Jeg drakk alkohol gravid – hva nå?

Kanskje drakk du før du visste du var gravid. Kanskje visste du ikke nok om alkoholens påvirkning på fosteret. Men nå har du innsett at du trådde feil. Hva er veien videre?

Babyføtter

Det finnes ingen sikre perioder under svangerskapet, ei heller en sikker nedre mengdegrense, uten at fosteret tar skade. Dette bør du vite om du har drukket under graviditet.

Pust rolig

Det er mange som uvitende om risikoen drikker under svangerskap. For dem kan det være greit å vite at det ikke er sikkert at barnet tar skade selv om du har drukket alkohol. Sannsynligheten endres av når i svangerskapet man har drukket, hvor mye man har drukket, samt genetisk disposisjon. Det betyr ikke at man skal ta lett på alkoholbruk under svangerskap, men at du som har drukket litt alkohol nå når du er gravid, ikke trenger ta noen sorger på forskudd. Men om du ennå ikke har født er første prioritering å holde deg helt avholdende i den resterende perioden av svangerskapet. Det vil gi barnet best mulig start på livet.

Hva bør jeg gjøre om barnet mitt har fått alkoholskader?

Skader som kan komme av alkoholbruk under svangerskap har fellesbetegnelsen FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder). Symptomer på FASD inkluderer blant annet varhet for stimuli, konsentrasjons- og kommunikasjonsproblemer og enkelte fysiske trekk, som glatt overleppe, lengre avstand mellom øynene eller karakteristiske folder i det ytre øret.

Har du grunn til å tro at barnet ditt kan være påvirket av alkoholbruk i svangerskapet bør du så snart som mulig ta kontakt med fastlegen for videre undersøkelser og oppfølging. Om det oppdages tidlig får barnet langt bedre muligheter til et godt liv ved at man kan legge godt til rette for barnet i utdanningsløp, med venner og fremtidig jobb.

For barn med FASD trenger mer tid på å lære seg ting. De trenger å lære seg sosiale ferdigheter som kommer mer naturlig til andre barn. FASD er ikke en diagnose alle ser og derfor automatisk tar hensyn til. Derfor er det ikke alltid så lett for utenforstående å forstå hvorfor barn med FASD oppfører seg som de gjør. Om skole og venners familie vet om barnets tilstand er det lettere for dem å gjøre tilpasninger for barnet, og hjelpe familien å følge opp et barn som vil kreve sitt. Norske myndigheter anbefaler også at familier som har et barn med FASD får god avlastning da det krever mye å gi barnet oppfølgingen det trenger.

Relaterte saker