Du kan gjøre en forskjell!

Som støttespiller i idretten kan du spille en viktig rolle. Både som trygg voksenperson som ser barn og unge, og som en pådriver for en tryggere klubb.


I denne filmen forteller vi mer om hvordan du kan bidra til å gjøre fotballen enda tryggere.Se hva du kan gjøre
 • Last ned ferdige retningslinjer for klubben

  For å gjøre det så enkelt som mulig å ta i bruk gode retningslinjer for alkohol har vi utviklet ferdige retningslinjer din klubb kan ta i bruk.

  Last ned ferdig utfylte retningslinjer for alkohol

   

  Dersom din klubb ønsker det kan dere lage deres egne retningslinjer.

   

  Her ser kan du se hvordan Utleira IL har valgt å formulere sine retningslinjer.

 • Send denne e-posten til klubben din

  Ved å ta kontakt med din klubb, og oppfordre til å innføre retningslinjer for alkoholbruk – kan du gjøre en forskjell. Da er du med på å bidra til en tryggere klubb for barn og unge. Her er et forslag til e-post du kan sende til klubbledelsen i din klubb, men du står selvsagt helt fritt til å skrive din egen!

  Last ned eposten her.


  Hei, |NAVN NAVNESEN|

  Jeg tar kontakt etter å ha sett en kampanje fra Av-og-til og NFF, hvor temaet er alkoholbruk i fotballen. De oppfordrer medlemmer til å ta kontakt med klubben sin, og be om at klubben innfører retningslinjer for alkohol. I den forbindelse ville jeg spørre om |KLUBBNAVN| hadde slike retningslinjer?

  Hvis ikke håper jeg at vi kan få det!

  Det er nemlig flere gode grunner til at klubben bør ha retningslinjer for alkohol, som de nevner i denne videoen.

  Noen av argumentene er at:

  • 90 000 barn og unge vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye – og at mange av dem er innom fotballen. For mange av dem er fotballen et livsviktig fristed – og et sted hvor de kan møte trygge voksne. De fortjener en alkoholfri idrett.
  • Tidlig debut for alkoholbruk øker sannsynligheten for høyere, og mer risikofylt alkoholbruk i voksen alder. Derfor bør ikke klubben være ungdommens første møte med alkohol.
  • Alkohol i klubben øker risikoen for uønskede hendelser som kan være belastende for enkeltpersoner og for klubben i sin helhet.

   

  På denne nettsiden til Av-og-til ligger det mer informasjon om hvordan man går frem og et sett ferdig formulerte retningslinjer |KLUBBNAVN| kan ta i bruk.

  Jeg håper vi kan bli en klubb som tar dette på alvor!

  Med vennlig hilsen

  |DITT NAVN|

 • Fire råd til å bli en god støttespiller

  Her er noen ting du bør tenke på i din rolle som støttespiller for barna.

  1. Vær et godt forbilde

  Som foreldre er vi forbilder for barna våre, også når det kommer til alkohol. Selv om det kan være sosiale forventninger knyttet til alkohol, er det viktig å huske at barna ser opp til oss som foreldre og tar etter våre handlinger.

  2. Se andres barn

  Som en voksen i idretten har du en unik mulighet til å være en god rollemodell og trygg støttespiller for mange barn. Det er viktig å være pålitelig og trygg i alle situasjoner, ikke bare for ditt eget barn, men også for andre barn i idrettsmiljøet.

  3. Stå sammen som et lag

  Oppdragelse er ikke bare en individuell idrett, det kan faktisk være en lagsport. En foreldregruppe som spiller hverandre gode, og følger de samme spillereglene, bidrar til en tryggere idrettsarena

  4. Sett alkohol på dagsorden

  Bidra til å skape en kultur i klubben hvor alkoholbruk er satt på dagsorden.

  Les mer her:
  Gjør en forskjell: Støtt barna i idretten

 • Dette bør du gjøre hvis du er bekymret for et barn

  1. Observer barnet
  Barn og unge viser ofte tegn på ubehag gjennom handlinger. Vær oppmerksom på endringer i lekemønster eller atferd som skiller seg ut. Se etter fysiske tegn som merker eller skader på kroppen.

  2. Skap trygghet og vær tilgjengelig
  Gi beskjed til barna tidlig om at du er der for å skape trygghet og trivsel. Vær en voksen de kan komme til hvis de trenger hjelp. Skap en trygg relasjon ved å være omsorgsfull, lyttende og interessert i barnas liv.

  3. Kommuniser med barnet
  Hvis du har en bekymring, ta initiativ til samtale med barnet. Start med å nevne det du har observert som gjør deg bekymret. Vis omsorg og interesse, og la barnet fortelle om sine opplevelser hvis de ønsker det.

  4. Rådfør deg med andre
  Del bekymringene dine med kolleger, foreldre, lærere eller andre relevante personer som kan hjelpe. Informer også barnet om at du vil involvere andre i situasjonen.

  5. Vær forberedt
  Vær klar over at barnet kan velge å åpne seg opp for akkurat deg. Forbered deg mentalt på hvordan en samtale med et barn kan være. Vær bevisst på at det kan være barn rundt deg som trenger hjelp og støtte.

  Les mer her:
  Dette bør du gjøre hvis du er urolig for et barn

Gikk du feil, er du egentlig i ledelsen i klubben?

Klikk her for å gå til riktig side.