Advarer mot alkohol før isbading

Stadig flere får øynene opp for en iskald dukkert i vinterkulda - gjerne akkompagnert med noe godt å drikke i badstuen. Men hvor godt går egentlig alkohol, badstue og isbading sammen?

Kvinne som isbader i et hull i isen, sett fra toppen av badestigen. Foto.

Flere og flere har også tilgang til nye, flytende badstuer langs fjorder og vann landet rundt.

– Det er mange sprekinger der ute som utfordrer komfortsonen sin med isbading. Hvis man også vil drikke alkohol, er det viktig å være klar over effekten den har på kroppen når man bader, sier Ragnhild Kaski, som er generalsekretær i Av-og-til.

Hun anbefaler folk å være forsiktig med alkoholinntaket før man hopper i vannet.

– Alkohol er en risikofaktor i forbindelse med isbading. Ikke bare fordi promillen gjør en mindre svømmedyktig, men fordi alkohol også gjør at kroppen blir raskere nedkjølt.

Brygge med badestige som går ned i vann med tynt islag. Foto.

NRK undersøkte i serien «Ikke gjør dette hjemme» hvordan alkohol påvirker kroppstemperaturen i vann. Effekten er tydelig: alkohol og nedkjøling i vann er en livsfarlig kombinasjon.

Alkohol i badstuulykker

Også i badstuen er det lurt å være forsiktig med alkoholen. I Finland har studier vist at alkohol er involvert i de aller fleste tilfeller hvor badstubesøk har gått skikkelig galt.

– Alkohol og badstue kan være en farlig kombinasjon. Både alkoholen og varmen påvirker reguleringen av blodtrykket, sier Kaski.

 

Gode grunner til å være forsiktig med alkohol når du bader og tar badstue:

Har du prøvd isbading?

Dette har andre svart

63%

Ja!

21%

Nei, men jeg har planer om det

17%

Isbading? Hvorfor vil folk utsette seg for noe sånt?

Relaterte saker