Slik snakker du om alkoholbruk med ulike personlighetstyper

Hvordan kan du snakke med en som drikker litt for mye? Disse retoriske grepene gir deg gode råd for hvordan du kan takle ulike personlighetstyper du vil møte på.

En mann med skjegg holder et rødvinsglass i hånden. Han har litt sløve øyne og ler.

Har du opplevd at en tante, en onkel eller en familievenn drikker for mye alkohol? Det kan være vanskelig å si ifra om at du opplever andre alkoholbruk som ubehagelig. Nettopp derfor er det så viktig at vi voksne tør å snakke om det – å si ifra skal aldri være barns ansvar. Heldigvis finnes det gode verktøy som kan gjøre samtalen enklere. I denne artikkelen har vi samlet noen ulike personlighetstyper du vil møte i samtalen.

Men uansett hvem du snakker med bør du ha dette i bakhodet:

  • Det er viktig å vise omtanke for personen du tar kontakt med. Husk at de færreste ønsker å drikke så mye at det blir ubehagelig for andre.
  • Ta samtalen på alvor, også i måten du legger det frem på. Sett av litt tid og si at det er noe dere må snakke om. Du bør helst ta samtalen god tid i forkant av situasjonen du er bekymret for, og ikke rett før. Om du venter til situasjonen oppstår kan det bli mer presset stemning enn nødvendig. Men det er ingen grunn til å pakke det inn, si det du vil si rett frem på en tydelig måte.
  • Tenk igjennom hvorfor du vil ta praten, at det kommer fra et ønske om at ting skal bli bedre. Det kan gjøre det enklere å samle mot til å ta samtalen. Vis omtanke for personen, og bruk gjerne deg selv som eksempel: «Om jeg var i din situasjon hadde jeg kanskje blitt lei meg for å høre dette, men jeg hadde jeg ønsket at du sa det samme til meg».
  • Stålsett deg. Det er veldig mye tabu og skam knyttet til alkohol, og det er ikke umulig at du kommer til å støte på en del utfordringer når du tar det opp.

Alle har ulike personligheter, og alle vil ta imot budskapet på sin måte. Derfor kan det være nyttig å være klar over hva du bør si til hver enkelt personlighetstype. Her kommer noen eksempler på reaksjoner du vil møte, og hvordan du bør svare dem:

Den spydige

«Jeg må da kunne ta meg noen glass! Du skal gjøre alt til et problem!»

En spydig person svarer ofte på en frekk måte når den får kommentarer rettet mot sitt drikkemønster. Den vil legge ansvaret over på de som sier ifra, at det er dette som skaper dårlig stemning, og ikke eget alkoholinntak.

I retorikken finnes det et triks om man vil få en person til å kjenne seg mindre sidestilt enn de andre som deler synspunktet ditt. Det kalles popularitetsargumentet og går ut på at man forteller at det er flere som føler det på samme måte. Det er nemlig lett å si imot én person, men vanskelig å si imot flere.

I disse dialogene gjelder det å stå på sitt fremfor å vise forståelse for den andres ståsted. Om den spydige svarer at du ikke får ødelegge den gode stemningen skal du svare følgende:

”Nei, det er du som ikke får ødelegge denne situasjonen. Den finnes bare én som synes det er morsomt at du drikker, og det er deg. Vi er flere som hadde blitt veldig glade av å få oppleve deg i edru tilstand”.

Du kan også bruke autoritetsargumentet. Da henter man frem statistikk, studier og forskning som forsterker det du vil overbevise den berusede om. Fortell at det er en stor prosentandel av befolkningen som får ferier og høytider ødelagt som følge av alkohol. Fortell at du ikke vil at denne familien skal være en del av statistikken og be personen om å slutte å drikke.

Komikeren

Enkelte endrer personlighet når de drikker, men ofte på en måte som bare de som står personen nærmest registrerer og kjenner igjen. Det kan være vanskelig om omgivelsene oppfatter den berusede som morsom og stemningsskapende, mens de nærmeste opplever det som ubehagelig. Den som drikker kan da få en form for bekreftelse fra dem som ler, om at alkoholen faktisk bidrar til positiv stemning.

Å ta denne dialogen er ikke alltid lett. Iblant kan det være lurt å snakke med andre som skal være tilstede; si at de ikke skal oppmuntre til å drikke mer, og ikke le dersom vedkommende blir beruset, fordi det indirekte oppfordrer til å fortsette med drikkingen. Et blikk og en diskret gest til de rundt kan holde, men overfor den berusede kreves det mer enn som så.

Fasadeholderen

«Jeg har et helt normalt alkoholforbruk. Og vi har det hyggelig når vi er sammen.»

Fasadeholderen lyver, dekker over at den drikker, lurer seg unna og er opptatt av å holde fasaden. Her gjelder det å være tydelig med at dere vet at personen drikker selv om vedkommende benekter det. Fortell at det merkes godt både på oppførselen, og ikke minst lukten. Da er det veldig vanskelig å lure seg unna, i tillegg til at man blir dårligere til å lyve når man er beruset. Her er det lurt å ha noen meldinger klare i bakhånd, sammen med et tydelig kroppsspråk og at du ser personen rett inn i øynene:

Martyren

«Som vanlig er alt min skyld. Jeg skjønner at dere ikke vil ha meg her, kanskje det er bedre at jeg bare drar hjem.»

Martyren vil ikke se sitt eget ansvar og synes synd på seg selv. Problemet med offerrollen er at de som ikler seg den ofte blir veldig ensomme. Folk orker rett og slett ikke å omgås noen som bare gir en skyldfølelse. Derfor skal du ikke gjøre som martyren, og sammenligne fortiden med hvor ille det er i dag. Derimot bør du hjelpe vedkommende med å tenke fremover; si at det kan bli enda verre i fremtiden om ikke personen slutter å drikke i dag.

Er du redd for at du eller en du er glad i drikker for mye alkohol? Se hvordan du kan hjelpe med alkoholproblemer.

Guiden er opprinnelig utarbeidet i 2017 i samarbeid med retoriker Elaine Eksvärd, VD og gründer av Snacka Snyggt.

Relaterte saker