Noen du kjenner som sliter?

Det kan være vanskelig å ta det opp, hvis en venn eller et familiemedlem har, eller holder på å utvikle, et alkoholproblem.

Kanskje er du ikke er sikker, men synes det ser ut som om kompisen din alltid blir fullest på festen? Eller du håper du tar feil og at moren din ikke har noe problem, og at drikkingen hennes snart går over – men at du innerst inne vet at hun sliter?

Det er helt vanlig og helt forståelig at man er redd for å ta opp temaet. Ofte oppfattes det som tabu å snakke om alkoholbruk, særlig hvis det er alkoholbruk utenfor det som anses som ok. Vi er ofte redd for reaksjonen når vi skal mote oss opp for å ta en prat med den det gjelder om drikkingen deres. Det er ubehagelig å  for eksempel si at en del situasjoner blir flaue når kompisen blir full. Vi er redd for at vennen skal bli sint og trekke seg bort fra oss. Selv de vi er aller mest glad i, er det vanskelig å snakke med om alkoholbruken deres.

Lurer du på om vennen din drikker for mye?

Tegn på at en kompis, venninne eller kollega drikker for mye kan være vanskelig å se, særlig hvis du ikke vet hva du skal se etter.

Det er åpenbart at noen har et alkoholproblem hvis man gjentatte ganger drikker seg full i situasjoner det absolutt ikke passer, eller hvis man ofte lukter alkohol. Men hva hvis det «bare» er en fyllekule innimellom? Har du en bekymring bør du uansett ta det på alvor.

Å fokusere på det positive er et godt utgangspunkt. For eksempel «Jeg har lagt merke til at du ikke virker så glad og fornøyd som du pleier, og jeg har inntrykk av at du har begynt å drikke mer. Det er jo egentlig ikke slik jeg kjenner deg. Jeg tar ikke dette opp for å plage deg, men fordi jeg er bekymret for deg.» Det lurt å stille åpne spørsmål, for eksempel «Jeg har lagt merke til at du har drukket mye i det siste, hva synes du?». Det er ellers definitivt best å unngå krass kritikk, komme med bedømmelser eller å bruke merkelapper som for eksempel «alkoholiker».

Hvis det allerede er et problem

Jo nærmere relasjonen er, jo mer sikker er du gjerne selv på om det dreier seg om et alkoholproblem. Har du en mor eller far som har begynt å drikke, så er du kanskje innerst inne ikke i tvil? Hva kan du gjøre og hva kan du si da?

Både terapeuter og alkoholikere i behandling fremholder at det er lite eller ingenting vi som står ved siden av kan gjøre for å få en alkoholiker til å slutte å drikke, eller til å drikke mindre over lengre tid. Personen det gjelder må selv ønske å gjøre endringer i drikkevanene sine, og må selv ønske å oppsøke hjelp. Vi kan gi uttrykk for vår bekymring, og vi kan fortelle dem hvordan drikkingen påvirker oss. Om det ikke får dem «på rett kjøl» med en gang, kan det kanskje bidra til at de tenker seg om en gang ekstra og forstår at andre har lagt merke til drikkingen. Det er mange som drikker for mye som har skjøvet nettopp den tanken langt bak i hodet.

Et klart råd er å snakke med vedkommende når den du er bekymret for er edru, aldri når han eller hun har drukket. Fortell hvordan vedkommende sin drikking påvirker deg. For eksempel «Jeg blir både trist og veldig flau når du drikker, fordi du blir så bråkete og kranglete. Noen ganger dropper jeg å invitere deg i middagsselskap for å være sikker på at det blir en hyggelig kveld for alle. Jeg er bekymret for deg.» Man bør unngå å være fordømmende. Det er fint å si at man vil støtte og hjelpe en venn med å ta tak i et alkoholproblem. Det er da viktig å huske at din venn selv må ønske hjelp og vil gjøre en egeninnsats.

Det finnes flere muligheter for hjelp, til både den som sliter med alkoholproblemer og pårørende. Til både voksne, barn og familier. Man kan snakke med sin fastlege, ringe RUStelefonen eller snakke med helsesykepleier. Disse kan hjelpe deg finne hjelpetilbud i nærheten av der du bor. RUStelefonen har telefonnummer 915 08 588 og er åpen mandag til søndag fra klokken 11.00 til 18.00, og de har også chattekanal. Alle som tar kontakt med tjenesten er anonyme.