Funkygine: – Barna mine skal slippe brisne foreldre

– Jeg har ikke noe ønske om å rette en streng pekefinger, men mener det er viktig å tenke over sin egen alkoholbruk når det er barn til stede, sier Vasstrand.

– Vær bevisst

Den kjente influenseren delte nylig om igjen et blogginnlegg om temaet, der hun reflekterte rundt sin egen oppvekst med en mor som aldri var brisen eller full foran Jørgine og søsknene.

– Jeg kan knapt huske at mamma har drukket alkohol noen gang, familien vår har ikke hatt noen kultur for det. Så det er kanskje derfor standpunktet mitt er blitt så tydelig også. Jeg er veldig glad for at jeg ikke har hatt negative opplevelser med alkohol som barn, og sånn vil jeg at mine barn skal ha det også.

Vasstrand har flere ganger opplevd voksne hun mener drikker for mye foran barna sine.

Selfie-bilde av Jørgine Vasstrand med oppsatt hår og grå hettegenser.

– Det er noe hver forelder må ta stilling til selv, men jeg tenker at det er greit å være bevisst på hvordan alkohol påvirker en og hvordan det oppleves for barna.

Følelsesmenneske

– Når det er sommer og fint vær kan jeg gjerne ta et glass vin, men jeg blir aldri brisen foran barna mine. Den utryggheten vil jeg ikke utsette dem for. Det handler om min egen selvfølelse også, det ville føltes helt feil ikke å være meg selv foran dem.

Influenseren beskriver seg selv som et følelsesmenneske.

– Jeg kan bli både rasende og lei meg, men det er sånn jeg alltid er så det er familien min vant til, sier Vasstrand, som opplever sitt eget følelsesspekter annerledes de gangene hun drikker alkohol.

– Da blir alt forsterket, jeg kan bli mer glad i folk og si ting jeg egentlig ikke mener. Sånne ting må oppleves veldig utrygt for barn, som er lojale og opptatt av å passe på foreldrene sine, at vi har det bra.

Sommerkos med smågodt

Undersøkelser Av-og-til har gjennomført, viser at barn og unge synes at voksne kan drikke maks to glass alkohol når man er sammen med dem. Samtidig mener mange voksne det er greit å drikke mer.

– For min egen del kunne jeg aldri drukket tre glass vin foran ungene, da er jeg påvirket, sier Vasstrand.

Hun tar seg gjerne en fest hvis anledningen byr seg, men når hun er sammen med familien er det andre typer kos som gjelder:

– Jeg knytter ikke alkohol til det å kose seg, noe som er en deilig følelse når jeg har tre unger og full pakke. Da blir det heller Pepsi Max og smågodt.

I denne artikkelen kan du lese Av-og-til sine 6 råd om alkoholbruk rundt barn i ferien.

Slik hjelper du barn

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Økt bevisstgjøring rundt barn i utsatte familier og hvordan lokalsamfunnet best kan ivareta dem er også viktig, mener Jørgine.

– Det er vanskelig å vite når og hvordan man skal si ifra hvis man opplever at voksne drikker for mye rundt barn. På den ene siden er det en privatsak, men samtidig vil jeg jo ikke at barn skal ha det vondt.

Av-og-til har utarbeidet disse rådene til voksne som er bekymret for et barn:

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøkt å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan det være best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helsesykepleiere.
  • Ikke nøl med å kontakte Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Den når du på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet.

Foto: Privat

Relaterte saker