Slik snakker du om alkoholbruk med ulike personlighetstyper
Hvordan kan du snakke med en som drikker litt for mye? Disse retoriske grepene gir deg gode råd for hvordan du kan takle ulike personlighetstyper du vil møte på.

Har du opplevd at en tante, en onkel eller en familievenn drikker for mye alkohol? Det kan være vanskelig å si ifra om at du opplever andre alkoholbruk som ubehagelig. Nettopp derfor er det så viktig at vi voksne tør å snakke om det – å si ifra skal aldri være barns ansvar. Heldigvis finnes det gode verktøy som kan gjøre samtalen enklere. I denne artikkelen har vi samlet noen ulike personlighetstyper du vil møte i samtalen.
Men uansett hvem du snakker med bør du ha dette i bakhodet:
- Det er viktig å vise omtanke for personen du tar kontakt med. Husk at de færreste ønsker å drikke så mye at det blir ubehagelig for andre.
- Ta samtalen på alvor, også i måten du legger det frem på. Sett av litt tid og si at det er noe dere må snakke om. Du bør helst ta samtalen god tid i forkant av situasjonen du er bekymret for, og ikke rett før. Om du venter til situasjonen oppstår kan det bli mer presset stemning enn nødvendig. Men det er ingen grunn til å pakke det inn, si det du vil si rett frem på en tydelig måte.
- Tenk igjennom hvorfor du vil ta praten, at det kommer fra et ønske om at ting skal bli bedre. Det kan gjøre det enklere å samle mot til å ta samtalen. Vis omtanke for personen, og bruk gjerne deg selv som eksempel: «Om jeg var i din situasjon hadde jeg kanskje blitt lei meg for å høre dette, men jeg hadde jeg ønsket at du sa det samme til meg».
- Stålsett deg. Det er veldig mye tabu og skam knyttet til alkohol, og det er ikke umulig at du kommer til å støte på en del utfordringer når du tar det opp.
Hvor alvorlig er alkoholproblemet?
Denne guiden er beregnet på personer som noen ganger drikker for mye. Om du kjenner noen med et alvorlig alkoholproblem anbefaler vi å ta kontakt med fastlegen din eller annen ekspertise på området. Drikker en du er glad i for mye?
Alle har ulike personligheter, og alle vil ta imot budskapet på sin måte. Derfor kan det være nyttig å være klar over hva du bør si til hver enkelt personlighetstype. Her kommer noen eksempler på reaksjoner du vil møte, og hvordan du bør svare dem:
Den spydige
«Jeg må da kunne ta meg noen glass! Du skal gjøre alt til et problem!»
En spydig person svarer ofte på en frekk måte når den får kommentarer rettet mot sitt drikkemønster. Den vil legge ansvaret over på de som sier ifra, at det er dette som skaper dårlig stemning, og ikke eget alkoholinntak.
I retorikken finnes det et triks om man vil få en person til å kjenne seg mindre sidestilt enn de andre som deler synspunktet ditt. Det kalles popularitetsargumentet og går ut på at man forteller at det er flere som føler det på samme måte. Det er nemlig lett å si imot én person, men vanskelig å si imot flere.
I disse dialogene gjelder det å stå på sitt fremfor å vise forståelse for den andres ståsted. Om den spydige svarer at du ikke får ødelegge den gode stemningen skal du svare følgende:
”Nei, det er du som ikke får ødelegge denne situasjonen. Den finnes bare én som synes det er morsomt at du drikker, og det er deg. Vi er flere som hadde blitt veldig glade av å få oppleve deg i edru tilstand”.
Den spydige: Jeg må da kunne ta meg noen glass!
Du: Jeg vil at du skal la være, det ødelegger den gode stemningen.
Den spydige: Nå er det du som ødelegger den gode stemningen, hvorfor prøver du å gjøre dette til et problem?
Du: Når du drikker ødelegger du kvelden for barna og alle oss andre. Det er flere enn meg (popularitetsargument) som vil sørge for at det blir en hyggelig kveld ved å be deg la være å drikke.
Du kan også bruke autoritetsargumentet. Da henter man frem statistikk, studier og forskning som forsterker det du vil overbevise den berusede om. Fortell at det er en stor prosentandel av befolkningen som får ferier og høytider ødelagt som følge av alkohol. Fortell at du ikke vil at denne familien skal være en del av statistikken og be personen om å slutte å drikke.
