Stor oversikt: Deilig alkoholfritt til julematen

Snart er det jul igjen, og festlige anledninger kommer som perler på en snor. Her finner du gode forslag til alkoholfritt til julematen.

Norge har en rik julemattradisjon og ulike lokale skikker. For mange innebærer julemåltidet også større mengder alkohol. Er du en av dem som av ulike grunner ønsker å kutte ut eller kutte ned på alkoholen har vi noen alternativer til deg.

Aperitiffen

Til aperitiff vil det smake utmerket med en frisk og ikke for søt musserende alkoholfri vin. Du kan også prøve å lage en gløggsecco: 1 del eplegløgg og 3 deler alkoholfri prosecco-lignende vin, for eksempel Nosecco.

Ribbe

Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en eplekombucha eller en syrlig og frisk eplemost.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er veldig salt og serveres vanligvis i kombinasjon med kokte poteter og kålrabistappe. Gode alkoholfrie alternativer til pinnekjøttet er smaksrike drikker som aroniasaft, eplemost med arionia eller en solbærdrikk som kan balansere opp mot den sterke smaken av kjøttet.

Torsk

Spesielt nordpå er det mange som sverger til torsk i jula, gjerne kombinert med kokte poteter, gulerøtter og eggesmør. Til dette smaker det spesielt godt med en sitrusbasert limonade med friske toner.

Rakfisk

Rakfisk har en veldig sterk og markant smak, og trenger en kraftig motvekt i sin tilhørende drikke. Utover et godt alkoholfritt lagerøl passer det derfor godt med en alkoholfri snaps, eller en drink med skikkelig struktur. Test noen alkoholfrie sprittyper, som Gninish med tonic. Snapsen kan også erstattes med ingefær- og gulerotshots som du lager selv med juicemaskin.

Lutefisk

Til den tradisjonelle lutefisken er det godt med alkoholfritt øl. Lucky Saints er et ufiltrert alkoholfritt lagerøl som gir samme kompleksitet og gode smak som et premium øl. Passer perfekt til en av julens festmiddager!

Kaffe avec

I stedet for kaffe avec kan det være stas å lage en iskaffe, som lages enkelt ved å fryse ned rester fra morgenkaffen i isbitformer. Når isbitene er klare fyller du på med din favorittmelk. Med en kule is på toppen, litt pisket krem eller revet mørk sjokolade får du en festlig og alkoholfri avslutning på måltidet.

Husk å tilby alkoholfritt!

Om du selv velger alkoholholdig til julemåltidene er det greit å huske på at det ikke er sikkert at alle dine gjester ønsker å drikke alkohol. Sørg derfor alltid for å ha et alkoholfritt alternativ tilgjengelig. Det kan også være lurt å bytte ut et glass eller to med det alkoholfrie alternativet, for å sikre en kveld som varer lenger – og en god morgen dagen derpå.

Kilder 

Artikkelen er laget i samarbeid med Alexander Jones, sommelier og produksjonsansvarlig i Leske, Kjersti Grana Johansen som til daglig er butikksjef for Vinmonopolet, og Oda Weider-Krog fra podcasten Familieliv.

Relaterte saker