Alkohol og kokain

Visste du at det er en tydelig sammenheng mellom høyt alkoholinntak og kokain?

Ikke alle som drikker alkohol tar kokain, men nesten alle som tar kokain drikker også alkohol. For disse er det viktig å vite på hvilke måter alkohol og kokainen virker sammen for å skape ruseffekten. Et av hovedproblemene med å blande alkohol og kokain er at du kan miste oversikt over hvor mye du tar. Da øker risiko for ulike skader, og faren for overdose blir høyere.

Alkohol, kokain og festkultur

De mange medieomtalene om ungdom og kokainrus er skremmende. Men når vi ser på ungdommers atferd i festlige sosiale settinger – er det først og fremst alkohol som spiller den største rollen.

Alkohol fungerer som et sosialt glidemiddel, og kan øke følelsen av samhørighet blant jevnaldrende. Men etter hvert som promillen stiger blir man mer impulsiv og risikovillig. Miksen av økende rus, samt presset for å bli en del av fellesskapet kan føre til risikofylt atferd – som inkluderer blant annet eksperimentering med illegale stoffer.

Utelivsstudien fra 2017 viser at kokain ofte blir brukt for å kontrollere alkoholrusen, og at kokain brukes som et slags «prestasjonsdop» for å kunne drikke mer på byen.

Alkohol og kokain er en farlig kombinasjon

Ifølge rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo er det veldig få som bruker kokain uten alkohol, og at kokainen ofte brukes for å gjenvinne kontrollen etter for mye drikking.

Pedersen forteller at kokain stimulerer nervesystemet, mens alkohol sløver sansene og hemmer kroppen. Kombinasjonen vil oppleves forvirrende, og redusere kroppens evne til å sortere og tolke signalene, som kan føre til blant annet hukommelsestap og svekket koordinasjon.

Willy Pedersen smiler med sola i øynene
REGULERE FYLLA: Kokain brukes av dem som drikker mye, og ofte for å regulere fylla. Når du drar noen linjer utpå natten, kan festen fortsette. (Foto: Privat)

I tillegg kan kombinasjonen forstyrre viktige kroppslige funksjoner som hjertefrekvens og pust, som øker risikoen for akutte helseproblemer som pusteproblemer, bevisstløshet, eller til og med hjerteinfarkt.

– Når man kombinerer kokain med alkohol, blir hjernen og sentralnervesystemet overbelastet med motstridende signaler. Disse rusmidlene påvirker kroppen på ulike måter, noe som fører til at hjernen må håndtere svært komplekse og forvirrende meldinger, sier Pedersen.

– Første trinn for å redusere bruk av kokain, er å redusere antallet episoder med hard festing og alkohol.

Relaterte saker