– Mange foreldre tenker nok automatisk «alkohol + ferie = sant»

En norsk reiseleder forteller om hva hun har opplevd i «syden»: – Ta gjerne et glass vin, men vær så snill å ikke bli full foran barnet ditt, oppfordrer hun.

Bilde av en kelner som serverer sjampanje til et kjærestepar som skåler på en sommerdag

Den norske reiselederen har i flere år tatt imot ferieklare turister på hoteller i «syden». Hun vil ikke stå frem med navn og bilde, av hensyn til selskapet hun jobber for.

Hun er tydelig på at hun flere ganger har sett voksne drikke alkohol rundt barn på en måte hun ikke har vært komfortabel med. Det er spesielt en episode som har brent seg fast.

– En jul bodde jeg og familien min på et hotell der det var mange gjester som drakk mye, også mens det var barn tilstede. På julaften kommer vi tilbake til hotellet etter å ha vært ute og spist middag, og blir møtt av en høylytt familie som sitter ved bassengbaren. Jeg reagerer med det samme over hvor fulle foreldrene var og at deres sønn står alene ved bassengkanten og leker med en ball uten tilsyn, forteller hun.

Følger med på foreldrene

Reiselederen får en vond følelse i magen, og ber foreldrene gå tilbake til hotellet uten henne. Selv om hun ikke har vakt denne kvelden, vil hun holde et ekstra øye med den lille gutten. Det viser seg å være en klok beslutning. Et par minutter senere sklir gutten på flisene ved bassenget og slår hodet sitt hardt i bakken.

– Han gråter og gråter men ingen av foreldrene kommer bort for å hjelpe han. Moren sover med hengende hodet over baren, og faren skriker at hun må våkne, forteller hun.

Reiselederen bestemmer seg for å gripe inn selv. Hun går bort til gutten og hjelper han opp. Han bli overrasket og engstelig, og løper mot foreldrene, som fremdeles ikke legger merke til gutten.

– I det han kom bort til foreldrene i baren, dytter faren han vekk og bestiller en øl til, forteller hun trist.

– Mange setter på feriemodusen litt for mye

Denne kvelden blir det vanskelig å sove. Reiselederen blir sittende på balkongen i over en time og holde øye med den lille familien. I ettertid har hun tenkt mye over hvor grensen for å gripe inn egentlig går.

– Han gråter og gråter men ingen av foreldrene kommer bort for å hjelpe han. Moren sover med hengende hodet over baren, og faren skriker at hun må våkne.

– Som reiseleder har jeg sett flere saker og ting angående barn og alkohol som jeg har rynket på nesen over, men ofte ikke alvorlig nok til å gripe inn. Det er lett å tenke at det må skje noe ekstremt før man kan gjøre noe, men det burde jo ikke være sånn. Som reiseledere har vi en unik mulighet til å gi barn en tryggere ferie, sier hun.

Hun opplever at mange foreldre skyver på grensene for alkohol når de kommer til «Syden».

– Man skulle tro at mange tenker «alkohol til alle måltider, er man ikke på ferie» eller «barna koser seg så lenge de har et basseng, jeg tar meg en drink til». Mange foreldre setter på «feriemodus»-knappen litt for mye og tenker at «alkohol + ferie = sant» istedenfor «kvalitetstid + ferie = sant», sier hun.

Hun mener at berusede foreldre på ferie er mer utbredt enn vi liker å ta inn over oss, og ber foreldre tenke seg om.

– Ta et glass vin, ta en øl eller ta en drink men være så snill å ikke bli full foran barnet ditt og skap dårlige minner for dem for resten av livet, oppfordrer hun.

– Charterselskapene har et ansvar

Alkovettleder Randi Hagen Eriksrud, tror mange som jobber med reiseliv har sett og opplevd at alkohol også kan ha en vanskelig side. Hun mener reiseselskapene har et ekstra ansvar for å sikre at barna kommer hjem fra ferien med gode minner i bagasjen.

– Reiseselskapene har et tilbud som er tydelig rettet mot barnefamilier og mange tusen barn reiser på ferie til deres hoteller hver eneste sommer. Samtidig tilrettelegges det for at vi voksne kan drikke alkohol sammen med barn, på en måte som aldri ville vært akseptert i Norge.

Hun sier det for eksempel skjer med tappekraner ved lunsjen, eller bar ved bassenget.

– Likevel gjør reiseselskapene lite for å forebygge at barn kommer hjem med vonde ferieminner fordi foreldrene drakk for mye alkohol, konstaterer Randi Hagen Eriksrud.

Relaterte saker