Slik øker du tryggheten på sjøen
Visste du at det er fem ganger så stor risiko for personskade i fritidsbåt som i bil? Heldigvis er det mye du kan gjøre for å øke tryggheten på sjøen.
1. Husk flytevest
I følge Sjøfartsdirektoratet har de to vanligste årsakene til ulykker de siste årene vært fall over bord eller kantring. Statistikken fra årene 2017 til 2023 viser videre at 61 prosent av de omkomne i fritidsbåtulykker ikke hadde på seg vest.
Flytevest er et godt hjelpemiddel om du skulle falle i sjøen, rett og slett fordi det finnes grenser for hvor lenge hver enkelt av oss klarer å holde oss flytende i vann. Kaldt vann vil kunne gjøre muskler numne, og panikken mange opplever kan gjøre oss fortere slitne enn vi tror. Å bruke vest er også viktig om du skulle falle av og slå deg bevisstløs. Da vil vesten holde deg flytende og øke sannsynligheten for at du overlever.
Har du i tillegg vest i en knallfarge som oransje vil du bli mer synlig for Redningsselskapet og andre som er på sjøen for å redde forliste. Vest er forresten påbudt om bord alle båter under seilas, og når du er i båt under åtte meter som er i fart, så det er få grunner igjen til å «glemme» den hjemme.
2. Vær edru bak roret
Alkohol reduserer vår koordinasjonsevne og reaksjonstid og hemmer vårt dybdesyn. I tillegg øker det vår risikovilje. Det kan skape farlige situasjoner om du er fører av en båt. Ved å holde deg alkoholfri bak roret sikrer du at du er klar i hodet – og klar for sjøen.
3. Husk nødvendig utstyr – og sjekk at det funker!
Forholdene på sjøen endrer seg raskt, noe som nødvendiggjør at båten pakkes med nødvendig utstyr, og utstyr som fungerer. Blir det fortere mørkt enn anslått trenger du lanterner som virker, blir det plutselig iskaldt må du ha ekstra klær, og skulle du grunnstøte eller få andre problemer på sjøen trenger du Vhf-radio eller en telefon med dekning og batteri og vest med fungerende patroner.
4. Les deg opp i forkant og forbered rutene
Forbered deg før turen. Sjekk ruta du tenker å ta, og lær deg kjennetegn du kan se etter for å være sikker på at du følger rett rute. Lær deg også å lese kart, og pass på å ta med deg oppdaterte kart! Mange benytter elektroniske kartplotter, og til dem trenger du elektroniske sjøkart. På Kartverkets hjemmesider finner du oppdaterte kart, samt oversikt over distributører og hvor ofte de oppdaterer sine elektroniske sjøkart. Ha alltid papirkart med i tilfelle kartplotteren skulle gå tom for strøm.
Gode forberedelser hjelper deg å unngå havområder med mye skjær, og øker sannsynligheten for at du kommer deg trygt hjem.
Bestill oppdatert kart fra kartverket her.
5. Kunnskap
Båtføring er en kunst, og en båt er en stor maskin med store krefter, på lik linje med en bil. Det krever et klart hode og god kunnskap. Minstekravet bør være at de som tenker seg ut på sjøen tilegner seg nødvendig kunnskap om hvordan en båt fungerer, og hva man bør gjøre om uhellet er ute. Båtførerprøven kan også være nyttig for å sørge for at man vet alt som kreves for trygg ferdsel på sjøen. Å ta båtførerprøven er forresten obligatorisk for alle som er født etter 1. januar 1980.
Følger du disse rådene stiller du mye sterkere på sjøen, og kan konsentrere deg om å kose deg på bølgene.
Nyt turen!