– Hvorfor må målet alltid være å bli full?

Marcus har aldri likt smaken av alkohol.

– Da jeg var yngre drakk jeg litt for å være kul og gjøre som de andre. Nå er jeg gammel nok til å stå på egne bein, jeg har ikke behov for å drikke for å passe inn. Men forventningene er jo de samme.

Unngår fester

21-åringen, som bor i Kristiansand, velger ofte ikke å bli med på aktiviteter der formålet er å drikke alkohol.

– Jeg blir lei av å forsvare valget mitt om ikke å drikke, i tillegg til at jeg synes det er slitsomt å være rundt fulle folk. Jeg vil ikke stoppe vennene mine fra å drikke, og vil heller ikke være den som ødelegger festen, sier Marcus, som understreker at han finner på mye gøy sammen med venner når de ikke er på fest.

– Blant annet er vi en gjeng som liker å skru bil og dra på kjøreturer.

Marcus med skinnjakke og solbriller. Han er ute å går i byen

Ønsker økt toleranse

Fylla har en litt for sentral rolle i ungdomskulturen i Norge, mener Marcus, som også har delt meningene sine på P3.no

– Hvorfor må målet alltid være å bli full? Formålet med å samles kan like gjerne være å ha det hyggelig. Dersom alkoholen ikke hadde vært hovedfokus, hadde flere arrangement blitt mer inkluderende.

Å tilby et alkoholfritt alternativ som vann eller brus bør være helt naturlig når du inviterer til middag eller fest, sier Marcus.

– På samme måte som du tar hensyn til om det kommer en vegetarianer til middag, bør du ta hensyn til at det kommer noen som ikke drikker. Toleransen bør være like stor.

Positiv til NoLo-trend

Vinmonopolet melder om økt salg av alkoholfri drikke sammenlignet med tidligere år. Marcus har imidlertid merket lite til en endring i drikkemønster hos unge i Kristiansand.

– Jeg har ikke lagt merke til at flere velger alkoholfritt. Både på fester og utested er det alkohol det går i, i hvert fall blant dem jeg kjenner.

Han er positiv til NoLo-trenden, der folk drikker ingen alkohol (No) eller alkohol med lav alkoholprosent (Low).

– Det bør være like normalt å velge drikke uten alkohol, som å drikke alkoholholdig. Dersom det blir en trend blant unge i Norge, er det i så fall bra.

– Unngå kommentarer

Selv om Marcus ønsker å sette søkelys på drikkepress, ønsker han ikke at vi skal fokusere for mye på andres valg eller holdninger.

– Jeg er ikke ute etter skryt for at jeg ikke drikker. Noen mener at det ikke er så mye drikkepress i dag, men jeg mener det er mer enn mange innser.

Når du møter noen som ikke drikker, anbefaler Marcus å unngå kommentarer.

– Det finnes mange i Norge som ikke drikker, og mange har langt mer alvorlige grunner enn meg. Det er ikke like gøy for alle å svare på spørsmålet om hvorfor de ikke drikker. Kanskje vi bare kan la være å kommentere hverandres drikke?

Marcus lener seg mot vinduskarmen, mens han ser seg over skulderen.

Relaterte saker