Sober travel – å reise uten alkohol i sentrum

Oppdag gleden ved en alkoholfri reise, en voksende trend blant unge voksne som drar på ferie friske og klare. Trenden fremmer en blanding av kulturelle, eventyrlige, og velvære-orienterte opplevelser, og tilbyr et friskt perspektiv på reiselivet.

Bilde av kvinne på tur i fjellet. Hun ser utover havet med vind i håret.

Sober travel refererer til reiser uten alkohol i sentrum. Dette fenomenet, som er en del av den større «sober curious»-trenden, representerer et økt fokus på velvære og sunnhet. Den legger vekt på alt det man kan oppleve ekstra på reiser når man dropper alkohol til fordel for opplevelser, byliv eller natur.

Ferier er tradisjonelt assosiert med økt alkoholbruk. Mange opplever ferie og reise som unntak fra hverdagen, der man kan flytte grenser og gjøre ting en vanligvis ikke ville gjort. Dette bidrar til at personer med utfordringer rundt alkohol kan syntes at feriene blir ekstra vanskelig. Samtidig sliter noen mennesker med å drikke mindre når de kommer hjem fra ferien. Trenden viser en endring mot et mer bevisst alkoholbruk og en voksende bevissthet rundt alkoholens effekter på kropp og samfunn. Særlig unge voksne slutter seg til trenden og utforsker andre måter å feriere med gode venner eller familien på.

Trender i sober travel

Reiselivsbransjen omfavner nå trenden med alkoholfrie reiser, og tilbyr et variert tilbud av valgmuligheter for den eventyrlystne. Reiseselskaper som Expedia forutser at «dry tripping» vil bli en dominerende trend blant turister. Fra nattklubber med alkoholfrie kvelder til spesialtilpassede turer, er mulighetene mange for de som søker en opplevelsesrik, men alkoholfri ferie. Hoteller og feriesteder fornyer seg også med alkoholfrie minibarer og kreative mocktail-kurs. Denne bølgen av alkoholfri innhold i turismen reflekterer et skifte mot mer helsebevisste ferievalg, med et økende antall reisende som søker mer meningsfylte og givende reiseopplevelser, uten å være påvirket av alkohol.

Tips for alkoholfri reise

Sober travel tilbyr en unik mulighet til å oppleve verden på en ny måte. Trenden gir reisende sjansen til å nyte ferien fullt ut, uten å gå glipp av de små detaljene og øyeblikkene som kan gå tapt i alkoholpåvirkede opplevelser​

Kilder 

Alle lenker åpnes i ny fane.

National Geographic – Sober tourism is a growing trend—here’s how it can transform your trip – Lesedato: 28.11.23

CNN – Sober travel is a hot trend. But for some travelers, it’s a way of life  – Lesedato: 28.11.23

Expedia – How sober took over – Lesedato: 28.11.23

Relaterte saker