Stor oversikt: Deilig alkoholfritt til julematen

Snart er det jul igjen, og festlige anledninger kommer som perler på en snor. Her finner du gode forslag til alkoholfritt til julematen.

Pyntet bord til julemiddagen for å illustrere alkoholfri drikke

Så er denne magiske tiden her igjen: julen! Tiden da minner skapes. Minner som barna vil ha med seg resten av livet. Og vi voksne skal selvsagt også kose oss. Med gløgg til apertiffen, rødvin til peiskosen, øl til ribba og hvitvin til pinnekjøttet. Og for ikke glemme akevitten. Vi må jo passe på fordøyelsen.

Men halvparten av oss synes det drikkes for mye alkohol sammen med barna i julen. Og barna selv vil helst at de voksne skal drikke null, ett eller maks to glass når de er sammen med dem. Heldigvis finnes det mange gode alkoholfrie alternativer til julekosen; Her har vi samlet noen av dem for deg.

Alkoholfrie alternativer til julekosen

Bilde av vintereplegløgg

Krydret til peiskosen

På kalde høst- og førjulskvelder er gløgg både varmende og hyggelig. Blossa vinteräpple er en krydret gløgg på eplemost med smak av nellik, ingefær og kanel. Kan drikkes varm eller kald.


Friskt til ribba

Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en eplekombucha eller en syrlig og frisk eplemost. Eple og ribbe er en klassisk kombinasjon, og til ribba er det kjempegodt med en frisk og fruktig eplemost, som denne eplemosten med fruktkjøtt fra Askim. Alkoholfri øl kan også passe bra, og Ølakademiet anbefaler Ass UTEN Juleøl til ribba i sin test av alkoholfri juleøl.


Sitrondrikker til torsken

Sitrus til torsken

Spesielt nordpå er det mange som sverger til torsk i jula, gjerne kombinert med kokte poteter, gulerøtter og eggesmør. Til dette smaker det spesielt godt med en sitrusbasert limonade med friske toner som du kan blande ut med mineralvann. Andre typer hveteøl og radler med sitrus kan også passe godt til torsk. Her har vi et bilde av Jacobs Originale Limonade og Clausthaler Radler Lemon.

bilde av to flasker beskrevet i teksten

Til lutefisken

Strauch blanc pur er en alkoholfri musserende basert på riesling-druen. Dette er et godt alternativ til prosecco og er perfekt som aperitif. Denne passer også veldig fint til lutefisk. Til lutefisk er det også godt med alkoholfritt øl. Lucky Saints er et ufiltrert alkoholfritt lagerøl som gir samme kompleksitet og gode smak som et premium øl.


Bilde av juleøl nevnt i saken

Kaffe avec

I stedet for kaffe avec kan det være stas å lage en iskaffe, som lages enkelt ved å fryse ned rester fra morgenkaffen i isbitformer. Når isbitene er klare fyller du på med din favorittmelk. Med en kule is på toppen, litt pisket krem eller revet mørk sjokolade får du en festlig og alkoholfri avslutning på måltidet. Blant testvinnerne av deilig juleøl anbefaler vi også Nøgne Ø sin Julefri – med de klassiske smakene av jul.

Husk å tilby alkoholfritt!

Om du selv velger alkoholholdig til julemåltidene er det greit å huske på at det ikke er sikkert at alle dine gjester ønsker å drikke alkohol. Sørg derfor alltid for å ha et alkoholfritt alternativ tilgjengelig. Det kan også være lurt å bytte ut et glass eller to med det alkoholfrie alternativet, for å sikre en kveld som varer lenger – og en god morgen dagen derpå.

Relaterte saker