexual Activity and Sexual Satisfaction Among Older Adults in Four European Countries | Archives of Sexual Behavior (springer.com)

② Harvey, S. M., & Beckman, L. J. (1986). Alcohol consumption, female sexual behavior and contraceptive use. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 47(4), 327–332.

③ Cooper, M. L. (1992). Alcohol and increased behavioral risk for AIDS. Alcohol Health and Research World, 16(1), 64–72.

④ Grabovac, I., Koyanagi, A., Yang, L., López-Sánchez, G. F., McDermott, D., Soysal, P., Turan Isik, A., Veronese, N., & Smith, L. (2021). Prospective associations between alcohol use, binge drinking and sexual activity in older adults: the English Longitudinal Study Of Ageing. Psychology and Sexuality, 12(3), 193–201. 

Relaterte saker