Kjemiker Alexander Sandtorv: 10 myter om bakrus

Kjemiker Alexander Sandtorv har forsket på bakrus. Nå avkrefter han myter om kjente fyllekurer, og forteller hva som faktisk fungerer.

Alexander Sandtorv avkrefter myter om bakrusen

Foto: Emil W Breistein

Myte 1: Det hjelper å ta seg en «reparasjonspils», altså å drikke igjen på morgenen

Dette er ikke riktig. Mange tror at det å «reparere» hjelper på fyllesyken, men du gjør det faktisk verre. Alkohol er en gift, og vi er bakfulle fordi kroppen skal hente seg inn igjen. Da er det ingen god løsning å helle litt mer gift på maskineriet.

Myte 2: Det hjelper å ta paracet, allergitabletter eller brustabletter

Det er ikke vitenskapelig bevist at noen av disse tablettene hjelper. Dette er det ikke så mange som vet, men paracet er faktisk ikke anbefalt dagen derpå. Grunnen til det, er at alkohol blir brutt ned i leveren, og det blir paracet også. Både alkohol og paracet skaper skadelige stoffer i leveren når de brytes ned. Allergitabletter er noe mange sverger til, men i dag er det ikke vitenskapelig bevist at det faktisk hjelper. Brusetabletter likedan. Ibux vet vi hjelper, men det er bare for hodepinen.

Myte 3: Vin og øl blir krøll, øl og vin blir fin

Denne myten har jeg hørt mye, og den har jeg faktisk trodd på selv! Forskningen har derimot vist at det ikke er noe hold i dette. I en studie fikk deltakere vin, så øl (eller omvendt). Man så ingen forskjell i hvor bakfulle folk ble. Det har derimot litt å si hva man drikker – generelt er mørkere drikkevarer (tenk rødvin, whisky, cognac og så videre) verre for bakrusen enn lyse drikkevaer (øl, hvitvin og så videre). Grunnen er at mørkere drikkevarer inneholder mange stoffer som kalles kongenere. Disse kan gjøre bakrusen verre.

En som sitter med pcen på fanget og en kaffekopp på siden av. Man ser ikke ansiktet til personen.

Myte 4: Å drikke kaffe dagen derpå kurerer bakrusen

Det er nok ingenting som kurerer bakrusen, dessverre. Forskningen er nøytral til om kaffe hjelper eller ikke. Noen studier finner at det kan hjelpe litt, mens andre finner at det gjør folk litt mer uggen. Her må man prøve seg frem. Er du vant til å drikke kaffe, kan det se ut til at du får mer ut av en kopp dagen derpå, men da er det mest fordi du får en koffein-bakrus oppå alkohol-bakrusen hvis du ikke drikker kaffe.

Lurer du på om du drikker for mye? Test deg selv her!

Myte 5: Hvor mye man veier har mye å si for om man blir bakfull eller ikke

Det er sant at vekt og det vi kaller kroppskomposisjon spiller inn på promillen din. Promillen din henger også sterkt sammen med hvor bakfull du blir, så på sett og vis er det riktig. Men, du kan også snu på mynten. En person som veier mer, vil trenger å drikke mer for å føle seg full, og da er vi jo like langt. Så er det ikke slik at man kan trekke en direkte sammenheng mellom vekt og bakrus. Det er mange andre ting som påvirker hvor bakfull man blir, også. Dagsform, genetikk, drikkevaner, kosthold den dagen, og mye mer spiller inn.

Myte 6: Hvis man røyker samtidig som man drikker, blir man ikke bakfull

Snarere tvert imot – røyker du mens du drikker, blir du MER bakfull! Det er faktisk forskningen tydelig på!

Myte 7: Hvis man sover lenge om morgenen blir man ikke bakfull

Denne er litt sann og litt usann. Det å få masse hvile hjelper, men det er ikke slik at det å sove lenge automatisk gjør deg mindre bakfull. Mange opplever å sove «lenge» dagen derpå, men føler seg helt utmattet når de våkner. Det er fordi alkohol «ødelegger» søvnen vår. Det er litt rart med det – alkohol gjør at vi sovner enklere, så mange tror at alkohol hjelper på søvnen. Men, forskere har sett at andre halvdel av søvnen blir veldig dårlig. Derfor er det ikke slik at ti timer søvn, er ti timer effektiv søvn når du har drukket. Det er spesielt de delene av søvnen som er styrkende og revitaliserende som blir skadet av alkohol. Utmattelse er et veldig vanlig bakrus-symptom, og det kommer nettopp av at søvnen har blitt skadet på denne måten.

En mann som trener i en park.

Myte 8: Man bør svette vekk alkoholen for ikke å bli bakfull

Dette er også en vanlig myte. Alkohol brytes ned i leveren din. Faktisk jobber leveren jevnt og trutt, og det er ingenting du kan gjøre (som å svette eller være i aktivitet) som gjør at leveren jobber raskere.

Myte 9: Kvinner blir mer bakfulle enn menn

Nei, denne er det nok ikke hold i. Vi har store befolkningsstudier som viser at det er jevnt over likt. I noen tilfeller finner man at kvinner blir mer bakfulle enn menn, men det har ikke så mye med kjønn å gjøre, men kroppskomposisjon (se myte 5).

Myte 10: Man bør spise fet mat og drikke mye vann for å unngå å bli bakfull

Nattmaten er faktisk veldig lur. Den trenger ikke være fet, men det er jo også noe med å være realistisk i det hele. Det er ytterst få som spiser en salat klokken fire natt til søndag. Mat i magen gjør at alkoholen tas opp langsommere, og det er gode nyheter for bakrusen. Vann er noe mange sverger til, og man får ofte høre at alkohol er ekstremt dehydrerende. Det er i stor grad en overdrivelse. I mange studier har man sett at det å drikke vann ikke hjelper på bakrusen. Drikk vann hvis du er tørst!

Bakhoder på konsert

Så hva er det beste tipset mot bakrus?

Jo mindre du drikker, jo mindre bakfull blir du, så et godt tips er å drikke mindre. Er det skikkelig gøy, så er det vanskelig å passe på, så det å drikke en enhet med vann eller brus mellom alkoholenhetene hjelper for mange.

Når du først våkner dagen derpå og føler det elendig, er det ikke så mye annet å gjøre, enn å ta tiden til hjelp. Ta vare på deg selv, spis hvis du klarer, drikk hvis du er tørst, og prøv å få søvn og hvile. Klarer du å komme deg ut, er en rolig tur og frisk luft lurt.