Derfor tåler kvinner mindre alkohol enn menn
Biologiske årsaker forklarer hvorfor kvinner og menn reagerer ulikt på alkohol. Alle mennesker er forskjellige, men kvinner får generelt høyere promille enn menn når de drikker alkohol.
Kroppsammensetning og størrelse
Kvinner veier i snitt mindre enn menn, og vil derfor ha mindre kroppsvev å fordele alkoholen på. Dette gjør at kvinner generelt tåler mindre alkohol. I tillegg er det slik at i tilfeller hvor en mann og en kvinne veier like mye, vil kvinnen likevel bli mer påvirket. Dette handler om at kvinnekroppen generelt sett består av en lavere andel vann og en høyere andel fett. Alkohol løses godt i vann og fordeler seg derfor i vannholdig kroppsvev, som blant annet muskelvev.
Menn har i snitt mer muskelmasse enn kvinner, og muskelmasse inneholder mer væske enn fett. Dette gir menn en større væskefordelingsmasse å fordele alkoholen i. Derfor vil én alkoholenhet som regel gi høyere promille hos kvinner enn hos menn. Hos kvinner fordeler alkoholen seg vanligvis i 50–70 prosent av kroppsvekten, mens det hos menn er 60–80 prosent.
Noe alkohol kan forbrenne i magesekken før den går over i blodet. Det skyldes ADH enzymer (alkohol dehydrogenase). Mengden av disse enzymene varierer fra person til person, men det kan se ut til at menn har en større slik enzymaktivitet. Når man drikker mye eller på tom mage, har denne nedbrytningen liten betydning. Hvis man derimot har spist en god middag, vil mer av alkoholen brytes ned i magesekken – og spesielt da hos menn. Dermed vil en del av alkoholmengden aldri komme over i blodet og kunne måles i promille.
I leveren skjer forbrenningen av alkohol ved først å omdanne den til acetaldehyd og videre til eddiksyre. Alkohol oppholder seg gjerne lengre i kvinnekroppen før den blir omdannet. Det skyldes at kvinner generelt har lavere nivåer av alkohol dehydrogenase som omdanner etanol til acetaldehyd, i tillegg til at leveren ofte er mindre hos kvinner.
Kvinner våkner raskt
Alkohol påvirker REM-søvnen; det stadiet av søvnen som er viktig for at vi skal føle oss opplagt neste dag. I løpet av en vanlig natt har man vanligvis seks eller syv REM-sykluser. Dersom man drikker kan dette antallet reduseres til en eller to.
Man kan kanskje føle at man sovner lettere etter noen glass vin, men kvaliteten på søvnen blir gjerne mye dårligere. Kvinner sliter faktisk mer enn menn hvis de har drukket kvelden i forveien. En studie viser at kvinner gjerne sovner raskt, men våkner etter kort tid, og da tar det lenger tid å falle til ro igjen enn det det gjør for mennene. Forskerne tror det har sammenheng med forskjellig alkoholforbrenning hos kvinner og menn.
Alkohol og fertilitet
Flere studier har undersøkt sammenhengen med alkoholkonsum og fertilitet, og et fast konsum på mer enn ett glass alkohol daglig senker fertiliteten for begge kjønn.
Med alderen tåler kroppen generelt alkohol dårligere på grunn av mindre muskelmasse og økt fettprosent. Man bruker lengre tid på å bryte ned alkoholen, noe som gjør at man også blir mer utsatt for effektene.
Alcohol and women, Drinkaware.
Effects of Alcohol on the Endocrine System, Science Direct, Nadia Rachdaoui and Dipak K. Sarkar, 2014.
Faktaark fra avdeling for rettsmedisinske fag, Virkninger av alkohol på sentralnervesystemet og kroppen forøvrig, Oslo Universitetssykehus, 2017. Klikk her for lenke.
Lifestyle factors in people seeking infertility treatment – A review, Kirsty Anderson, Vicki Nisenblat, Rob Norman, 2010.
Sleep and Alcohol Use in Women, Alcohol research Current Review, 2020.
Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence, Almila Erol, Ada M-C Ho, Stacey J Winham, Victor M Karpyak, 2019.
Why alcohol affects women more than men, BBC, Marisa Taylor, 2018.