Er du en av dem som feirer Sankthans i båt?

– Sankthansaften er båtfolkets jul og 17. mai på én gang. Men hva gjør det med alkovanene på sjøen?, spør Randi Hagen Eriksrud i dette innlegget.

Bilde av et bål på en strand

Sol, sommer og snart ferie. Det gjør noe rart med oss nordmenn. Slenger du på en merkedag i tillegg gjør det mye med drikkevanene våre.

Til helgen er det St. hans, og mange benytter anledningen til å feire sommeren med store bål – og en større mengde alkohol. Da passer det med en viktig påminnelse.

For selv om det finnes mange anledninger der det passer med noe godt i glasset, er ikke båtturen en av dem. Jeg har selv drevet med båt i mange år. Fartsfylte regattaer, rolige søndagsturer og en måned i båt over Atlanteren. Jeg har merket på kroppen alt det uforutsigbare havet har å by på, og erfaringene levner ingen tvil. En uforutsigbar sjø krever et klart hode. Så selv om jeg forstår at det kalde i glasset kan friste, ber jeg deg tenke deg om.

Full og farlig

Alkohol gjør deg til en dårligere båtfører. Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din, og hemmer dybdesynet ditt. I tillegg blir du villig til å ta større risiko. Det skal ikke mange glass alkohol til, før du blir farlig på sjøen. Det blir hverken lettere å legge til kai eller holde balansen når det bølger hvis du har drukket.

Alkohol og båtføring kan bli en dødsfarlig kombinasjon. De siste fem årene har i snitt 30 personer dødd i fritidsbåtulykker i Norge hvert år, i mange tilfeller er det alkohol med i bildet. Nær en tredjedel av de som omkom i fjor var påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Vent til du og dine er trygt på land

Din jobb som båtfører er å få alle trygt hjem. Når du velger å være alkoholpåvirket samtidig som du fører båt, utsetter du ikke bare deg selv for risiko. Familien er gjerne med på feiringen, og alle skal hjem med båten.

Juni er en av månedene aller flest omkommer på sjøen. Ikke bli en del av en dyster statistikk. Å holde seg alkoholfri bak roret er å ta ansvar for både andre og seg selv. Å være klar for sjøen er å være klar i hodet.

Relaterte saker