Triana Iglesias: – Julen handler om å skape gode minner hos barna

– Barn ser opp til oss voksne og følger med på alt vi gjør. Da er det vårt ansvar å gå foran som et godt eksempel. Alkohol påvirker også barn, sier Triana, som selv er mamma til en datter på snart tre år.

Selv om hun ikke lenger drikker alkohol selv, dømmer hun ikke andre som gjør det.

– Jeg festet masse som ung, men for fem år siden skjønte jeg at det ikke var for meg lenger. Kroppen min responderer negativt på alkohol, jeg føler at jeg mister meg selv litt når jeg drikker.

Alle barn er sensitive

Klar for en fest i julen? Da er oppfordringen fra Triana å ta den en dag barna ikke er med.

Jeg kan fortsatt huske den klumpen i magen fra jeg selv var barn. Når høytiden nærmer seg og du vet at det blir alkohol, kanskje krangling og litt for lange klemmer fra en onkel.

– Jeg var et sensitivt barn, men alle barn er sensitive. Jeg tror mange har sånne minner, og noen fortrenger dem nok også.

I tillegg til å avstå fra alkohol rundt barn, anbefaler Triana å legge bort stress, press og mas før jul.

– Det betyr ikke noe hvor dyre gavene er, eller alt vi må rekke. Du mister så mye ved å stresse, styre og ordne. Vi må huske at barn bare ønsker å ha oss der, være sammen.

Triana Iglesias med barnevogn
Foto: Privat

Hele spekteret av følelser

Selv gleder hun seg til å pynte, bake og tenne lys i en ellers mørk tid.

– Jeg gleder meg til jul, kanskje spesielt nå som det er så mye kollektivt mørke i verden. Det er lov å kjenne på lykke og glede samtidig som vi kjenner på de vonde følelsene.

Et alternativ til å undertrykke negative følelser med alkohol, kan være å gå følelsene i møte, sier hun.

– Julen er tøff for mange. Så lenge det ikke blir farlig for deg, kan det være greit å sitte og kjenne litt på de vonde følelsene. Selvkjærlighet inneholder hele spekteret av følelser, også smerte.

Å tillate seg selv å oppleve julen på ny, enten gjennom å lage sine egne tradisjoner eller å se julen gjennom et barns øyne, kan bidra til å lege gamle sår, mener Triana.

Triana leker med barn i snøen.

Vi voksne kan bli flinkere til å være litt mer barnslige i møte med julen. Det er en måte å heale det indre barnet vårt på.

Julemorgen og kransekake

Med finsk forlovede blir julen til familien Iglesias/Gabriel delt i to, med noen dager i Norge og noen i Finland. Triana ser frem til alt det fine høytiden har å by på.

– Jeg liker nesten julemorgen enda mer enn kvelden. Den fine morgenstemningen med fyr i peisen og julemusikk. Datteren min på snart tre år begynner også å skjønne det med jul, og gleder seg til nissen.

Men det er én ting som må være på plass for at det skal bli ordentlig jul for Triana:

– Det blir ikke jul uten kransekake!

 

Triana gravid foran juletre
Foto: Privat

Da hun var høygravid i desember 2020, befant Triana og forloveden seg i Finland. Pandemien gjorde den planlagte reisen til Norge umulig og det ble – nesten – kransekakekrise.

– Til slutt fant jeg en dame i Helsinki som kunne lage, og endte opp med å betale 2000 kroner for en kransekake med 30 ringer. Så da ble det et par ringer om dagen i en periode. La meg understreke at jeg var høygravid!

 

Relaterte saker