Helsesista: – Barn liker edru foreldre

Tale Maria Krohn Engvik mener foreldre bør spørre hvert enkelt barn hva de tenker om at voksne drikker i ferien.

Bilde av Helsesista som sitter med bena i kors inntil en vegg og ser inn i kamera

Helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik har over 190.000 følgere på sin Snapchat-konto «Helsesista», og 56.000 på Instagram. Mange unge deler sine opplevelser om foreldrenes drikking.

Når merker barn at voksne har drukket?  

– Det har ikke noe med antall glass eller enheter å gjøre. Barn merker det når voksne blir bare litt annerledes enn slik de er når de ikke har drukket alkohol. De merker at stemmen forandrer seg i tonefall og volum. Det samme med latteren. Og de merker at de voksne ikke klarer å følge like godt med.

Hvordan påvirker voksnes alkoholbruk barn? 

– Alle barn er helt ulike, så det må man faktisk spørre hvert enkelt barn om: «Hvordan er det egentlig for deg?». Når jeg spør barn og unge om det, så svarer noen at det ikke er noe problem. Men de aller fleste barna liker foreldrene sine best når de ikke har drukket. Veldig mange forteller om episoder eller stunder de husker der de ble utrygge eller redde. Og så er det noen som har opplevd skikkelig kjipe ting når voksne har brukt og bruker alkohol.

Hvordan spiller barnets alder inn i deres opplevelse av voksnes drikking?  

– Det finnes ikke fasit på dette spørsmålet. Trygghet er selvsagt ekstremt viktig for de aller minste barna. Men også de store barna kan bli utrygge og oppleve at det er vanskelig at voksne drikker. Mennesker er ulike, og det er fint å reflektere over hvordan man påvirker andre – uansett alder.

Hva er ditt råd til foreldre som ønsker å drikke alkohol på ferie med barna? 

– Snakk sammen som foreldre på forhånd. Hva er viktig for oss i denne ferien? Hvis alkohol er viktig – hvordan gjør vi det på en måte så det blir ok for ALLE? Hva er nok? Hva gjør vi hvis noen blir fulle i nærheten av barna i sommer? Snakk med barna. Hva tenker dere om alkohol? Hva husker du fra når vi eller andre voksne har drukket før? Hva var greit? Hva var ikke greit for deg? Selv om et barn opplever at foreldrene tar seg et glass vin til maten som helt ok, betyr det ikke at andre barn automatisk opplever det samme. Søsken reagerer, føler og tenker også ulikt.

– Man bør også tenke over: Hva om det skjer noe med en i familien hvis alle voksne har drukket alkohol? Det er lurt å snakke sammen på forhånd, og også underveis i ferien. Og det er viktig at barna får vite at de kan være helt ærlige. Barn vil nemlig veldig ofte gjøre alt for at foreldrene har det bra og er glade, og syns ofte det er vanskelig å si hva de egentlig tenker og føler til foreldrene sine.

Hva er ditt råd til andre voksne som skal på ferie med barn tilstede, og som ønsker å drikke alkohol?  

– Tenk at nå har du valgt å dra på en ferie der det er barn tilstede. Det betyr at du ikke kan kose deg like voldsomt med alkohol, som du kanskje ville gjort ellers. Er du klok snakker du med foreldre om hva de tenker om at du drikker alkohol. Husk at du ikke vet hva de barna har opplevd før rundt alkohol. Noen barn blir redde og får enorme stressreaksjoner i kroppen bare av å høre at man åpner en kork. Tenk at du skal være med å lage en hyggelig og god ferie for alle.

– Og går det galt, så våg å be om unnskyldning og snakk skikkelig etterpå om hva som skjedde. Det er nemlig noe alle burde bli flinkere til. Det kan være et voldsomt baluba, glass blir knust og det er høye stemmer og kanskje noen faller over ende, spyr eller sovner midt på plenen. Neste dag snakker ingen om det, alle er stille og det er som om det ikke har hendt. Da lærer barn at de ikke kan dele tankene og følelsene sine rundt alkohol med voksne, og blir gående og tenke på ting alene. Noen ganger kan det være like skadelig som ting som kan skje akkurat når noen drikker alkohol.

Relaterte saker