– Lært opp til at alkohol hører til i festlige lag

I serien Fribar har Solveig Kloppen møtt noen av Norges fremste skikkelser innen mat- og drikke, som har presentert henne for alkoholfrie alternativer til ventepølsa, høstgryta og kveldskosen. Det har endret henne. Litt.

– Jeg liker å sitte ved et kjøkkenbord og prate, og å drikke god vin.  

Den folkekjære programlederen Solveig Kloppen har vært en underholder i tiår. Hun er kjent fra en rekke kjente TV-programmer, blant annet hennes eget program «En kveld hos Kloppen» hvor hun inviterte en rekke spennende gjester til middag og god drikke.    

– Med årene kjenner jeg at selv et par glass med vin kan gjøre dagen derpå litt rufsete, så jeg prøver å begrense vindrikkingen til fredag eller lørdag. Og å drikke godt med vann eller Farris ved siden av. Av og til blander jeg hvitvin med Farris. Men helst i smug, så ikke vinsnobbene kjefter på meg.  

Solveig Kloppen

– En verden av muligheter

Den siste tiden har hun vært programleder i Av-og-til sin serie Fribar. Serien presenterer et alternativt alkoholfritt univers av høy kvalitet til vanlige sosiale sammenkomster og situasjoner.  

 Det har jo åpnet seg en verden av alkoholfrie muligheter!  

Det siste halvåret har hun møtt både konkurransekokk Øyvind Dalev og Norges første øl-sommelier Amund Polden Arnesen i Fribarhvor målet har vært å vise at det finnes gode alternativer i sosiale settinger hvor vi er vant til at det serveres alkohol.  Deilige alkoholfrie alternativer til høstgryta

Hvorfor tror du det er slik – at mange synes det er vanskelig å invitere til selskap uten å servere alkohol?  

 Det handler vel om flere ting. Om tradisjoner, om at øl og vin kan heve smaken på et måltid og om at alkohol får mange til å slappe mer av? Vi har blitt lært opp til at alkohol hører til i festlige lag. Om jeg blir invitert til et middagsselskap hvor det kun serveres alkoholfritt, ville jeg nok blitt ganske overrasket, dessverre. I alle fall om det kun er voksne til stede, sier Kloppen.  

Selv serverer hun mye ulikt å drikke, avhengig av hva slags selskap det er – og hva som skal spises.  

 Er det grøtfest serveres det rød saft. Ellers kan gjestene gjerne velge av det vi måtte ha i skap og kjøleskap, om det er vin, øl, brus, Farris, vann, saft eller brus, sier hun og legger til:  

– Eller melk, om noen skulle foretrekke det. Men det hører til sjeldenhetene!  

Lever lenge på vann og kaffe

Gjennom arbeidet med Fribar har hun lært mye om hvilke smaker som egner seg til ulike måltider, og hvilke alternativer som egner seg hyggelige sosiale lag. Det har påvirket henne.  

– Jeg har blitt introdusert for drikkevarer som både smaker godt og som gjør maten og måltidet enda bedre.  

På spørsmål om hva hun helst tar med seg til en øde øy, hvor det ikke finnes annet enn vann, er det et svært populært alkoholfritt alternativ som står øverst på listen.  

 Det kommer an på hvor den øde øya ligger? Jeg kan leve lenge på vann og god kaffe! Men dersom det er trettifem grader og sol ville jeg nok gått for et kaldere alternativ. En skikkelig god limonade, kanskje?  

Relaterte saker