– Hadde vi drukket tett til lunch med barna i Norge, ville folk reagert

Programleder Jannecke Weeden har sett at for mye alkohol kan gi vonde ferieminner for barna. – Når alkohol er inkludert i prisen tror jeg folk har vanskeligere for å si ifra, sier hun.

Bilde av Jannicke Weeden som smiler til kamera

Den erfarne programlederen har reist verden rundt, både som reiseprogramleder og privat. Hun tror det skjer noe med nordmenn når man kommer til «syden».

– Vi tenker og oppfører oss på en annen måte enn vi gjør i Norge. Vi tenker gjerne ikke over at vi drikker vin til lunch, middag og kvelds. For alkohol er liksom en del av kosen, sier Weeden, som selv er mamma til to.

– Om det satt en mor og far med barna på en restaurant hjemme i Norge og drakk tett til lunch, så tror jeg nok folk ikke ville vært trege med å reagere.

Var vitne til en mor som drakk for mye

Hun har flere ganger selv sett voksne drikke for mye rundt barn i «Syden».

– Det er hyggelig med all inclusive-hoteller der barna kan hente seg så mye is de vil. Det som ikke er like hyggelig er at det er tappekraner med fri tilgang på øl og vin.

Hun forteller at hun en dag på charterferie så en alenemor på tur med datteren, på rundt fire år.

– Jeg ser at moren får en liten «opptur» av å oppdage disse tappekranene med alkohol. Hun går og henter seg stadig mer. Moren blir trøttere og trøttere, for det blir man når man drikker alkohol i solen.

Til slutt sovner moren ved bassengkanten.

– Da er det personalet ved hotellet som må ta seg av jenta og leke med henne et annet sted, i det de må vekke moren fra rusen ved bassengkanten. Og det synes jeg det var veldig fælt å få være vitne til.

– Reiseselskapene må tenke seg om

Hun tror nordmenn i «Syden» har en lavere terskel for å drikke sammen med barna.

–  For oss nordmenn er det utrolig fristende med gratis alkohol på «all inclusive»-hoteller, kanskje spesielt siden vi er vant med å måtte betale veldig mye for alkohol her hjemme. Jeg synes reiseselskapene burde tenke seg om og vurdere om alkoholen alltid må være gratis i «syden», sier Weeden.

– Og om det er sånn at det er en viktig ekstrabonus med gratis alkohol for folk, så kan man jo kanskje vente med det til… Hva skal vi si? Åtte om kvelden?

– Et glass vin til maten er greit

Weeden råder foreldre til å være bevisste på eget alkoholbruk når man er i «syden» med barna.

– Vi foreldre må huske at vi har med barna på tur. Et glass vin til maten er selvsagt greit, men ønsker man å drikke mer så kan man kanskje avtale med andre voksne man er på tur med, at «i kveld kan du drikke to-tre glass, også holder jeg meg til dette ene».

Hun tror at mange ikke tenker på er at det kan være nyttig å være edru, selv når barna har lagt seg.

– Det kan skje ting: Barnet kan bli syke på natten, eller trenge hjelp fra deg. Derfor er jeg veldig for Av-og-til sitt budskap om at man skal tenke over hvor mye man drikker når det er barn til stede.

Relaterte saker