Slik kan barna oppleve voksnes drikking

– Pappa er ikke min morsomme pappa lenger. Han har fått en annen farge på kinnene, lener seg litt for nærme og kiler meg for å få meg til å le. Men det er gråten som presser på.

Ordene stammer fra en kvinne som i dag er voksen. I dette tilfellet skildrer hun en julaften da hun var 10 år gammel. Hun var vant til at pappa drakk litt for mye på julekvelden.

Forventningene om hva som lå under treet var derfor fraværende. I stedet handlet alt om når pappa ville forandre seg. For å ha kontroll telte hun antallet alkoholenheter.

Forstod ikke

Hun mistet aldri tellingen. Fra han tok den første ølen i kjøleskapet på formiddagen. Via aperitiff og så øl og akevitt til maten. Gaveåpningen overvar han med en whisky i hånden. Elleve enheter. Kvelden var ennå ung for de voksne.

Kvinnens historie har blitt til denne kampanjefilmen:

 Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Han var aldri direkte slem mot henne. Bare annerledes. Ubehagelig. Og litt skummel.

Skaper utrygghet

De samme følelsene er det mange barn som kjenner på i julen. En undersøkelse Av-og-til har gjort blant barn og unge viser at ett av ti barn synes det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk. Like mange har ønsket at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin. I tillegg kommer mørketallene.

Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Plutselig og uforklarlig atferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for små å forstå.

– Selv om voksne synes stemningen blir veldig hyggelig etter noen glass, så oppleves det ikke nødvendigvis slik for barna, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Barn merker raskere at voksne forandrer seg når de drikker alkohol enn det de voksne tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for voksne å bedømme hvordan de oppfattes av de små.

Når barn og unge er tilstede kan det derfor være en god idé at du tenker deg ekstra godt om når det gjelder alkoholbruk.

Relaterte saker

Alkohol foran barna? Dette bør du huske på!

Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

«Du får ikke denne sommeren tilbake – det gjør ikke barna våre heller»