Jeg har tatt praten – hva nå?

Du har tatt praten om alkohol med en person du er bekymret for, men personen har ikke endret sine drikkevaner. Og kanskje ble ikke reaksjonen på praten slik du trodde. Hva gjør du nå?

Foto: Rune Bendiksen

Mange er lettet etter å ha tatt den vanskelige praten om alkohol med en venn, en kollega eller et familiemedlem man er bekymret for. Men hva gjør man når praten ikke fører til endring?

Uansett om du står i en krevende livssituasjon som følge av alkoholbruk, eller bare er litt bekymret for noen, anbefaler vi å ha realistiske forventninger til resultatet av å ta alkoholpraten. Det er viktig å huske at du eier din egen bekymring, ikke alkoholproblemet. Men du kan likevel bidra med støtte og omsorg.

Hva er realistiske forhåpninger etter alkoholpraten?

Selv om du har hatt en god samtale om alkohol, er det viktig å huske på at endring tar tid, og krever både tålmodighet og realistiske forhåpninger. Noen ganger kan man se at endringen oppstår raskt, men en samtale løser sjelden alle problemene. Du kan ha sådd et frø som bidrar til endring på sikt!

Kanskje har personen du var bekymret for endret drikkevaner uten at du opplever mindre bekymring? For noen kan en stor endring være å drikke sjeldnere eller mindre, snarere enn å slutte helt. Tenk over om du ser positive tegn – og om det er noe dere kan bygge videre på.

Minn deg selv på viktigheten av at du har luftet din bekymring! Du har tatt praten fordi du bryr deg – det er bra!

Her er tre råd til deg som ikke har sett den endringen du håpet på

1. Gi det tid – ha en åpen dialog

Kanskje må du ta praten om alkohol flere ganger?  Er vedkommende mottakelig for din bekymring? Lytt til hvordan personen du snakker med reagerer.

Av og til er det klokt å la temaet ligge en stund, før du kan vurdere å ta det opp på nytt dersom du fortsatt er bekymret. Husk å ta tiden til hjelp, og ha døra på gløtt for videre samtaler.

Hvis praten ikke gir den effekten man håper på, kan det være en idé å snakke med noen andre som står personen du er bekymret for nær. Dette kan hjelpe deg med å forstå om noen andre ser det samme som deg, og det kan gi støtte for å prøve en annen tilnærming. Kanskje dere vil snakke med personen sammen?

2. Be om hjelp

Noen ganger kan det være godt å få pratet med noen om bekymringen, som ikke selv står tett på. Det finnes en rekke hjelpetjenester du kan kontakte anonymt.

Om du lever tett på personen du er bekymret for, og dermed ikke så lett kan trekke deg unna, er situasjonen ofte mer krevende. Det er lett å glemme seg selv når man lever med noen som drikker for mye alkohol. Det er ikke din skyld, og du må ikke leve med konsekvensene.

Lever du med vold eller trusler, gå inn VO-linjen og les mer om hvordan du kan få råd og støtte.

Er det barn inne i bildet som gjør at du blir ekstra bekymret må du tenke på barnets beste og være mindre tålmodig.

3. Ta vare på deg selv og sett grenser

Mange bruker mye tid og energi på å forsøke å få noen til å endre seg, men det kan være nyttig å erkjenne hva man faktisk har innflytelse over. Etter at du har tatt alkoholpraten kan det hende du har gjort det viktigste du kan gjøre.

Å hjelpe noen til å endre alkoholvaner er vanskelig, og noen gang kan det være nødvendig å slippe taket for en periode og heller fokusere på deg selv. Det kan bety å sette egne grenser ovenfor personen man er bekymret for, eller søke støtte hos andre slik at det er lettere å håndtere situasjonen.

Å slippe taket og gå videre – når det er nødvendig

Dersom bekymringene dine ikke blir hørt, og du står i en fastlås situasjon med noen du er glad i over tid, må du vurdere om du bør gå videre i ditt eget liv. Å ta avstand fra situasjonen betyr ikke at du har sluttet å bry deg om personen du er bekymret for.

For det er naturlig å kjenne på et ansvar for den som sliter med alkohol, spesielt når du er glad i personen. Men alkoholpraten har sine begrensninger, og ansvaret for endring ligger hos den som drikker. Ingen kan bli tvunget til å forandre seg hvis de ikke selv ønsker det. Det du derimot kan kontrollere, er hvordan du tar vare på deg selv og dine nærmeste.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.