– Målet er at folk skal reflektere over sine alkoholvaner
I flere tiår har Bente Holm Sælid i Sarpsborg kommune hatt et hjerte for folkehelse. Da hun fikk oppdraget å være koordinator for Av-og-til i kommunen ble hun likevel skeptisk.
Hvordan skulle hun klare å engasjere og snakke om alkovett, spurte Bente seg.
– Hvem kan vi samarbeide med på den kampanjen? Er det ikke en god idé å få legevakten med på laget?
Bente Holm Sælid og resten av Av-og-tils kjernegruppe i Sarpsborg kommune planlegger fremtiden. Ideene er mange. Avgjørelsene er raske.
– Hvem ringer? spør Bente.
Bente er koordinator for Av-og-til i kommunen. Hun er en av dem som har vært med på å legge grunnlaget for samarbeidet organisasjonen har med Sarpsborg. Oppdraget var hun i begynnelsen i tvil om hun burde ta.
– Da jeg fikk oppdraget om å være koordinator ble jeg skeptisk. Jeg kunne ikke mye om temaet, og jeg lurte på hvordan jeg skulle få andre til å prate om sine alkoholvaner.
Bente er positiv og kunnskapstørst og takket ja. Hun deltok på Av-og-tils Energisamling i Oslo og tok jevnlig kontakt for å lære mer om alkovett og organisasjonens arbeidsverktøy og -metodikk. Bente skulle arbeide med alkovett i Sarpsborg som er en gammel industri- og jordbruksby. På de støvfylte fabrikkene nede ved elven var det i gamle dager både lov og tradisjon å ta seg en pils på jobben.
– Alkokutt og pekefinger-kommunikasjon kan fort skape skepsis blant folk. Vi er ille bra til å kose oss og feste med alkohol, forteller Bente.
Å formidle kunnskap om alkovett var ikke en jobb hun kunne gjøre alene, forstod Bente. Hun mobiliserte.
En overraskelse
I Sarpsborg valgte Av-og-tils kjernegruppe å satse på barn og unge. I kommunen etablerte de arbeidsgrupper. På familiesentrene utnevnte de kontaktpersoner som sørget for at alkovett ble satt på agendaen for jordmødrene og helsesykepleierne. I møte med gravide, nybakte foreldre, barn, og ungdom deler de ut Av-og-tils materiell som blir starten på en god samtale.
– Jeg kan stå på stand alene, men det gjør ingen forskjell i det store. Av-og-til koordinatoren er en krumtapp, men du må også ha arbeidsgrupper og frivillige, understreker Bente.
Nettverket fortsatte å vokse. I dag samarbeider Av-og-til-gruppen i kommunen med politiet, Redningsselskapet, barnehager, båtforeninger, bibliotekene, miljø-, kultur- og helseseksjonen.
– Skjer det et arrangement i kommunen, spør vi om et mulig samarbeid. Vi får oftest et ja til svar, smiler Bente.
En dag i august rigget de seg til på et arrangement i regi av Sarpsborg båtforening. Været oppførte seg som om det var oktober. Det blåste stiv kuling. Folk hutret og frøs. Likevel opplevde Bente og de andre som stod på stand en varme den dagen.
– Folk er nysgjerrig på hva Av-og-til er, og hvorfor kommunen samarbeider med organisasjonen. Folk deler sine historier og erfaringer. Da må vi lytte og skape dialog, understreker Bente.
Hun slutter ikke å bli overrasket over positiviteten de blir møtt med.
– Når du skal prate om alkovett kan du ikke komme med pekefingeren, men med et åpent sinn. Målet er å snakke med folk og få dem til å reflektere rundt sine alkoholvaner, sier hun.
Til inspirasjon
På kontoret til Bente henger en stor fargerik plakat over datamaskinen – en tegning av en særegen kokk som lager mat, eller «Cooking jazz», som er tittelen på bilde.
– Jeg blir glad hver gang jeg ser på den, forteller hun.
Bente kjøpte plakaten på jazzfestivalen i New Orleans, et sted hun beskriver som avslappet og blomstrende. Egentlig litt som Bente selv. Hun har en «det ordner seg»-holdning og et smittende vesen som får andre til å blomstre. Hun vet også hva som må til for å få arbeidet til å jazze. Men hvordan holde tempo, ha driv og fenge folk år etter år?
