Du kan gjøre en forskjell!
Som støttespiller i idretten kan du spille en viktig rolle. Både som trygg voksenperson som ser barn og unge, og som en pådriver for et tryggere idrettslag.
Hvorfor er alkohol en utfordring i idretten?
- 90 000 barn har foreldre som drikker for mye, og for mange er idretten et viktig fristed. Der fortjener de en alkoholfri og trygg
- Alkohol svekker vurderingsevnen og øker risikoen for uønskede hendelser, inkludert vold, trakassering og seksuelle overgrep
- Tidlig alkoholdebut kan føre til problematisk bruk som voksen. Derfor bør idretten jobbe for å utsette ungdommens første møte med alkohol
- Barn oppfatter voksnes «lykkepromille» annerledes og merker atferdsendringer, enten det er på en tur til Danmark, treningsleir eller dugnad i vårsola. Berusede voksne kan virke forstyrrende og uforutsigbare for barn.
Noe av det viktigste idrettslaget kan gjøre er å innføre retningslinjer for alkohol. Ta kontakt med din klubb og be dem innføre retningslinjer for å ta et tydelig valg for en barneidrett uten alkohol.
Last ned ferdig retningslinjer for alkohol her
For å gjøre det så enkelt som mulig å ta i bruk gode retningslinjer for alkohol har vi utviklet ferdige retningslinjer din klubb kan ta i bruk.
Dersom din klubb ønsker det kan dere lage deres egne retningslinjer.
Her ser kan du se hvordan Utleira IL har valgt å formulere sine retningslinjer.
Ved å ta kontakt med ditt idrettsal, og oppfordre til å innføre retningslinjer for alkoholbruk – kan du gjøre en forskjell. Da er du med på å bidra til et tryggere idrettslag for barn og unge. Her er et forslag til e-post du kan sende til ledelsen i idrettslaget, men du står selvsagt helt fritt til å skrive din egen eller redigere denne
Last ned eposten her.
Hei, |NAVN NAVNESEN|
Jeg tar kontakt etter å ha sett på nettsidene til Av-og-til om alkoholbruk i idretten. De oppfordrer medlemmer til å ta kontakt med idrettslaget sitt, og be om at idrettslaget innfører retningslinjer for alkohol. I den forbindelse ville jeg spørre om |NAVN IDRETTSLAG| hadde slike retningslinjer?
Hvis ikke håper jeg at vi kan få det!
Det er nemlig flere gode grunner til at idrettslaget bør ha retningslinjer for alkohol.
Noen av argumentene er at:
- 90 000 barn og unge vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye – og at mange av dem er innom idretten. For mange av dem er fotballen et livsviktig fristed – og et sted hvor de kan møte trygge voksne. De fortjener en alkoholfri idrett.
- Tidlig debut for alkoholbruk øker sannsynligheten for høyere, og mer risikofylt alkoholbruk i voksen alder. Derfor bør ikke klubben være ungdommens første møte med alkohol.
- Alkohol i klubben øker risikoen for uønskede hendelser som kan være belastende for enkeltpersoner og for klubben i sin helhet.
På denne nettsiden til Av-og-til ligger det mer informasjon om hvordan man går frem og et sett ferdig formulerte retningslinjer |NAVN IDRETTSLAG| kan ta i bruk.
Jeg håper vi kan bli en klubb som tar dette på alvor
Med vennlig hilsen
|DITT NAVN|
Her er noen ting du bør tenke på i din rolle som støttespiller for barna.
1. Vær et godt forbilde
Som foreldre er vi forbilder for barna våre, også når det kommer til alkohol. Selv om det kan være sosiale forventninger knyttet til alkohol, er det viktig å huske at barna ser opp til oss som foreldre og tar etter våre handlinger.
2. Se andres barn
Som en voksen i idretten har du en unik mulighet til å være en god rollemodell og trygg støttespiller for mange barn. Det er viktig å være pålitelig og trygg i alle situasjoner, ikke bare for ditt eget barn, men også for andre barn i idrettsmiljøet.
3. Stå sammen som et lag
Oppdragelse er ikke bare en individuell idrett, det kan faktisk være en lagsport. En foreldregruppe som spiller hverandre gode, og følger de samme spillereglene, bidrar til en tryggere idrettsarena
4. Sett alkohol på dagsorden
Bidra til å skape en kultur i klubben hvor alkoholbruk er satt på dagsorden.
Les mer her:
Gjør en forskjell: Støtt barna i idretten
1. Observer barnet
Barn og unge viser ofte tegn på ubehag gjennom handlinger. Vær oppmerksom på endringer i lekemønster eller atferd som skiller seg ut. Se etter fysiske tegn som merker eller skader på kroppen.
2. Skap trygghet og vær tilgjengelig
Gi beskjed til barna tidlig om at du er der for å skape trygghet og trivsel. Vær en voksen de kan komme til hvis de trenger hjelp. Skap en trygg relasjon ved å være omsorgsfull, lyttende og interessert i barnas liv.
3. Kommuniser med barnet
Hvis du har en bekymring, ta initiativ til samtale med barnet. Start med å nevne det du har observert som gjør deg bekymret. Vis omsorg og interesse, og la barnet fortelle om sine opplevelser hvis de ønsker det.
4. Rådfør deg med andre
Del bekymringene dine med kolleger, foreldre, lærere eller andre relevante personer som kan hjelpe. Informer også barnet om at du vil involvere andre i situasjonen.
5. Vær forberedt
Vær klar over at barnet kan velge å åpne seg opp for akkurat deg. Forbered deg mentalt på hvordan en samtale med et barn kan være. Vær bevisst på at det kan være barn rundt deg som trenger hjelp og støtte.
Les mer her:
Dette bør du gjøre hvis du er urolig for et barn
Å arbeide mot bruk av alkohol i barneidretten er i tråd med Norges Idrettsforbunds holdninger til alkohol.
Hvorfor bør idrettslaget ha retningslinjer for alkohol?
- Det gir klare føringer på trening, på cup og stevner i inn- og utland, mellom senior og junior, og i klubbhuset – som er en trygghet for barn, voksne og foreldre
- Det gir en anledning til å snakke om alkohol– et tema det er viktig å ta opp i klubben.
- Dett gir noe å lede og styre etter, og noe å vise tilbake til – i saker hvor alkoholbruk kommer opp.
Gikk du feil, er du egentlig i ledelsen i klubben?