Hvordan kutte ned på alkohol i arbeidslivet
Er du leder eller i HR og ønsker å kutte ned på alkoholbruk i organisasjonen din?
Det er enklere enn man skulle tro å ta noen grep for å redusere alkoholmengden i organisasjonen, og dermed også de negative konsekvensene av alkoholbruk. Under følger våre råd.
Dropp vinlotteriet
Som bedrift er det faktisk forbudt ved lov å lodde ut alkoholholdig drikke som gevinst eller premie. Dette reguleres av alkoholloven. I tillegg risikerer du å lodde ut et produkt som kan skape problemer for ansatte som allerede sliter med alkoholen. Hva med å bytte ut vinen med noe annet å spise eller drikke i stedet.
Kutt ned på antall bonger
Velkomstdrink, hvitvin til forrett, to glass rødt til hovedretten og dessertvin til dessert. Pluss påfyll til dem som drikker fortere enn snittet. Det blir fort ganske mange enheter. Kanskje kan det være lurt å kutte litt ned på antall bonger? Eller gjøre sånn at bongene kan brukes på litt mer attraktive alkoholfrie varianter, slik at gravide eller andre som ikke drikker, kan dra nytte av dem også? Hva med å inkludere rabarbramost, solbærjuice eller sjokolade- og lakriskuler som alternative goder man kan hente ut med bongene?
Bekymret for en ansatt?
Slutt å spandere lønningspilsen
Er du en av dem som spanderer drikke på de ansatte når det er lønningspils? Slutt å gjør dem den bjørnetjenesten! Vi drikker mer når vi får det påspandert – og stort alkoholkonsum er verken du eller dine ansatte tjent med. Gjør andre ting for å styrke det sosiale miljøet i stedet.
Utvid ditt sosiale tilbud
Som arbeidsgiver er det ditt ansvar å sørge for at jobbens sosiale arrangementer er gode og inkluderende for alle ansatte. Ikke alle synes det er kult å drikke seg full med kollegene sine. I tillegg finnes det mange som ikke kan eller ønsker å drikke alkohol, enten fordi de er gravide, eller fordi de har en personlig eller religiøs overbevisning som gjør at de ikke ønsker å drikke. Dermed blir det ekstra viktig at du som arbeidsgiver også har sosiale tilbud som har annet enn alkohol som hovedingrediens.
Skaff dere en alkoholpolicy
Mange arbeidsgivere opplever kanskje at arbeidstakere har en forventning om at alkohol blir påspandert på jobbarrangementer. Men forskning viser også at det er bred enighet blant arbeidstagere om at arbeidsplasser bør ha retningslinjer for alkoholbruk i jobbsammenheng, både i og utenom ordinær arbeidstid, og ordninger for å hjelpe ansatte med problemer knyttet til alkoholbruk (FHI, 2019). En omforent alkoholpolicy gjør det lettere for alle parter å vite hva de kan forvente av de sosiale arrangementene.
I (SETTE INN)denne veilederen får du konkrete råd om hvordan du kan gå fram for å utvikle og forankre en alkoholpolicy for din bedrift. Du kan også laste ned en presentasjon du kan bruke når du tar opp temaet med de ansatte.
Alkoholpolicy for arbeidslivet
Psst! Trenger du flere grunner til å kutte ned på alkoholen i bedriften kan du lese mer her.