Jeg prøver å bli gravid – hva med alkohol?

Dere har bestemt dere. Dette er tidspunktet, dere er klare for å få barn. Snart må den gravide unngå flere varianter av mat og drikke. Men hva med alkohol i prøveperioden?

Bilde av et kjærestepar hvor mannen kysser dama si på panna

Mange kan forsøke i mange måneder, noen i flere år. Det er helt normalt. Men er graviditet høyest på ønskelisten er det noe som er greit å merke seg.

Alkoholbruk har en negativ virkning på fruktbarheten for både for menn og kvinner. Og problemene ser ut til å øke med alder.

Flere studier har undersøkt sammenhengen med alkoholkonsum og fertilitet, og funnet at kvinner som drikker mer enn ett glass alkohol (10 g etanol) hver dag virker å ha lavere fertilitet. Alkohol har også innvirkning på mannens fertilitet. Forskning fant ut at ett til to glass alkohol for menn hver dag økte sannsynligheten for at det tok mer enn ett år for paret å bli med barn.

Merk at det absolutt er mulig å bli gravid selv om dere drikker alkohol i prøveperioden. Det finnes tross alt mange eksempler på barn som har blitt unnfanget etter fuktige kvelder. Men har dere opplevd at det har tatt lengre tid enn ventet, er å kutte ned på alkoholen noe konkret dere kan gjøre. For dere som utforsker muligheten for prøverørsbehandling kan det være greit å vite at den samme reduksjonen i fruktbarhet grunnet alkoholkonsum finner sted om man forsøker å bli gravid med prøverør.

Lurt å droppe fyllekulene

Et annet argument for å være forsiktig med alkohol i denne perioden er at man ikke alltid vet når unnfangelsen finner sted. Og er svangerskapet i gang vil alkoholen kunne skade fosteret. Det er ikke fastslått noen sikker nedre grense som garantert ikke vil gjøre skade, noe som gjør at norske myndigheter anbefaler totalavhold for alle gravide kvinner. For å være på den sikre siden vil det kunne være lurt å droppe de store fyllekulene i perioden du planlegger graviditet.

Hvordan skjule at du ikke drikker?

Om du prøver å bli gravid og vil la glasset stå, men ønsker å unngå press og spørsmål fra familie og venner, kan du møte på flere utfordringer. Spesielt dersom du er en av dem som vanligvis tar et glass ved sosiale tilstelninger. For slutter du plutselig å takke ja til alkoholen kan du få mange nysgjerrige spørsmål og blikk.

Vi vet at det kan være en utfordring. Og for mange kan det kanskje allerede være en krevende og langtekkelig tid. Derfor har vi laget noen råd til deg som prøver å bli gravid, men ikke vil avsløre det helt ennå.

Drikk fra glass

Om du drikker fra glass og ikke flaske er det mye enklere å skjule at drikken er alkoholfri. En liten sitron- eller limeskive i glasset gir inntrykk av en alkoholholdig drikk, og fjerner nysgjerrige blikk.

Finn deg alliansepartnere

Skal du i middag er en mulighet å informere restauranten på forhånd om at du ønsker alkoholfri drikke. Det finnes flust av drikker som enkelt kan kles ut ved å bli servert i øl- eller vinglass. En liten beskjed i forkant vil hjelpe servitørene å planlegge hvordan de kan servere deg noe alkoholfritt uten at de andre gjestene merker det.

Benytt deg av utvalget

Utvalget av alkoholfrie alternativer er langt bedre i dag enn for kun få år siden. Benytt deg av mulighetene, og test alkoholfri vin eller øl. Ser flasken annerledes ut enn standardtypene vil de færreste legge merke til at du drikker alkoholfritt.

Ta med bilnøkler

I dagens samfunn er bilkjøring kanskje en av de mest aksepterte forklaringene på at man ikke drikker. Har du ikke bil eller bor i gangavstand kan også trening, jobb eller studier morgenen etter være greie forklaringer.

Undercover alkoholfritt:

  • Eplemost med litt vann ser ut som hvitvin
  • Solbær- eller ripsmost kan se ut som rødvin
  • Tranebærjuice med litt vann ser ut som rosévin
  • Alkoholfri øl ser ut som vanlig øl

Relaterte saker