Komikeren
Enkelte endrer personlighet når de drikker, men ofte på en måte som bare de som står personen nærmest registrerer og kjenner igjen. Det kan være vanskelig om omgivelsene oppfatter den berusede som morsom og stemningsskapende, mens de nærmeste opplever det som ubehagelig. Den som drikker kan da få en form for bekreftelse fra dem som ler, om at alkoholen faktisk bidrar til positiv stemning.
Å ta denne dialogen er ikke alltid lett. Iblant kan det være lurt å snakke med andre som skal være tilstede; si at de ikke skal oppmuntre til å drikke mer, og ikke le dersom vedkommende blir beruset, fordi det indirekte oppfordrer til å fortsette med drikkingen. Et blikk og en diskret gest til de rundt kan holde, men overfor den berusede kreves det mer enn som så.
Du: Jeg vil at du lar være å drikke når vi er sammen. Barna er der, og det er bedre om vi holder oss edru.
Komikeren: Men alle har det jo bare gøy med litt alkohol, ikke ødelegg den gode stemningen!
Du: Du blir ikke deg selv når du drikker, og det merker vi som kjenner deg. Det er ikke morsomt å se.
Du kommer mest sannsynlig til å få høre at du er kjedelig, savner humor og diverse beskyldninger. Da kan du prøve retorisk pingpong, der du slår bort det du blir beskyldt for og snur rundt på det.
Komikeren: Ikke vær så kjedelig.
Du: Jeg er ikke kjedelig, jeg er opptatt av at du ikke skal drikke for mye.
Komikeren: Du har ingen humor.
Du: Jeg har masse humor, men alkohol er ikke en del av den.
Komikeren: Slapp av!
Du: Jeg er avslappet, det er alkoholen som gjør oss anspente.
Fasadeholderen
«Jeg har et helt normalt alkoholforbruk. Og vi har det hyggelig når vi er sammen.»
Fasadeholderen lyver, dekker over at den drikker, lurer seg unna og er opptatt av å holde fasaden. Her gjelder det å være tydelig med at dere vet at personen drikker selv om vedkommende benekter det. Fortell at det merkes godt både på oppførselen, og ikke minst lukten. Da er det veldig vanskelig å lure seg unna, i tillegg til at man blir dårligere til å lyve når man er beruset. Her er det lurt å ha noen meldinger klare i bakhånd, sammen med et tydelig kroppsspråk og at du ser personen rett inn i øynene:
Du: Det merkes at du har drukket.
Fasadeholderen: Jeg har ikke drukket.
Du: Jeg vet at du ikke snakker sant nå.
Fasadeholderen: Jeg har kanskje tatt en øl, men jeg er ikke full.
Du: Du lyver både for oss og for deg selv.
Fasadeholderen: Jeg lover. Jeg gjør ikke det.
Du: Det kan ikke fortsette slik.
Martyren
«Som vanlig er alt min skyld. Jeg skjønner at dere ikke vil ha meg her, kanskje det er bedre at jeg bare drar hjem.»
Martyren vil ikke se sitt eget ansvar og synes synd på seg selv. Problemet med offerrollen er at de som ikler seg den ofte blir veldig ensomme. Folk orker rett og slett ikke å omgås noen som bare gir en skyldfølelse. Derfor skal du ikke gjøre som martyren, og sammenligne fortiden med hvor ille det er i dag. Derimot bør du hjelpe vedkommende med å tenke fremover; si at det kan bli enda verre i fremtiden om ikke personen slutter å drikke i dag.
Martyren: Du vil ikke ha noe med meg å gjøre. Jeg er bare slitsom for deg.
Du: Jeg liker å være sammen med deg, men ikke når du drikker.
Martyren: Det er best at jeg bare blir hjemme alene.
Du: Du kommer til å bli ensom. Det kommer til å bli synd på deg på ordentlig om du ikke slutter å drikke.
Martyren: Jeg er bare et ork. Du tar meg ikke på alvor.
Du: Det er ikke min feil at livet ditt føles kjipt, det er alkoholens feil.
Er du redd for at du eller en du er glad i drikker for mye alkohol? Se hvordan du kan hjelpe med alkoholproblemer.
Guiden er opprinnelig utarbeidet i 2017 i samarbeid med retoriker Elaine Eksvärd, VD og gründer av Snacka Snyggt.