Trenger du noen å snakke med? Her får du hjelp

Her er en oversikt over telefon- og chattetjenester som holder åpent for deg som trenger noen å snakke med om rus og psykisk helse.

– I sommerferien holder de vanlige tilbudene stengt og hverdagen endres mye, særlig for barn og unge. Vi blir tvunget til å tilbringe mye mer tid hjemme hver for oss, og det betyr at de som har det tøft fra før, ofte får det enda vanskeligere i ferien. Da er det viktig å vite at det er hjelp å få, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Til deg som er ung

Om du sliter med vonde tanker eller har det vanskelig hjemme, er det viktig at du snakker med noen du stoler på. Selv om skolen holder stengt, og mange av de du vanligvis snakker med har ferie, er det mange andre voksne som sitter klare til å hjelpe deg.

Vi har samlet noen av de du kan ringe, melde eller chatte med her:

 • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

  Alarmtelefonen for barn og unge er et nødnummer for deg som er utsatt for vold, overgrep eller føler deg utrygg på andre måter. Du kan også ringe hvis du er bekymret for noen du kjenner. Telefonnummeret er 116 111 og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.

 • BaRsnakk

  BaRsnakk er et chattetilbud til deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Chatten er åpen fra mandag til onsdag fra 17.00-20.00 og du kan skrive anonymt om det som opptar deg. Tilbudet drives av frivillige i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.

 • Blå Kors Kompasset

  Blå Kors Kompasset tilbyr gratis terapi, råd og veiledning til deg mellom 14-35 år som har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer. Du trenger ikke henvisning for å få hjelp, og du kan få terapi på nett.

 • SnakkLitt

  Chattetjenesten SnakkLitt ble opprettet som et svar på coronasituasjonen, etter et initiativ fra Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista.

  SnakkLitt er et anonymt samtaletilbud på telefon og på chat for alle som ønsker å prate med noen. Mennesker som har erfaring i å snakke med mennesker, har meldt seg frivillig, for å kunne tilby en uformell liten prat til både store og små, det kan vi alle trenge i blant, av ulike grunner.

 • Kors på halsen

  Kors på halsen er et tilbud til deg under 18 år, bemannet av frivillige voksne fra Røde Kors. Du kan velge om du vil ringe, chatte, eller sende mail. Telefonen 800 333 21 er åpen fra mandag til fredag mellom 14.00-22.00. Du kan også snakke med andre på din alder på forumet.

 • SnakkOmPsyken.no

  SnakkOmPsyken.no er Blå Kors sin chattetjeneste for deg mellom 9-19 år. Her kan du chatte om vanskelige tanker og følelser. Åpningstidene er mandag-torsdag fra 09.00-21.00, fredag fra 09.00-15.00, og søndag fra 15.00-21.00.

 • UngPrat.no

  UngPrat.no er en samtaletjeneste til barn og unge mellom 13-24 år som trenger noen å prate med. Ungprat.no er åpent søndag – fredag 09:00-21:00.

Til deg som er bekymret for et barn

Når sommerferien starter, mister barna våre kontakt med nettverket sitt i barnehager, skoler og på fritidsaktiviteter. Dette er tiden for å senke terskelen for å ta grep. Her er en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få råd og veiledning:

 • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

  Alarmtelefonen er det nasjonale nødnummeret for barn og unge. Voksne som er bekymret for et barn kan også ringe for råd og veiledning. Telefonen er bemannet av fagpersonell og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.

 • Barnevernet.no

  Barnevernsansatte er inkludert i gruppen samfunnskritisk personell under koronakrisen, for å sikre de mest utsatte barna. På barnevernet.no er det informasjon om barnevernvakter og barneverntjenester i alle kommuner og hvordan du melder din bekymring til barnevernet.

Til deg som har det vanskelig

Koronasituasjonen har gjort årets ferie mer krevende, både for barn og voksne. Dersom du synes det er vanskelig å håndtere situasjonen, eller trenger hjelp for å være en god forelder, er det flere gode tilbud til deg.

 • Mental Helse Hjelpetelefonen: 116 123

  Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. De har også en chat på sidetmedord.no.

 • Kirkens SOS

  Kirkens SOS er et tilbud der barn, ungdom og voksne ta kontakt for å snakke med noen enten på telefon, på melding eller chatte. Her kan man ta kontakt på tlf: 22 400 040 hele døgnet. SOS-chat er åpent hverdager kl. 18.30 – 22.30 og det er helt anonymt.

 • Foreldresupport

  Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Den drives av Mental Helse, og telefonnummeret er 116 123 (tast 2).

 • Vold- og overgrepslinjen: 116 006

  VO-linjen er en døgnåpen hjelpelinje for deg som opplever vold i nære relasjoner eller er bekymret for noen du kjenner. Tjenesten er anonym.

 • Anonyme Alkoholikere (AA)

  Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme. Telefon: 911 77 770, åpent mandag – fredag (11.00 – 15.00 og 18.00 – 22.00), lørdag – søndag (18.00 – 22.00).

 • Rådgivningstelefon for pårørende

  Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse og rus tilbyr rådgivning om pårørendes rettigheter og behov, og om hjelpeapparatet. Du kan ringe 22 49 19 22 på mandag – fredag kl. 10 – 15, og på tirsdager kl.  11 – 19. De har også en chat for unge, Ungchat.

Relaterte saker

«Hvor mye er det greit å drikke foran barna?»

Alkohol foran barna? Dette bør du tenke på!

90.000 barn har foreldre som sliter med alkohol