Norges Fotballforbund har dessverre gitt grønt lys for alkoholservering i tilknytning til fotballkamper. Det påpekes fra deres side at det selvfølgelig er kommunene som tar avgjørelse om skjenking knyttet til idrettsarenaen, og at dette ikke er en endring, men en tilpassing av dagens situasjon.
Her er tekst som dere i Av-og-til-kommunene kan bruke i argumentasjon og som bakgrunn til uttalelse i forbindelse med søknad om skjenking på lokale idrettsarenaer.
Av-og-til er en organisasjon som jobber for å sikre gode og trygge idrettsarenaer for barn og unge. Vi ønsker derfor å komme med innspill som vi mener det er viktig at tas med i den politiske behandlingen av søknaden.
Norges idrettsforbund (NIF) er tydelige på at idretten skal være alkoholfri. Per Tøien, idrettspolitisk rådgiver i NIF sier følgende: «Barn, ungdom og deres foreldre skal oppleve at idretten er et trygt sted å være. Alkohol på idrettsarrangementer har ingenting med idrettsopplevelsen å gjøre.»[1] Det er det flere gode grunner til.
Idrett som alkoholfri arena
Idretten har en viktig samlende og inkluderende funksjon i samfunnet vårt. Alkoholservering vil gjøre idrettsarenaen mindre trygg for publikum.
Det er mange i samfunnet vårt som har dårlige erfaringer med alkohol. Det er folk som selv drikker eller har drukket for mye, og det er folk som får sine liv sterkt preget av andres alkoholbruk: barn, partnere og nære venner av folk som drikker for mye.
Det er ikke bare noen få som rammes av alkoholens negative sider. Et kartleggingsverktøy utviklet av Verdens helseorganisasjon anslår at rundt 17 prosent i Norge til enhver tid har et risikofylt alkoholforbruk.
I den sosiale rammen rundt et idrettsarrangement skal det være plass til alle – også dem som av en eller annen grunn ikke vil, kan eller bør eksponeres for alkohol.
1 av 10 barn
Idrettsforbundet er tydelige på at idretten skal være trygg og god for barn og unge. Mange av barna som kommer for å heie på heltene sine i de lokale idrettslagene, vokser opp i et hjem der alkoholen er dominerende og ødeleggende.
Folkehelseinstituttet anslår at omlag 10 % av alle norske barn har en eller to foreldre med et problematisk alkoholforbruk. For disse barna skal idretten være et fristed, der de slipper å forholde seg til alkoholen. For noen barn vil selv en halvliter i pausen eller før kamp være nok til at de blir nervøse for at det som skjer hjemme også skal skje på stadion.
Idretten som fristed
Mange barn som har vokst opp i et hjem der mamma eller pappa drikker for mye alkohol, takker idretten for at det gikk godt med dem. De forteller at idretten ga dem et pusterom i barndommen som betydde alt. Av-og-til mener at stadig flere idrettsarenaer der alkohol serveres truer dette fristedet.
Av-og-til er glade for at idrettsforbundet står støtt på barns side. Tidligere idrettspresident Tom Tvedt uttalte følgende i forbindelse med debatten om servering av alkohol på idrettsarenaer i Stavanger: «Norges idrettsforbund er Norges største barne- og ungdomsorganisasjon. Det ville vært underlig, ja nærmest selvmotsigende, om Idrettsforbundet ikke var motstandere av koblingen idrett og alkohol. Det er også helt naturlig at idretten i dette spørsmålet er på parti med barna – fremtidens utøvere, trenere, ledere og tilskuere – ikke med de voksne som ønsker seg alkohol eller med organisasjonsleddet som ønsker å gjøre penger på alkoholsalg».[2]
Idretten er en av stadig færre arenaer i samfunnet vårt som er alkoholfri. Det har verdi for mange. Det er viktig for barna, og det er viktig for de mange som har hatt eller som nå sliter med et alkoholproblem. Av-og-til er bekymret for at tilgjengeliggjøring av alkohol i tilknytning av idrettsarenaen vil gjøre det vanskeligere for dem å holde seg edru.
Utviklingen i 2020
Norges Fotballforbund (NFF) opphevet i februar 2020 sitt eget forbud mot å selge alkohol inne på idrettsarenaer. Fotballpresident Terje Svendsen presiserer at dette ikke et nytt vedtak, men en praktisk tilpasning av det som eksisterer i dag på noen steder. Det er fortsatt forbud mot å servere alkohol ute på norske fotballtribuner. [3]
Norges Idrettsforbund (NIF) ønsker ikke alkoholservering i tilknytning til konkurranseaktivitet. NIF er opptatt av at barn og unge skal møte et alkoholfritt idrettsmiljø og at tribunekulturen skal være trygg og familievennlig.
Håvard Øvregård, seniorrådgiver innen verdiarbeid i Norges idrettsforbund uttaler «– Servering i tilknytning til konkurranseaktivitet øker risikoen for at det er personer som er beruset på tribunene og det øker risikoen for at barn og unge skal møte alkohol i en idrettssammenheng.
Vi opplever at fotballforbundet har det samme overordna målet som idrettsforbundet har, men vi er usikre på hva som blir konsekvensen av dette vedtaket, og vi ønsker at det ikke skjer vedtak som fører til mer alkohol i forbindelse med idrettsarrangement. Det vil være i strid med det målet vi har.» [3]
Tilpasningen Norges fotballforbund har gjort, krever ikke i seg selv noen ny lokal gjennomgang eller behandling av skjenkebevillinger. Det er selvfølgelig kommunen som tar avgjørelsen om skjenking knyttet til idrettsarenaen, akkurat som før.
Her kan du laste ned teksten som pdf
Lenker til relevante medieoppslag:
[1] https://www.vg.no/sport/fotball/i/w1vxn/naa-faar-viking-servere-alkohol-til-publikum
[2] https://www.vg.no/sport/ishockey/i/MgrX6r/hockeysjef-vil-oppheve-alkoholforbud-paa-idrettsarenaer-latterlig-dobbeltmoral?utm_source=recirculation-matrix&utm_content=0EX80M
[3] https://www.nrk.no/sport/nff-apner-for-alkoholservering-pa-fotballarenaer-1.14919121