Gode grunner til å ta en hvit måned
Det er flere gode grunner til å kutte ned på alkohol i en periode. Her er sju av dem.
Har du gått glipp av hvit januar? Ikke noe problem. Du kan gjennomføre en hvit måned, en hvit uke eller et hvitt kvartal når du føler for det. Fordelene for deg og kroppen får du uansett når du gjennomfører en alkoholfri periode. Det vi vet er at hvert glass du kutter gjør godt for helsa.
En «hvit måned» er en måned hvor man velger å ikke drikke alkohol. Tanken er å ta en liten pause fra alkoholen, noe mange gjør for å gi kroppen en sjanse til å hvile og hente seg inn, for å spare penger, eller bare for å utfordre seg selv og se hvordan det føles å være alkoholfri en stund.
1 av 4 nordmenn sier at de har vurdert å gjennomføre en hvit måned – og blant unge voksne svarer hele 2 av 4 det samme. Dette viser en undersøkelse Av-og-til har gjennomført i samarbeid med Ipsos.
Det å redusere alkohol i en periode har fått økende oppmerksomhet den siste tiden, noe som blant annet gjenspeiler seg i trender på sosiale medier, og på salgstallene til Vinmonopolet. Det har nemlig aldri blitt solgt så mye alkoholfritt på polet.
7 gode grunner til å ta en hvit måned
Reflektere over egne drikkevaner
Slipper dagen derpå
Bedre treningseffekt
Færre kalorier uten å gå glipp av næringsstoffer
Du sover bedre
Bedre økonomi
Helsen din har godt av det
1. Reflektere over egne drikkevaner
Ved å ikke drikke alkohol en måned kan du få et mer bevisst forhold til ditt eget alkoholbruk. Du blir mer oppmerksom på når og hvorfor du velger å ta et glass. En hvit måned er en god mulighet til å reflektere over egne vaner. Du får kanskje det perspektivet du trenger for å kutte litt i fremtiden?
2. Du slipper dagen derpå
Alkohol påvirker deg ikke bare mens du drikker, men også etterpå. En måned uten alkohol er også en måned uten fyllesyke, fylleangst og dagen derpå. Hvis du har drukket mye alkohol kan du oppleve å bli ekstra sliten dagen etter, og kanskje slår fylleangsten også inn. Når du drikker mindre, vil du ha mer overskudd og energi til å ha det gøy dagen etterpå. Har du barn vil du orke mer sammen med barna.
3. Du får bedre treningseffekt
Dårligere balanse og koordinasjon, svekket reaksjons- og konsentrasjonsevne og høyere hvilepuls er noen av de negative effekter som kan sitte i selv om alkoholen er ute av kroppen. Dette kan gjøre treningen vanskeligere, mer risikofylt og mindre effektiv. Selv om motivasjonen for å trene naturlig nok kan avta etter alkoholinntak, er det verdt å huske på følgende hvis du allikevel velger å trene: Å minske alkoholforbruket kan betydelig forbedre treningsresultatene dine.
4. Du inntar mindre kalorier uten å gå glipp av næringsstoffer
Det er vanlig med en viss vektnedgang hos mennesker som gjennomfører en hvit måned. Dette forutsetter selvsagt at du ikke bytter ut alkoholen med snacks eller godteri.
Erik Arnesen, vitenskapelig rådgiver for de nye nordiske kostholdsrådene, sier: «Alkohol er et næringsstoff, fordi det gir energi og kalorier. Men det har ingen kjente, gunstige effekter, og det er giftig for alle kroppens organer. Man får ingen mangelsykdommer av å unngå dette næringsstoffet».
En flaske vin inneholder så mye som 500-600 kcal. Dermed vil en hvit måned gi om lag 600 kalorier mindre i uka, om man tar utgangspunkt i at det drikkes i overkant av en flaske vin i snitt per person per uke. Øl har et noe mindre kaloriinnhold per ml, men man drikker til gjengjeld gjerne mer. En halvliter pils er om lag 200 kalorier. Her er noen eksempler på hvor mye fysisk aktivitet en gjennomsnittsperson må gjøre for å forbrenne alkohol:
- 1 halvliter pils = 20 min jogging eller rask sykling
- 2 glass vin = 40 min rolig sykling eller 15 min aerobics
- 1 sixpack med pils = 1 time trappeløping eller 1 time og 45 min rask sykling
- 1 margarita = 1 time aerobics eller litt over 2 timer og 30 min gåtur
5. Du sover bedre
En hvit måned vil sannsynligvis gi deg bedre søvnkvalitet. I motsetning til hva mange tror får man ikke bedre søvn av alkohol. Du kjenner kanskje en ekstra døsighet – og innsovningen kan komme raskere. Samtidig vil du sove dårligere. Lege Torkil Færø viser effekten alkohol har på kroppen med en pulsklokke: «Det er lett å tenke at det er fint med en drink eller to på kvelden, for å roe seg ned. Men det vil tappe deg for mye mer krefter enn du tror.»
Alkohol påvirker REM-søvnen, den delen av søvnen som er viktig for at vi skal føle oss opplagt neste dag. Du får gjerne også flere oppvåkninger i løpet av natten, og du kan ha vanskeligere for å sovne igjen. Selv om du kan våkne og tror du har hatt en god natt søvn, våkner man uten å være helt uthvilt.
6. Du får bedre økonomi
Synes du det hadde vært godt med litt mer fyll i lommeboka? Da kan en hvit måned være smart. Alkohol er nemlig dyrt. Drikker du ute på byen blir det enda dyrere, og 100-lappene og kanskje også 1000-lappene kan få bein å gå på.
7. Helsen din har godt av det
En hvit måned kan gi deg bedre helse, på kort og på lang sikt.
Kortsiktige fordeler kan være bedre blodtrykk og søvn, og vekttap. Forskning viser også at alkohol har en uheldig og hemmende effekt på immunforsvaret, og noen studier finner at immunforsvaret er påvirket negativt et helt døgn etter et stort alkoholinntak.
Enda viktigere er det at forskning tyder på at noe drikker mindre alkohol etter en hvit måned. Er det tilfelle for deg, kan du ta med deg at et lavere forbruk over tid har en rekke positive effekter for helsen din. Alkohol øker nemlig risikoen for en rekke alvorlige sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og skader på indre organer for å nevne noen.
- Ethanol inhibits LPS-induced signaling and modulates cytokine production in peritoneal macrophages in vivo in a model for binge drinking, BMC Immunology volume, 2009.
- Faktaark fra avdeling for rettsmedisin. Bakrus fra alkohol, 2017.
- How to boost your immune system, Harvard Health Publishing, 2021.
- Journal of Clinical Medicine. The Alcohol Hangover Research Group: Ten Years of Progress in Research on the Causes, Consequences, and Treatment of the Alcohol Hangover, 2020 og The Alcohol Hangover – Causes, Consequences, and Treatment 2021.
- Kaloribombene i glasset: Alkoholen med flest og færrest kalorier. Vektklubben, 2014.
- REGN UT: Hvor mange kalorier forbrenner treningen? Iform, 2021.
- Roehrs, T., & Roth, T. (2001). Sleep, sleepiness, and alcohol use. Alcohol Research & Health, 25(2), 101.