Skal du gjennomføre hvit januar?
Ønsker du å oppdage helsefordelene ved å drikke mindre alkohol en måned? Da er du ikke alene. Og fordelene er mange!
Hvit januar er en årlig begivenhet hvor man frivillig unngår å drikke alkohol i løpet av januarmåneden. Lignende livsstilsvalg er NoLo og sober curious trenden. Målet er å fremme en sunnere livsstil og gi kroppen en pause etter julen, som ofte involverer økt alkoholforbruk.
1 av 4 nordmenn sier at de har vurdert å gjennomføre en hvit måned – og blant unge voksne svarer hele 2 av 4 det samme. Dette viser en undersøkelse Av-og-til har gjennomført i samarbeid med Ipsos.
Mange gode grunner for hvit januar
Å kutte ut eller redusere alkoholinntaket gjør godt for helsen – og hvert glass du kutter har en positiv virkning på kroppen. Har du tenkt å kutte ut alkohol helt eller delvis i januar?
Her er syv gode grunner til hvorfor du bør prøve nettopp det.
En hvit måned er ikke bare et spennende prosjekt hvor man lærer mer om seg selv. Det har også en rekke positive helseeffekter på kort og lang sikt.
Alkoholgrepet får støtte av lege og forsker Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest. Han peker på en rekke fordeler med å prøve ut en alkoholfri måned.
– Det er en god måte å bli bevisst hvordan alkoholen påvirker kroppen og psyken. I tillegg kan en pause fra alkohol ha en rekke positive konsekvenser, som bedre søvnkvalitet, vektnedgang og bedre form. Tar man med seg bedre vaner etter en slik måned kan det også bidra til bedre helse og redusert risiko for mange sykdommer, sier Lid.
Klarer jeg gjennomføre hvit januar?
Klart du kan! Men folk er forskjellige og trenger kanskje ulike mål og metoder for å redusere mengden alkohol man drikker. For noen er det enklest å kutte ut alkohol helt i en periode, og gjennomføre hvit januar slik det er tenkt, mens andre oppnår bedre resultater ved å redusere inntaket av alkohol.
Hvis du ønsker å gjennomføre hvit januar er det viktig å ha troen på deg selv, og at du kan klare det selv når du opplever drikkepress. Alle har muligheten til å gjennomføre en periode med endring i livet sitt. Man trenger ikke tenke at man skal gjennomføre hele måneden på en gang, del måneden opp i mindre deler, for eksempel én uke av gangen. Dette gjør hvit januar mer overkommelig. Hvis du i tillegg henter støtte fra venner og familie kan du få ekstra motivasjon i form av å oppleve en forpliktelse ved å ha fortalt det til andre.
Skal du prøve deg på hvit januar?
Dette har andre svart
77%
Ja, selvsagt
5%
Nei, ikke i år
17%
Kanskje det..
Her er fem råd til deg som gjennomfører hvit januar:
Hva sier forskning om hvit januar?
Hvit januar er både forsket på og faktasjekket. Faktisk.no undersøkte vinteren 2023 påstanden om at en hvit periode reduserte alkoholinntaket etter at den hvite perioden var over.
Konklusjonen var at studier har vist at personer som deltok i hvit januar drakk mindre seks måneder senere. De skriver også at det er få studier som viser effekten av hvit måned på sikt, og at disse har noen begrensninger.
Ett av studiene som trekkes frem, er studien til de Visser. Her ble det vist at de som ikke drakk alkohol på en måned, følte seg bedre både fysisk og psykisk, samt at de seks måneder senere drakk mindre og hadde større kontroll over drikkingen. Begrensningene faktisk.no sikter til i sin konklusjon er blant annet at det ikke var tilfeldig hvem som er med i studien. Kanskje hadde de som deltok en ekstra motivasjon for å prøve hvit januar, sammenlignet med helt tilfeldig valgte mennesker? Vi trenger fortsatt mer forskning på temaet for å si noe helt sikkert om langsiktige virkninger.
Det er uansett svært sannsynlig at hvit januar er godt for helsa. Til faktisk.no sier spesialist i rus- og avhengighetsmedisin Asle Enger:
Om du drikker mindre eller ingenting i en hel måned, så kommer du sannsynligvis til å drikke mindre resten av året. Sannsynligvis er det en bevissthetsreaksjon.
Fordi alkohol forårsaker mer enn 200 sykdommer, er vært glass du kutter godt helsa. Hva er det verste som kan skje? Lykke til!
Alle lenker åpnes i ny fane
Mehta, G. m.fl. (2018) Short-termabstinence from alcohol and changes in cardiovascular risk factors, liver function tests and cancer-related growth factors: a prospective observational study. BMJ Open. Lenke til studien.
Richard O de Visser, Richard Piper, (2020) Short- and Longer-Term Benefits of Temporary Alcohol Abstinence During ‘Dry January’ Are Not Also Observed Among Adult Drinkers in the General Population: Prospective Cohort Study, Alcohol and Alcoholism, Volume 55, Issue 4, Pages 433–438, Lenke til studien.
Hvit måned – har det effekt på sikt? – faktisk.no, lenke til artikkelen, lesedato: 06.12.23
Relaterte saker
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.