Alkoholfrie Villbrygg: – Som å ta en slurk av skogen

Gründerne bak Villbrygg tror hvit januar er en god mulighet til å trene på å være i ulike situasjoner uten å drikke alkohol. Og til å kjenne hvordan kropp og sinn forandrer seg til det bedre.

Et vakkert dekorativt bilde med et laboratie-glass fylt med oransje væske, omkranset av blader, stein og andre laboratieglass.

Cornelia Øiestad og Vanessa Krogh ville drikke mindre alkohol, men omgivelsene gjorde det vanskelig. Så de tok saken i egne hender, og formet Villbrygg.

– Det føltes som et unødvendig kompromiss å måtte velge mellom spennende smaker, en gode opplevelser og å ta vare på oss selv. Vi tenkte at det ville være mye lettere å ta gode valg om vi bare hadde hatt bedre alternativer!

Alternativene Villbrygg lager er fermenterte alkoholfrie drikker basert på ville vekster, lokale råvarer og andre spennende ingredienser som ifølge de to ofte har et “oversett potensial”. I dag serveres de på nær sagt alle topprestauranter i Oslo, og interessen fra resten av landet – og utlandet, øker.

Selfie av gründer Vanessa og Cornelia foran baggasjerommet på bilen, fylt med pakker med Villbrygg klar til levering.

– Må passe inn i situasjonene

Hva er deres filosofi?

– Vi er opptatt av å kunne skape gode opplevelser rundt alkoholfri drikke, slik at vi ikke er avhengig av alkohol for å kose oss.

– Å nyte alkohol forbindes gjerne med noe sosialt, eller et slags rituale for å slappe av. Når man vil redusere eller stoppe alkoholinntaket, blir det ekstra utfordrende om man må ta farvel med disse hyggelige opplevelsene også. Men det skal ikke være nødvendig å isolere seg for å redusere alkoholinntaket. Derfor er det viktig for oss at alkoholfrie alternativer skal kunne passe inn i disse situasjonene, slik at man bare bytter ut det man drikker – og ellers fortsetter som før.

Har du vurdert å prøve hvit januar?

Dette har andre svart

86%

Ja

14%

Nei

Den gode samtalen

Øiestad og Krogh i Villbrygg mener historiefortellingen er viktig når alkoholfrie alternativer møter årelange alkohol-tradisjoner. 

– Rundt alkohol snakker man om råvarene, prosessen, håndverket, terroir, smaksprofil og matkombinasjoner. For oss har det vært viktig å kunne ha den samme samtalen om alkoholfritt, og at det er en tanke bak alle produktene.  

Målet er at hver drikk skal være en reise med sansene. Alle drikkene er fermenterte. Hver drikk kalles opp etter et naturområder, og bruker ingredienser fra de samme områdene. Fellesnevneren er norsk natur og lokale råvarer. 

– Det er ikke bare i «utlandet» at man finner eksotiske smaker. Vi vil inspirere til å bruke mer av de råvarene som finnes her i Norge.  

Dekorativt bilde av Villbrygg-drikken Skog 03 i glassflaske, med dugg på flasken, dandert på grankvist og mose. Også et stilrent vinglass med Skog 03.

Tunbalderbrå, bjørkeblader og ryllik

Kjært produsent har mange gode produkter. Om dere må velge en favoritt blant deres egne?

– Vi utvikler kontinuerlig nye drikker, og har en tendens til å være ekstra engasjert over de drikkene som nettopp har blitt tilgjengelige. Nå for tiden er det Hagen 02 og Skog 03 som er favorittene.

Hagen 02 er laget av eplepress-rester fra siderproduksjon, tunbalderbrå, tagetesblomster og bjørkeblader. Skog 03 er laget av granskudd, ryllik, sitrongress fra Norge og bjørkeblader.

– Det er som å ta en slurk av skogen!

Skryt, ikke unnskyld deg!

Hva er deres beste tips til å gjennomføre hvit januar?

– Vi synes det er mest krevende med venner og i sosiale settinger hvor det dreier seg om alkohol. Det er kjipt å bare drikke vann eller brus når andre drikker vin! Derfor gjelder det å planlegge situasjoner i forkant, og sørge for at du har er mange gode alternativer tilgjengelig. Da kan du nyte og være en del av gjengen. Gjør det til en morsom greie å teste ut forskjellige produkter, og nyt drikkene i fine glass!

Til slutt har de to gründerne en oppfordring:

– Aldri unnskyld deg for ikke å drikke, men vær heller stolt av å gjøre noe bra for deg selv og at du er et forbilde for andre. Skryt av alternativet ditt slik andre ville skrytt av en årgangsvin, og nyt å være frisk og rask på morgenen!


 Foto: Dag Dalvang 

Relaterte saker