Alkohol maskerer kulden

Det er viktig å være forsiktig når man er beruset i kulda. Alkohol gjør nemlig at man føler seg varmere. Men hvor farlig kan det være?

En sortkledd person på en gangvei går i snøen. det ser kaldt ut.

Utendørs i kulden kan alkoholens varmende effekt gjøre at man feilberegner temperaturen og setter seg selv i farlige situasjoner. Kulde og alkohol har ulike effekter på kroppen, og når man drikker alkohol ute på vinteren ute på vinteren eller skal gå hjem i kulda, bør man være oppmerksom på hvordan de samhandler.

Alkohol gir en varm følelse

Alkohol gir en økt blodgjennomstrømning til huden, noe som gjør at det føles som om man blir varmere. Det er først når man har vært ute en stund i det kalde været at man merker at kroppen faktisk blir kaldere.

Alkoholen bidrar til at kroppen gjør det motsatte av det den burde i kalde omgivelser. Den naturlige reaksjonen til kroppen når det er kaldt er å jobbe for å forhindre varmetapet som oppstår.

Den «falske» følelsen av varme kan føre til raskere varmetap og økt risiko for nedkjøling, spesielt i kaldt vær.

Kroppstemperaturen synker raskere, og man fryser fortere i hjel.

– Rusforsker Jørg Mørland til NRK om risikoen ved å sovne ute når man er full.

Skjelvingen stopper

I tillegg til økt varmetap påvirker også alkoholens kroppens viktigste mekanisme for å produsere varme:, skjelving. Når man skjelver, trekker musklene seg raskt sammen og slipper, noe som produserer varme og bidrar til å opprettholde kroppstemperaturen.

En studie viser at alkohol kan føre til en reduksjon i skjelving, som igjen reduserer kroppens evne til å produsere varme. Årsaken til dette er at alkohol fører til lavt blodsukkernivå, noe som igjen påvirker skjelvingen.

Alkohol, kulde og hypotermi

Alkohol kan ofte bli knyttet til hypotermi. Dette oppstår når kroppens kjernetemperatur synker under det normale nivået, som er rundt 37 grader. Under hypotermi mister kroppen mer varme enn den produserer. Dette kan skje i kalde omgivelser, når det blåser eller om du blir våt.

Alkohol kan også påvirke evnen til å ta vurderinger og beslutninger, noe som kan føre til at man tar mindre kloke valg. Det kan være alt fra å være ute i kulden uten å være godt kledd, eller finne ut at det er greit å hvile ute, for eksempel i snøen, på vei hjem fra byen. Slike valg kan øke risikoen for hypotermi ytterligere.

Tips til deg som skal drikke når det er kaldt ute:

Kilder 

1. NRK – Kjenner ikke kulda i fylla. Lesedato: 17.01.24

2. FREUND m. fl. (1994) Alcohol ingestion and temperature regulation during cold exposure. Journal of Wilderness Medicine 5,88-98. Lenke til studien her.

3. The New York Times – The Claim: Drinking Makes You Warmer in Winter. Lesedato: 23.01.24

Relaterte saker