Alkoholfrie Villbrygg: – Som å ta en slurk av skogen
Gründerne bak Villbrygg tror hvit januar er en god mulighet til å trene på å være i ulike situasjoner uten å drikke alkohol. Og til å kjenne hvordan kropp og sinn forandrer seg til det bedre.
Cornelia Øiestad og Vanessa Krogh ville drikke mindre alkohol, men omgivelsene gjorde det vanskelig. Så de tok saken i egne hender, og formet Villbrygg.
– Det føltes som et unødvendig kompromiss å måtte velge mellom spennende smaker, en gode opplevelser og å ta vare på oss selv. Vi tenkte at det ville være mye lettere å ta gode valg om vi bare hadde hatt bedre alternativer!
Alternativene Villbrygg lager er fermenterte alkoholfrie drikker basert på ville vekster, lokale råvarer og andre spennende ingredienser som ifølge de to ofte har et “oversett potensial”. I dag serveres de på nær sagt alle topprestauranter i Oslo, og interessen fra resten av landet – og utlandet, øker.
En måned uten alkohol kalles hvit måned
Har du vurdert å prøve en hvit måned?
Så bra! Avhengig av hvor mye du pleier å drikke vil du merke et økt overskudd og humør. Kanskje blir helga mer innholdsrik og du får tid til ting du ikke pleier å få tid til. Mange rekker også å reflektere over egne alkoholvaner når de prøver en måned uten.
Mange syntes det er vanskelig å la være å drikke fordi det forventes av oss i så mange sosiale sammenhenger. Kanskje du heller ikke opplever alkoholen som et problem for deg. Noen ganger er man heller ikke klar over hvor stor plass alkoholen har i livet vårt. Et hvit måned kan, om ikke annet, få deg til å reflektere over egne drikkevaner. Vi anbefaler å teste ut en hvit periode, kanskje det holder med en hvit uke for deg?
Den gode samtalen
Øiestad og Krogh i Villbrygg mener historiefortellingen er viktig når alkoholfrie alternativer møter årelange alkohol-tradisjoner.
– Rundt alkohol snakker man om råvarene, prosessen, håndverket, terroir, smaksprofil og matkombinasjoner. For oss har det vært viktig å kunne ha den samme samtalen om alkoholfritt, og at det er en tanke bak alle produktene.
Målet er at hver drikk skal være en reise med sansene. Alle drikkene er fermenterte. Hver drikk kalles opp etter et naturområder, og bruker ingredienser fra de samme områdene. Fellesnevneren er norsk natur og lokale råvarer.
– Det er ikke bare i «utlandet» at man finner eksotiske smaker. Vi vil inspirere til å bruke mer av de råvarene som finnes her i Norge.
Skryt, ikke unnskyld deg!
Hva er deres beste tips til å gjennomføre hvit januar?
– Vi synes det er mest krevende med venner og i sosiale settinger hvor det dreier seg om alkohol. Det er kjipt å bare drikke vann eller brus når andre drikker vin! Derfor gjelder det å planlegge situasjoner i forkant, og sørge for at du har er mange gode alternativer tilgjengelig. Da kan du nyte og være en del av gjengen. Gjør det til en morsom greie å teste ut forskjellige produkter, og nyt drikkene i fine glass!
Til slutt har de to gründerne en oppfordring:
– Aldri unnskyld deg for ikke å drikke, men vær heller stolt av å gjøre noe bra for deg selv og at du er et forbilde for andre. Skryt av alternativet ditt slik andre ville skrytt av en årgangsvin, og nyt å være frisk og rask på morgenen!
Foto: Dag Dalvang