Nei, alle ungdommer drikker ikke alkohol

Hørt om flertallmisforståelsen? Som ungdomsforelder kan det være lurt å sette seg inn i.

Fem ungdommer som sitter ute smiler til kamera. En av guttene er i sentrum, og har hette på og hodetelefoner rundt halsen.

Flertallsmisforståelsen er et begrep som har oppstått fordi ungdom ofte overvurderer hvor mye andre jevnaldrende drikker. 

Rusforsker Willy Pedersen forteller at mange ungdommer tror det er mer vanlig å drikke alkohol enn det faktisk er. Dette fører til en oppfatning av at det er «normalt» å drikke, til tross for at mange faktisk ikke drikker alkohol i det hele tatt. Når denne misoppfatningen blir dominerende, kan de som velger å ikke drikke føle seg utenfor.

Derfor er det viktig at foreldre betrygger ungdommen om at det er helt normalt å ikke drikke alkohol. 

willly pedersen smiler med sola i øynene
Sosiolog og forsker Willy Pedersen. Foto: Privat

– Flertallmisforståelse innebærer at de fleste ungdommer overdriver andre ungdommers alkoholforbruk. Altså tror de at de selv er unntaket, basert på at noen få elever snakker høyt om helgens fester i skolegården.

– Det er en slags ironi, at foreldre ønsker å beskytte ungdommene sine fra å bli overstadig beruset, og holde dem unna russekultur og lignende. Samtidig er det ganske mange foreldre som er like bekymret for at ungdommen skal bli sittede hjemme i helgene, ikke være en del av russefeiringen og ikke bli invitert på fester, sier Pedersen.

Han mener bekymringen kan legge ekstra press på tenåringene, og samtidig bidra til at foreldre setter færre grenser for hva som er greit og ikke, når ungdommen begynner å eksperimentere med alkohol.

– Mange foreldre vil være ganske forståelsesfulle når ungdommen begynner å drikke, særlig mot slutten av tenårene. Noen tenåringer vil også oppleve å få tilsendt alkohol på fest av foreldrene.

Kult å kutte alkoholen

NoLo-trenden, som står for No-alcohol eller Low-alcohol, handler om å drikke alkoholfritt og drikkevarer med lav alkoholprosent. Trenden er hovedsakelig drevet av en økt bevissthet rundt helse og velvære, og er særlig til stede blant de yngste. 27 % av unge mellom 15 og 25 velger ofte alkoholfrie alternativer til øl, vin og sprit, viser den landsrepresentative undersøkelsen UNG2023.

Pedersen forteller at ungdom drikker mindre alkohol enn tidligere, og at det har vært en pågående trend siden årtusenskiftet.

– Vi ser at flere har utviklet tydelige verdier hvor alkoholen ikke lenger har så høy status, og at trender som NoLo er noe som brer seg, særlig blant politisk engasjerte ungdommer.

Foreldre er de viktigste påvirkerne

Holdninger til alkohol etableres tidlig i livet, og voksne er viktige rollemodeller for sine barn. Forskning viser at når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine; Tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

Pedersen påpeker at det også er en klar sammenheng mellom foreldrenes alkoholbruk og hvor mye barna kommer til å drikke senere i livet.

– Vi har faktisk dokumentert at ungdom kopierer måten foreldrene deres drikker. Dersom foreldrene ofte drikker seg fulle, drikker ungdommene seg også fulle, forteller han.

– Og dersom foreldrene drikker forsiktig og med måte, kopierer ungdommene også det. Faktisk fortsetter ungdommene ofte å drikke på denne måten inn i voksenlivet.