Tre råd om trafikk og promille

Er du i tvil, ikke kjør bil.

Bilde av hender som holder et bilratt i forsetet med landevei foran seg

Alkohol påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kunne kjøre bil. Har du drukket reagerer du tregere, du blir risikovillig og mer impulsiv.

– Det gjør alkohol og bil til en livsfarlig kombinasjon. Vi anbefaler alle sjåfører til å vise godt alkovett, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Hun råder folk til å tenke seg godt om før de setter seg bak rattet:

– Å kjøre bil handler ikke bare om din egen sikkerhet, men om sikkerheten til alle andre også. Derfor bør du være påpasselig i trafikken, sier Kaski.

Av-og-til har utarbeidet følgende råd:

1. Dagen derpå: Er du i tvil? La bilen stå!

Mange av dem som blir tatt i promillekontroll tror de er edru. Husk at promillegrensen på 0,2 gjør at du ikke kan drikke alkohol flere timer før du skal kjøre bil. Er du i tvil om du har promille bør du la bilen stå.

Promillekalkulatorer på nett er populære for å beregne om man kan kjøre bil. Slike kalkulatorer gjør beregninger ut fra et gjennomsnitt i befolkningen, men i virkeligheten er vi alle forskjellige.  Hva akkurat din promille er, kommer an på både høyde, vekt, kjønn og muskelmasse, om du har drukket til et måltid eller på tom mage, hvor mye du har drukket og ikke minst hvor raskt eller sakte akkurat din lever bryter ned alkoholen.

Ikke tenk at en promillekalkulator som anslår at du er edru faktisk frikjenner deg fra å ha promille, den kan bare gi deg en indikasjon om hva som er sannsynlig. Vær kildekritisk til hvilken promillekalkulator du benytter. Om du vil regne deg fram til din promille bør du ha betydelige marginer, så du ikke utsetter noen for risiko. Les mer om beregning av promille i promillekalkulatoren vår her.

2. Si ifra og si nei

Er du sammen med noen som vil kjøre bil etter at de har drukket? Da bør du ta ansvar og si tydelig ifra om at de ikke kan kjøre bil. Mange synes det kan være ubehagelig å skulle si ifra, men det er desto viktigere at man faktisk gjør det. Samtidig som du sier nei, kan det være fint å tilby hjelp til å skaffe alternativ transport hjem. Kanskje du kan bidra med å ringe taxi, eller slå følge på t-banen?

Ser du noen som kjører med promille eller annen rus? Da bør du varsle politiet på telefon 02800. Du bør også varsel selv om du er i tvil. Politiet vil vurdere situasjonen, og hva man kan gjøre for å løse den.

Er du i tvil, ikke kjør bil. Men dersom du lurer på promillen din kan du sjekke ut vår promillekalkulator.

3. Planlegg kvelden

Godt alkovett handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe. Ha en plan for hvordan du skal komme deg hjem. Kanskje du kan avtale med noen som kan hente deg, eller noen du kan overnatte hos?

Vet du at du skal kjøre bil dagen derpå, bør du ta hensyn til det. Drikk færre alkoholenheter, eller velg alkoholfritt. Ta gjerne noen glass med vann mellom alkoholen. Du bør ha bestemt på forhånd når du skal slutte å drikke. Du kan nemlig ikke ta for gitt at 12-timersregelen gjelder for akkurat deg.