– Jeg gruet meg til fadderuka

Alkoholfokuset i studietiden gjorde at Amanda gruet seg til fadderuka. Erfaringene hun fikk overrasket henne. I dag har hun noen tydelige råd til ferske studenter.

Bilde av Amanda, en ung jente, med brunt hår ikledd en mintgrønn kjole. Hun smiler bredt og ser inn i kamera.

Fadderuka er for mange studenter ensbetydende med fyll og fest. Det er generelt et høyt alkoholforbruk i studietiden, men ikke alle gleder seg til flere uker med drikkeleker, pub-til-pub og studentpriser på øl.

Amanda Westerheim (21) var en av dem.

Høsten for to år siden flyttet hun fra Asker til Lillehammer for å studere barnevern ved Høgskolen i Innlandet. Før hun ble student hadde hun aldri drukket alkohol, og hun følte seg ofte utrygg i nærheten av folk som ble veldig fulle. Dette førte til at hun holdt seg unna arrangementer hvor det ble servert alkohol. 

I vår skrev hun en kronikk om sine opplevelser, som ble publisert på tv2.no.

Russetid på repeat 

Flere undersøkelser viser at studenter opplever sterkt drikkepress under fadderuka. Selv om alkoholen får hjulene i gang for noen, fører drikkepress i fadderuka til utfordringer for flere.

Visste du at.. 

Alkohol er for mange en naturlig del av studenttilværelsen, og over 9 av 10 studenter oppgir at de drikker alkohol, og flere enn 1 av 10 drikker 2 eller 3 ganger i uken (SHOT, 2021: 45)

– Jeg hadde hørt at fadderuka var russetiden om igjen, og ettersom at jeg ikke hadde vært så mye med på russetiden så gruet jeg meg veldig, sier Amanda.  

For Amanda, som hadde gledet seg til å få et sosialt nettverk i studietiden, var det ikke noe alternativ å ikke delta under fadderuka. Derfor hadde hun brukt mye tid på å forberede seg før skolestart. 

– Jeg ønsket å bli tryggere i meg selv, og å møte det jeg synes var skummelt med åpne armer.

Triks til besvær 

Amanda fryktet å bli konfrontert med hvorfor hun ikke drakk. Ubehaget ved å måtte forklare seg foran en gjeng med nye mennesker gjorde at hun tok med seg en sider på den første festen med faddergruppa.  

– Jeg tror ikke at de som stiller spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker har dårlige hensikter, men det er viktig å være bevisst på at det også skaper et drikkepress. Vi må anerkjenne at det er et drikkepress i studietiden for at vi skal klare å gjøre noe med det, sier hun og fortsetter:  

To venninner som mens de sitter lener seg mot hverandre og smiler. Foran dem er det et bord med glass og en vase med rosa blomster.

Triksene er mange, og jeg har prøvd dem alle. Jeg har drukket vann fra de røde plastglassene, kjøpt alkoholfrie drinker, men fjernet emballasjen og holdt på en flaske uten å drikke av den. Slike triks bør ingen måtte gjøre på fest (Amanda, kronikk i TV2).

Hun mener at å late som at man drikker er med på å opprettholde stigmaet mot de som ikke drikker alkohol.  

Trengte positive erfaringer 

Amanda forteller at hun ikke dukket under for drikkepresset i fadderuka, men opplevde at medstudentene satte pris på åpenheten hennes. Det gjorde at hun fikk noen positive erfaringer med alkohol. 

– Det var mange hyggelige mennesker i faddergruppa mi som gjorde det lett for meg å være meg selv. Alle som begynner å studere er i samme situasjon, og har lyst til at folk skal ha det fint. 

Det gjorde at Amanda etter hvert følte seg komfortabel med å drikke alkohol i enkelte situasjoner. Først da merket hun hvor annerledes hun ble behandlet.  

– Da jeg begynte å drikke litt alkohol, innså jeg hvor mye mer akseptert jeg ble. Folk snakket til meg på en annen måte, og inkluderte meg mer, forteller Amanda.  

Hun mener det er synd at man blir behandlet mer respektfullt om man drikker alkohol, og skulle ønske at folk ikke gjorde forskjell på de gangene hun drikker kontra de gangene hun velger å la være.  

Fest og fyll er normalen 

Alkoholen spiller ofte hovedrollen når studenter samles. Mange opplever at de må drikke alkohol for å klare å åpne seg og snakke med nye mennesker.  

–  Det blir mye snakk om alkoholen på festen, og det blir ofte mye fokus på drikkeleker. Det er ikke så veldig inkluderende for dem som ikke drikker, mener Amanda.

Visste du at.. 

Over halvparten av studentene mener det er for mye fokus på å drikke. 1 av 5 studenter oppgir at de unngår studentarrangementer fordi det drikkes for mye alkohol (SHOT, 2018).

For henne ble det viktig å arrangere treff hvor alkoholen ikke var festens midtpunkt, derfor inviterte hun til tacokveld i fadderuka, til stor suksess. 

Tre blide venninner ikledd svarte t-skjorter. To ser inn i kamera og ei har blikket rettet mot de to andre.

 Alle sitter den første uka og venter på at noen skal ta initiativ, men det er få som tør å gjøre det. Derfor tok jeg saken i egne hender, det ble satt veldig pris på. Flere av dem som kom, er fortsatt venner i dag! 

Amanda er helt klar på hva som skal til for å ikke skape drikkepress.  

– Når man inviterer venner på besøk bør man presisere allerede i invitasjonen at man kan ta med det man vil drikke, både med og uten alkohol. Man bør også kjøpe inn noe alkoholfritt og tilby dem som ikke drikker.

Vis omtanke 

Amanda har alltid vært en person som tar mye ansvar. Den rollen har hun også fått i studietiden. Da hun selv var fadder drakk hun ikke alkohol, for å vise fadderbarna at det var helt greit å velge å ikke drikke.  

Hun skjønner at mange er nysgjerrige på hvorfor noen velger å være edru, men mener at hvis man skal spørre om hvorfor, bør man gjøre det uten om festen.  

– Spør med omtanke og med en intensjon om å gjøre det bedre for den som ikke drikker! 

Portrettbilde av en ung jente med svart overdel som smiler og ser inn i kamera

Jeg håper vi som studenter i fremtiden kan legge ned en innsats for å gjøre alkoholfrie arrangementer mer tiltrekkende og ikke minst, bli mer bevisste over at de som er edru ikke skal måtte ha en forklaring på hvorfor (Amanda, kronikk i TV2).

Relaterte saker