Stor oversikt: Deilig alkoholfritt til julematen

Snart er det jul igjen, og festlige anledninger kommer som perler på en snor. Her finner du gode forslag til alkoholfritt til julematen.

Pyntet bord til julemiddagen for å illustrere alkoholfri drikke

Å drikke juleøl, akevitt, vin og andre alkoholholdige drikker til julematen er det tradisjonelle valget for mange, men hvis du er en av dem som av ulike grunner ønsker å kutte ut eller kutte ned på alkoholen har vi noen alternativer til deg.

Julemat-tallerken med ribbe, surkål og poteter.
Julemat, av Kirknes, M., VG, NTB scanpix. (https://ndla.no/article/9898). CC BY-NC-SA 4.0.

Ribbe

Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en eplekombucha eller en syrlig og frisk eplemost. Alkoholfri øl kan også passe bra, og Ølakademiet anbefaler Ass UTEN Juleøl til ribba i sin test av alkoholfri juleøl. På bildet under ser vi også Askim Eplemost.

Aass Juleøl og Askim Eplemost

Torsk

Spesielt nordpå er det mange som sverger til torsk i jula, gjerne kombinert med kokte poteter, gulerøtter og eggesmør. Til dette smaker det spesielt godt med en sitrusbasert limonade med friske toner som du kan blande ut med mineralvann. Andre typer hveteøl og radler med sitrus kan også passe godt til torsk. Under har vi et bilde av Jacobs Originale Limonade og Clausthaler Radler Lemon.

Bilde av Clausthaler Radler Lemon og Jacobs Original Limonade

Lutefisk

Til den tradisjonelle lutefisken er det godt med alkoholfritt øl. Lucky Saints er et ufiltrert alkoholfritt lagerøl som gir samme kompleksitet og gode smak som et premium øl. Nøgne Ø sin juleøl Julefri har kommet høyt opp på flere tester av alkoholfri juleøl, og har blant annet toppet VG sin test av alkoholfri juløl. Passer perfekt til en av julens festmiddager!

Bilde av alkoholfri drikke, Lucky Saint og Nøgne Ø Julefri

Kaffe avec

I stedet for kaffe avec kan det være stas å lage en iskaffe, som lages enkelt ved å fryse ned rester fra morgenkaffen i isbitformer. Når isbitene er klare fyller du på med din favorittmelk. Med en kule is på toppen, litt pisket krem eller revet mørk sjokolade får du en festlig og alkoholfri avslutning på måltidet.

Husk å tilby alkoholfritt!

Om du selv velger alkoholholdig til julemåltidene er det greit å huske på at det ikke er sikkert at alle dine gjester ønsker å drikke alkohol. Sørg derfor alltid for å ha et alkoholfritt alternativ tilgjengelig. Det kan også være lurt å bytte ut et glass eller to med det alkoholfrie alternativet, for å sikre en kveld som varer lenger – og en god morgen dagen derpå.

Relaterte saker