Alkohol foran barna? Dette bør du tenke på!

Hvor mye er det greit å drikke foran barna? Null, ett eller to glass kan være en god pekepinn.

Liten gutt sammen med moren sin. Moren ler og han ser usikker ut.

Forsidebilde: Lars Olav Dybvig

Mange voksne vil kose seg med alkohol, også når de er sammen med barna. Barn merker det raskt når voksne drikker alkohol, men hvor går egentlig grensen?

Råd om alkoholbruk rundt barn:

Hvert år spør IPSOS, på vegne av Av-og-til, barn og ungdom mellom 8 og 19 år hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. Basert på dette, og annen forskning på feltet, har Av-og-til utarbeidet følgende råd til voksne som drikker alkohol:

1. Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barna

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede.  Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.

2. Ha flest dager uten alkohol – selv om du har fri

Når barna blir spurt, sier de fleste at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om det er fri eller høytid.

3. Bli enige med andre voksne

Skal dere være sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.

4. Ikke glem morgendagen

Pass på at kveldens kos ikke ender med at du må avlyse morgendagens planer, som hele familien har gledet seg til.

5. Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror

Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.

6. Vær spesielt bevisst i ferier og høytider

Fridager og høytider er høydepunkter for barna. Samtidig er det også da nordmenn oftest kjøper mest alkohol. Vær bevisst på at fri fra jobb, sene kvelder og eventuelle utenlandsferier øker risikoen for at du starter å drikke tidligere på dagen, eller at du drikker mer enn du hadde tenkt. Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer, for eksempel i et selskap i et fremmed hus eller på ferie hjemmefra.

Synes du det er greit å drikke alkohol foran barna?

Dette har andre svart

4%

Ja, selvsagt!

53%

Ja, så lenge man tar noen forholdsregler

43%

Nei, det synes jeg ikke man bør gjøre

Derfor bør du være ekstra bevisst

Når vi er sammen med barn bør vi huske på at «god stemning» ikke alltid er det samme for oss voksne, som for barna. De effektene av alkohol som vi voksne kanskje tenker er positive, kan for barna oppleves ubehagelige. Når vi snakker litt høyere, klemmer litt lengre eller ler litt mer, tenker vi kanskje at vi bare har det ekstra hyggelig. For barna kan dette oppleves ekkelt og ubehagelig. Barn merker endring tidligere enn vi voksne tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for oss voksne å bedømme hvordan vi oppfattes av de små.

I tillegg er det lurt å huske på at barn lærer av foreldrene sine, når det kommer til alkohol. Holdninger til alkohol etableres tidlig i livet, og voksne er viktige rollemodeller for sine barn. Det er en klar sammenheng mellom foreldrenes alkoholbruk og hvor mye barna kommer til å drikke senere i livet.

Husk også på at selv om du kjenner ditt eget barns historie, vet man ikke alltid hvilke historier andre barn har med seg. Det som er greit for ditt barn kan virke utrygt for unger som har opplevd vanskelig ting i sammenheng med voksnes drikking.

Barn påvirkes før du gjør det

Når du klemmer litt lenger

Når du snakker litt høyere

Når du ler litt mer

En god huskeregel er derfor null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn

Det vi tenker på som god stemning, kan oppleves ubehagelig for de små.

Det tryggeste er når vi voksne oppfører oss slik vi pleier å gjøre.

illustration

Når du klemmer litt lenger

Når du snakker litt høyere

Når du ler litt mer

En god huskeregel er derfor null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn

Det vi tenker på som god stemning, kan oppleves ubehagelig for de små.

Det tryggeste er når vi voksne oppfører oss slik vi pleier å gjøre.

Når barna opplever at andre drikker alkohol

Noen ganger kan barna oppleve at andre voksne drikker alkohol. Det kan for eksempel være en tante eller onkel i et selskap, eller en fremmed på restaurant. Å se mennesker som drikker alkohol er en naturlig læring, og en del av det å vokse opp. Men hvis det drikkes på en sånn måte at det kan oppleves ekkelt for barnet, bør du ta han eller henne bort fra situasjonen. Barn har ingenting å gjøre på en fest der det drikkes mye alkohol. Da er det bedre at dere reiser hjem.

Om dere ikke kan reise hjem, men er i situasjonen, er det ekstra viktig at du viser omsorg og nærhet for barnet ditt. Det kan være godt å ha en hånd å klemme ekstra hardt i, hvis ting er ekkelt eller ubehagelig. Husk at du skal være der for barnet, så barnet føler den nødvendige tryggheten.

Om du er bekymret for at en person i din omgangskrets eller familie kommer til å drikke for mye foran barna dine, kan det være lurt å si ifra i god tid på forhånd til den det gjelder.

Når du ser barn som sliter

Noen ganger ser vi at andre barn har det vanskelig fordi voksne drikker alkohol. Da bør du ta grep, og hjelpe barnet ut av situasjonen.

Relaterte saker