– Fri tilgang på alkohol hører ikke hjemme på et barnehotell

Michael Andreassen har selv vært pappaen som drakk for mye. Han mener all inclusive gjør det det lettere å drikke mer, – og lettere å skjule at det er det man holder på med.

Av: Katrine Gaustad Pettersen

Nå etterlyser han større bevissthet, både hos reiseselskapene og blant foreldre.

– All inclusive høres utrolig fint ut fordi det bare er å gå å forsyne seg, ikke bare av mat, men også av alkohol. Men min opplevelse er at det gjorde det mye lettere for meg å drikke mer, og likefullt få det til å se ut som, i min verden i alle fall, at jeg ikke drakk noe mer enn alle andre, sier Andreassen.

Andreassen jobber som programleder i P4 og er styreleder i organisasjonen Ja, det nytter. Han har skrevet bok om hvordan hans alkoholbruk fikk store konsekvenser for livet, jobben og familien hans. Han mener det er problematisk at hoteller markedsfører seg som barnehoteller, samtidig som de tilbyr de voksne ubegrensede mengder alkohol.

– Jeg synes ikke turoperatørene bør tilby gratis alkohol til foreldre med barn på sydentur. Barnas velvære bør veie tyngre enn voksnes behov for fri tilgang til alkohol.

– Alkohol hører ikke sammen med barn, for barn liker ikke at voksne endrer atferd, sier Andreassen.

Han mener det er viktig å huske at barn ofte merker at du forandrer deg lenge før du selv mener at du har drukket for mye.

– Det beste og tryggeste for barn er om voksne er forutsigbare og den samme versjonen av seg selv hele tiden. Ofte skal det bare litt til for at barn føler det blir ubehagelig. Du trenger ikke ligge i solsenga og sove hele dagen, eller drikke så mye at du er umulig å få opp av senga.

– For barn er det skummelt nok at du forandrer deg litt. De kan bli urolige selv om du bare føler at du er litt ekstra glad, sier Andreassen.

Han tror mange foreldre gjør lurt i å sette seg ned før de drar på ferie, og bli enige med seg selv hvor mye alkohol det er greit å drikke når man er på ferie med barna.

– Mange tenker nok at alkohol er en viktig del av ferieopplevelsen når man drar til syden. Men dersom man hadde tenkt ordentlig gjennom det på forhånd, ville nok drikkemønsteret vårt i syden vært annerledes. Man kan få en like fin ferie selv om man drikker litt mindre og litt annerledes, sier Andreassen.

Han tror mange foreldre hadde fått seg en overraskelse om de tok seg en prat med barna før de dro på ferie.

– Hvis du spør barna dine: «Synes du det er ok at mamma og pappa drikker litt mer alkohol enn vanlig når de er i syden?», så tror jeg mange hadde svart noe litt annet enn det du har lyst til å høre!