Tenk deg om før du drikker i båt

Det er mange gode grunner til å holde seg edru bak roret.

Bilde av en seilbåt på havet

Om sommeren er vi mange som fristes ut på sjøen. Dette er grunnene til at du bør tenke deg om før du drikker i båt.

Alkohol reduserer overlevelsestiden i vann

Om du faller over bord påvirker alkohol også dine overlevelsessjanser. Nedkjøling er ofte en medvirkende årsak til at båtturen ender skikkelig ille.

Når du drikker utvider blodkarene i huden seg og gir huden større gjennomstrømming av blod. Derfor blir varmetapet større, og du blir fortere kald. Utover nedkjølingen gjør promillen at du blir dårligere på selvberging. Svømmetakene blir slappere, evnen til å løse utfordringer dårligere, og du har lettere for å miste bevisstheten. Typisk hendelsesforløp er at personen faller over bord, og ikke klarer å komme seg opp i båten igjen. Dette er grunnen til at berusede svømmetak kan være livsfarlige.

Det er vanskelig å forholde seg til promillegrensen

I Norge har vi en promillegrense på 0,2 ‰ for skip med lengde over 15 meter og 0,8 ‰ for fritidsbåter og småbåter under 15 meter. Er du skipper på småbåt har du altså lov til å drikke et par enheter, men hvordan alkoholen påvirker hver enkelt er svært individuelt, og avhenger av mange faktorer som kjønn, kroppsvekt, muskelmasse og hvor mye du har spist i forkant. Derfor er det vanskelig å beregne hvor mye promille man har.

Blir du stoppet av politibåten med promille over lovlig grense risikerer du store bøter. Men enda viktigere er hvordan alkoholen påvirker deg som båtfører.

Alkohol hemmer egenskaper du trenger for å føre båt

I båt må du forholde deg til det uforutsigbare havet, og det krever at kropp og sinn er på topp. Når du drikker alkohol påvirkes mange av egenskapene og evnene du trenger for å føre båt negativt.

Selv lav promille har en negativ innvirkning. Oppmerksomhet og konsentrasjonsevne blir redusert, noe som gjør det vanskeligere å oppdage kajakkførere og andre småbåter som dukker opp bak en holme, eller oppdage et skjær i sjøen. Når vi drikker øker også vår vilje til å ta sjanser.

Med andre ord kan alkohol og båtføring være en dødsfarlig kombinasjon. For deg selv, andre i båten og de du møter på din vei.

Relaterte saker