Slik kan du få bedre drikkevaner

Det kan være krevende å finne frem til gode drikkevaner, dermed kan det være lurt å ha noen triks i ermet som kan hjelpe deg på veien.

Ung dame som sitter i en seng og drikker et glass vann

Det er mange grunner til at noen velger å ikke drikke alkohol, eller ønsker å ta det litt med ro akkurat i kveld. Du kan være den som hjelper til for at andre skal klare å holde på den beslutningen om å ikke drikke. Det viktigste du kan gjøre for noen som takker nei, er å ikke oppfordre til å drikke likevel. Det er god alkoholkultur å ikke mase, og du er med på å skape den kulturen i din vennegjeng!

Tips og råd til hvordan man kan få bedre drikkevaner

Spis først

Sørg for at du aldri drikker på tom mage, og spis gjerne middag før du drikker. Maten beskytter magen mot irritasjon og bidrar til at alkoholen ikke tas opp i blodet like fort.

Drikk roligere

Hvordan du drikker har mye å si for hvordan den påvirker deg. Mange løfter glasset opp til munnen litt på automatikk, og kanskje holder du glasset i hånden hele tiden. Prøv å sett fra deg glasset på bordet mellom hver slurk, og gi deg selv en liten pause. For jo langsommere du får i deg alkoholen, desto bedre er det for deg.

Annenhver uten

Et godt triks er å velge annenhver drink uten alkohol eller å drikke noe med lavere prosent. Da slipper du unna maset fra andre, og kan være med når det skal skåles, uten at de andre trenger å få vite hva du drikker.

Gjør alkoholen mindre tilgjengelig

Gjør alkoholen litt mer utilgjengelig for deg ved å ikke ha alkohol liggende hjemme. Kjøp inn akkurat det som trengs – og dropp den ekstra flasken som kan komme godt med.

Reduser antall drikkeanledninger

Finn på noe annet å gjøre noen kvelder i uken. Sjekk ut en ny hobby, prøv en ny treningsform eller noe annet som krever litt tid og konsentrasjon. Gjør ting som du synes er skikkelig morsomt. Da føles det i mindre grad som at du ikke får lov til å drikke, men mer som at du får anledning til å gjøre noe annet.

Legg en plan

For noen kan det være lurt å legge en plan for de kommende ukene hvor det oppstår anledninger hvor alkohol er involvert. Tenk over på forhånd hvor mange glass du tenker det er ok at du drikker, og når skal du stoppe? Hvis du tenker over dette og noterer det ned før du er i situasjonen, er det enklere å holde seg til planen sin.

Tenk over totalinntaket

Jo mindre alkohol du drikker, jo lavere blir risikoen for kreft og andre sykdommer. Det er den totale mengden alkohol som betyr noe, ikke om du drikker mye i helgen eller litt hver dag. Hvert glass du kutter, gjør godt for helsa.

Relaterte saker