Date uten alkohol? Hvordan? Og hvorfor?

«Skal vi ta en øl?» er et kjent utsagn i datingverdenen. Du har kanskje opplevd både å invitere og bli invitert ut på denne måten? Men er alkohol + date alltid en god idé?

Helling av melk i en hvit kopp med kaffe -på date uten alkohol. Foto.

Alkohol og date er ingen uvanlig kombinasjon, tvert imot. Veldig ofte, og kanskje litt for ofte, er alkohol en obligatorisk nødvendighet som mange støtter seg til når de skal møte noen for aller første gang. Mange kjenner på en trygghet med en pils i hånden, eller opplever at man slapper bedre av etter et glass vin.

Nordmenn flest er rett og slett ganske dårlige på å være sosiale uten å drikke alkohol, men er trenden i ferd med å snu? Vi har nemlig en god nyhet til deg som ønsker å prøve noe nytt på date.

Ny date-trend?

Konseptet «Dry-dating» spås å bli en ny og stor internasjonal trend. Trenden handler om å droppe alkohol på date, fordi mange har sett seg lei på å måtte drikke seg til mot for å håndtere en ubehagelig situasjon. Trenden kan kobles til NoLo «No or Low Alcohol», en trend med hensikt om å velge alkoholfrie alternativer eller alkoholholdig drikke med lav prosent for helsas skyld.

Bilde av knær for å illustrere at to personer sitter sammen på date

Det er spennende (og skummelt) med alt som er nytt, men en absolutt forutsetning for å lykkes er at man gir det nye en sjanse, slik at man kan få øynene opp for at det finnes andre muligheter som også kan fungere.

En øl eller to kan bidra til at man slapper mer av i en utfordrende situasjon, for noen er det også enklere å åpne seg for et nytt og fremmed menneske med litt alkohol innabords. Med det sagt, så finnes det også fordeler med å være litt ekstra bevisst rundt alkoholbruken på date. Og det finnes faktisk flere ting man kan gjøre som ikke inkluderer alkohol.

Dette er fordelene med å begrense alkoholinntaket på date

 • Du legger bedre merke til de små signalene

  Alkohol er med på å svekke evnen til å reagere på subtile signaler fra den du er på date med. Drikk med måte, og fokuser på personen du tilbringer tid med. Blir du for opphengt i egen opptreden kan du risikere å miste verdifull informasjon fra den du er på date med.

 • Du risikerer ikke å bli for avslappet

  Mange er kjent med at de opplever mer ro til sinns med etter en enhet eller to, men det er en hårfin balanse mellom det å være avslappet og det å være FOR avslappet. Du vil nødig gi daten et inntrykk av at du ikke bryr deg, hvis du egentlig er interessert.

 • Du unngår å legge press på daten

  Kanskje kjenner daten på det samme, at også han eller hun kunne tenke seg å velge blant de alkoholfrie alternativene på menyen. Gå i førersetet, sett standarden og vis at «her er det ikke noe must med alkohol».

 • Du (og eventuelt daten) får en bedre dag i morgen

  Alkohol bidrar for mange til en dagen derpå-følelse som ikke nødvendigvis er forenelig med det man ønsker å få utrettet av smått og stort dagen etter. Begrenser man alkoholen, så får man også en bedre dag dagen derpå!

Det er ikke slik at det er nødvendig å kutte all alkohol på alle dater, men et fast innslag av alkohol skal ikke måtte være nødvendig. Husk at det er lov å bryte med normen som sier: Alkohol + Date = Sant.

Relaterte saker