Farsdag med blandede følelser

Et hyggelig kort, blomster eller kaffe på sengen. Slik markeres ofte farsdagen den andre søndagen i november. For de som har en pappa som drikker for mye alkohol, kan dagen sette i gang vonde tanker.

En pappa hjelper den lille datteren sin med å drikke fra en kopp.

«Ikke glem farsdagen» er beskjeden mange av oss får av butikker og annonsører på denne tiden av året. Handelsstanden vil gjerne at vi skal spandere en frokostlevering, et par morsomme sokker eller en kaffekopp med Verdens beste pappa for å hedre far på hans egen dag.

Samtidig kan dagen forsterke en følelse av utenforskap hos dem som av ulike grunner ikke har en god relasjon med pappaen sin – selv om det kanskje er det man ønsker seg mest av alt.

Et evig bånd til pappa

– I farsdagen ligger det implisitt at pappa er god, at man er stolt av ham og vil takke ham for den han er. Når man har en pappa som drikker for mye, eller strever med pappa-ferdighetene av andre årsaker, er det ikke like selvfølgelig, sier Sunniva Elisabeth Christiansen.

Christiansen er overlege ved rusbehandling for ungdom på St. Olavs hospital, og universitetslektor ved Regionalt Kompetansesenter for barn og unge- psykisk helse og barnevern. Hun forteller at for barn som har en far som drikker for mye, kan følelsene være mer ambivalente enn hos andre barn.

– Barnet er «programmert» til å være tilknyttet pappaen sin, det er alltid et bånd der. Båndet kan imidlertid være av ulik kvalitet. Hvilke følelser og reaksjoner som dukker opp, er avhengig av barnet og hvordan drikkingen preger pappaen og båndet dem imellom akkurat nå, sier hun.

Bilde av Sunniva Christiansen.
Sunniva Christiansen. Foto: Frode Fossvold-Jørum.

Motstridende følelser

Barn som vokser opp med en pappa eller mamma som drikker for mye alkohol kan slite med motstridende følelser.

– Hvis man for eksempel nettopp har hatt en fin opplevelse med pappaen sin, kan farsdagen være noe man gleder seg til. Hvis båndet er skjørt, for eksempel hvis barnet nylig har opplevd flere tillitsbrudd fra pappaen, kan man være sint, sorgfull eller avvisende til farsdagen, sier Christiansen.

Hun forteller at man noen ganger kan kjenne på begge deler, både at man er glad i pappaen og samtidig at man er sint/trist/skuffet/skamfull over ham.

Gjelder dette et barn du kjenner?

Det er fint å være bevisst på at en dag som farsdagen kan vekke ulike følelser hos barn. Samtidig er det ikke gitt at barnet opplever vanskelige følelser knyttet til farsdagen, selv om pappaen kanskje strever med alkohol.

Prøv å møte barnet der det er, råder Christiansen:

– Hjelp barna med å være tro mot seg selv og hva de tenker og føler. Ikke tving på dem det du tror er «den rette meningen», som å enten ta konsekvent avstand fra eller alltid følge farsdagsritualet, sier hun.

Kanskje vil noen barn ikke gi pappaen sin noen oppmerksomhet på farsdagen i det hele tatt og trenger støtte på at det er helt greit. Andre kan få hjelp til å omformulere frasen «Verdens beste pappa» til noe de synes stemmer, som for eksempel «jeg liker å være på fisketur med deg».

Sunniva Christiansen

Christiansen forteller at selv innen en søskenflokk kan barna ha ulikt forhold til pappaen sin og forskjellige opplevelse av hva som er rett å gjøre på farsdagen.

– Om de ikke helt vet hva de tenker og føler, kan du utforske det sammen med dem. Fellesnevneren blir å hjelpe barnet til å være tro mot sin opplevelse av båndet de har med pappaen, og ikke presses til å følge omgivelsenes sagte eller usagte forventninger om farsdagen, avslutter hun.