Trenger du noen å snakke med om alkoholbruk i jula?

Det finnes hjelp, enten du er barn, voksen eller pårørende.

Pyntet kvinne sitter rundt et bord dekket for julefest med vinglass foran seg. Hun trenger kanskje noen å snakke med om alkoholbruk.

Desember er den måneden vi normalt kjøper mest alkohol her til lands. Vi vet at for noen blir jula ubehagelig, fordi andre drikker for mye. Det er viktig at du tør å si ifra om hvordan du opplever egen eller andres drikking.

Trenger du noen å snakke med om ditt eller andres alkoholbruk?

Noen ganger opplever man at alkoholen tar overhånd. Eller man opplever at noen man er glad i drikker for mye. Uansett om det angår deg selv, eller noen du er glad i, kan det være godt å ha noen å snakke med og lufte tankene med. Det finnes hjelp, og det finnes hjelp for deg:

  • Om du opplever at alkoholen er i ferd med å ta overhånd, kan det være lurt å snakke med fastlegen din, eller andre du stoler på. Les mer her.
  • Ved å ringe Kirkens SOS på 22 40 00 40 kan du snakke med noen om det du skulle ønske. Tjenesten er døgnåpen. Her kan man også chatte eller skrive inn melding.
  • På Rusinfo 915 08588 kan man få svar på alle spørsmål om alkohol og rus. Her kan man også chatte eller sende inn spørsmål.
  • Hvis du er voksen, og bekymret for alkoholbruk rundt barn kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.
  • Mental Helse har en telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med på 116 123 eller mentalhelse.no. 

Opplever du at noen voksne drikker for mye alkohol?

Hvis du er barn eller ungdom og opplever at noen voksne i nærheten drikker for mye alkohol, vil vi at du skal huske på dette:

  • Husk at du ikke er alene hvis du synes foreldrene dine drikker for mye. Det er dessverre mange som har det på den måten, og det er ingenting å skamme seg over.
  • Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker. Det er aldri ditt ansvar hva de voksne gjør når det kommer til alkohol.
  • Husk at det finnes hjelp. Hvis det er mulig: snakk med en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med noen av de vi anbefaler i listen nedenfor.

Hvis du trenger noen å snakke med kan vi anbefale disse:

Relaterte saker