– Det er en utfordring å tenke nytt. Hvert år må vi jakte på nye innfallsvinkler og nye personer å samarbeide med. Jeg opplever at de gode ideene dukker opp når kjernegruppen snakker sammen og sammen tenker utenfor boksen, sier hun.
Bente vil trekke frem en gruppe som motiverer henne og sørger for at Av-og-til-arbeidet får fortsette. Det er de folkevalgte i Sarpsborg kommune.
– Det er gøy å få dele kunnskapen med de frivillige og de engasjerte i kommunen, men det beste er å få dele med politikerne. Vi må være sikre på at de er oppdatert på hva vi gjør og effekten av vårt arbeid. Jeg blir motivert når politikere blir våre ambassadører, smiler hun.
Engasjementet Bente klarer å skape er et eksempel til etterfølgelse.
– Bente er inspirasjon for Sarpsborg, for oss i Av-og-til og for andre Av-og-til-kommuner. Hun har vært en sparringspartner for oss med sin lange erfaring. Vi ser til Sarpsborg når vi skal foreslå tiltak for andre kommuner, sier Randi Haugen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.
– Har banet vei for andre
Sarpsborg var den første kommunen Av-og-til startet å samarbeide med, allerede i 2003. Siden da har avtalen med alkovettorganisasjonen blitt fornyet vært fjerde år, og politikerne har forankret arbeidet med alkovett. De har vedtatt en alkoholpolitisk handlingsplan der politikerne forplikter seg til å videreføre arbeidet med Av-og-til.
Sarpsborg har banet vei for andre kommuner, ifølge Eriksrud.
– Det langvarige samarbeidet har vært med på å forme Av-og-til Lokalt. Deres metode og arbeid skaper trygghet for at prosjektet har livets rett og skaper verdi for samfunnet, sier hun.
– Grundig arbeid tar tid og er ikke gjort i en håndvending. Det er lurt å ha et langt perspektiv og tenke hva kommunen kan få til de neste ti år.
Av-og-tils kjernegruppe begynner å lande planene for tiden fremover. De vil koble legevakten på kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?».
– Dette kan være noe for media, påpeker Bente.
Lokalavisene i Sarpsborg har vært en viktig del av nettverket til Av-og-til i kommunen. Bente inviterer dem til arrangementer og stunts. De er synlige i media og sosiale medier, og det gir resultater.
– Det er enklere å nå mediene hvis vi kan vise bredden. Få med de folkevalgte og knytte kampanjene til relevante temaer – da får vi ofte god respons. Alkovett-temaet må holdes varmt og være synlig i lokalmiljøet. Det skaper engasjement og aktiviteter, smiler hun.
Alkovett traff Bentes hjerte
Bentes kunnskapsbank har blitt rik. Erfaringen har blitt lang. Det har stor verdi. Skepsisen Bente hadde i starten eksisterer ikke lenger. Arbeidet med alkovett skulle vise seg å treffe henne rett i hjertet. Nå kaller hun arbeidet med Av-og-til for et hjertebarn.
Men det er krevende å holde en stø kurs.
– Grundig arbeid tar tid og er ikke gjort i en håndvending. Det er lurt å ha et langt perspektiv og tenke hva kommunen kan få til de neste ti år.
I Sarpsborg har de skapt mer enn et nettverk. De har skapt et maskineri.
– Det er et utrolig morsomt å se samarbeidet rulle. Vårt arbeid inspirer folkevalgte som vedtar at vi får fortsette. Media synliggjør jobben vår, og vi blir inspirert til å jobbe mer, sier Bente.
Hun vet at andre ikke opplever et like velsmurt maskineri i arbeidet med alkovett.
– Det er nok mange som opplever at arbeidet med Av-og-til kommer i tillegg til andre oppgaver. I Sarpsborg kommune jobber jeg også med psykisk helse. Da det var verdensdagen for psykisk helse satset vi i Av-og-til Lokalt også på en kampanje om alkohol og livskriser. Kombinasjonen av mine arbeidsområder ble en fordel for meg. Hva er det egentlig som ikke kan kobles til alkovett, spør hun.
Uansett arbeidshverdag er det en ting du ikke må glemme, mener Bente.
– Du må ha engasjement. Jobben blir bare en teknisk øvelse uten. Det er kjedelig.