– Hadde vi drukket tett til lunch med barna i Norge, ville folk reagert

Programleder Jannecke Weeden har sett at for mye alkohol kan gi vonde ferieminner for barna. – Når alkohol er inkludert i prisen tror jeg folk har vanskeligere for å si ifra, sier hun.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

Den erfarne programlederen har reist verden rundt, både som reiseprogramleder og privat. Hun tror det skjer noe med nordmenn når man kommer til «syden».

– Vi tenker og oppfører oss på en annen måte enn vi gjør i Norge. Vi tenker gjerne ikke over at vi drikker vin til lunch, middag og kvelds. For alkohol er liksom en del av kosen, sier Weeden, som selv er mamma til to.

– Om det satt en mor og far med barna på en restaurant hjemme i Norge og drakk tett til lunch, så tror jeg nok folk ikke ville vært trege med å reagere.

Var vitne til en mor som drakk for mye

Hun har flere ganger selv sett voksne drikke for mye rundt barn i «Syden».

– Det er hyggelig med all inclusive-hoteller der barna kan hente seg så mye is de vil. Det som ikke er like hyggelig er at det er tappekraner med fri tilgang på øl og vin.

– Jeg synes reiseselskapene burde tenke seg om og vurdere om alkoholen alltid må være gratis i «syden»

Hun forteller at hun en dag på charterferie så en alenemor på tur med datteren, på rundt fire år.

– Jeg ser at moren får en liten «opptur» av å oppdage disse tappekranene med alkohol. Hun går og henter seg stadig mer. Moren blir trøttere og trøttere, for det blir man når man drikker alkohol i solen.

Til slutt sovner moren ved bassengkanten.

– Da er det personalet ved hotellet som må ta seg av jenta og leke med henne et annet sted, i det de må vekke moren fra rusen ved bassengkanten. Og det synes jeg det var veldig fælt å få være vitne til.

– Reiseselskapene må tenke seg om

Hun tror nordmenn i «Syden» har en lavere terskel for å drikke sammen med barna.

–  For oss nordmenn er det utrolig fristende med gratis alkohol på «all inclusive»-hoteller, kanskje spesielt siden vi er vant med å måtte betale veldig mye for alkohol her hjemme. Jeg synes reiseselskapene burde tenke seg om og vurdere om alkoholen alltid må være gratis i «syden», sier Weeden.

– Og om det er sånn at det er en viktig ekstrabonus med gratis alkohol for folk, så kan man jo kanskje vente med det til… Hva skal vi si? Åtte om kvelden?

– Et glass vin til maten er greit

Weeden driver også reisenettstedet reismedbarn.no . Hun råder foreldre til å være bevisste på eget alkoholbruk når man er i «syden» med barna.

– Vi foreldre må huske at vi har med barna på tur. Et glass vin til maten er selvsagt greit, men ønsker man å drikke mer så kan man kanskje avtale med andre voksne man er på tur med, at «i kveld kan du drikke to-tre glass, også holder jeg meg til dette ene».

Hun tror at mange ikke tenker på er at det kan være nyttig å være edru, selv når barna har lagt seg.

– Det kan skje ting: Barnet kan bli syke på natten, eller trenge hjelp fra deg. Derfor er jeg veldig for Av-og-til sitt budskap om at man skal tenke over hvor mye man drikker når det er barn til stede.