Fire menn snakker om alkohol og livet
Menn drikker mer, oftere og farligere enn kvinner. Samtidig mener over halvparten at de lett kan kutte ut noen glass. Hva kan en lege, en komiker, en skuespiller og en psykolog si oss om menn og alkohol?

- En samtaleserie hvor lege Kaveh Rashidi, psykolog Jan Ole Hesselberg, skuespiller Ingar Helge Gimle og komiker Espen Lervaag snakker om alkohol, helsa og livet.
- I filmene er det Av-og-til som stiller spørsmålene. Kjendispanelet har svarene.
- Kjendisene svarer på om du kan bli full av sprit i rumpa, om vi drikker for rusen eller smaken, og om når du vet at du har et alkoholproblem.
- 6 av 10 menn sier de kan kutte minst én alkoholenhet uten problem.
- Menn drikker mer, oftere og med mer risiko enn kvinner.
- Hvert glass du kutter gjør godt for helsa, og for menn er gevinsten ekstra stor.
- Sjekk ut alle episodene på Spotify her.
Kan du bli full av sprit i rumpa?
Vi mennesker gjør mye rart i jakten på alkoholrusen. Hva skjer om du tar en flaske og heller den inn i endetarmen – kan du bli full? Og er det skadelig? Får svar på dette (og mye mer) i videoen under.
Endetarmen er dessverre ikke laget for å innta alkohol. Når man drikker tas det meste opp av tarmene nærmere magesekken. Der er slimhinneoverflaten større, i motsetning til i rumpa, hvor arealet med slimhinner er mye mindre. Det er begrenset med plass, og avhengig av hvordan du velger å føre inn alkoholen er det usikkert hvor mye som tas opp i blodet, og hvor mye som går i do.
Hvis du virkelig ønsker effekt bør spriten være sterk, men da dukker den største ulempen opp: slimhinnen kan etses opp og bli betent. Risikoen for alkoholforgiftning er også stor.
Munnen er en overlegen metode for å få alkohol inn i kroppen. Det er enklere, tryggere og mer hygienisk. Selv om sprit i rumpa er praktisk mulig er det større sannsynlighet for sykehusbesøk enn beruselse.
Skadet av «rumpesprit»: En japansk mann i 20-årene havnet på akutten etter å ha tilført 1,8 liter brennevin i endetarmen. Mannen ble funnet omtåket og sløv, og fikk behandling for blødning, kraftig betennelse og slimhinneskade. Årsaken til hendelsen var at mannen, som slet med angst og eksamensnerver, hadde lest på nett at alkohol i rumpa var en effektiv metode for å sovne raskt. Kilde: Self-administered alcohol enema causing chemical proctocolitis | OAEM
Vodka-briller: I 2010 advarte myndigheter i USA og Storbriannia mot en ny, farlig festtrend. Fenomenet gikk ut på å helle vodka i øynene for å bli beruset. Den farlige metoden skal angivelig ha sitt opphav fra nattklubber i Las Vegas, og servitrisers kreative forsøk på å dra inn ekstra tips. – Man kan miste synet, advarte øyelege. Kilde: Heller vodka i øynene på fest: – Man kan miste synet
Sprit-tampong: En rekke tilfeller av sykehusinnleggelser i USA avdekket i 2011 en ny trend: Amerikanske tenåringer førte tamponger dyppet i sprit inn rektalt eller vaginalt, i håp om å bli raskere påvirket. Resultatet var blant annet alkoholforgiftning, irritasjon og bevisstløshet. Kilde: Tenåringer blir fulle på vodka-tamponger

I «Fire menn snakker om» stiller Av-og-til spørsmålene.
Svarene har skuespiller Ingar Helge Gimle, lege Kaveh Rashidi, psykolog Jan-Ole Hesselberg og komiker Espen Lervaag.
6 av 10 norske menn mener de kunne kuttet minst en alkoholenhet i måneden uten at livet ville blitt dårligere på noen måte.
«Lett-kuttern»: 26 % kunne kuttet 1-2 enheter
«Stor-kuttern»: 15 % kunne kuttet 3-5 enheter
«Super-kuttern»: 7 % kunne kuttet 5-6 enheter
«Mega-kuttern»: 3 % kunne kuttet 7-8 enheter
«Superdupermega–kuttern»: 8 % kunne kuttet 9 enheter eller mer
«Ikke-kuttern»: 11 % sier at de ikke kunne kuttet noen alkoholenheter.
Tallene er hentet fra en representativ befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Av-og-til.
Menn drikker mest
En gjennomsnittlig nordmann drikker 6-7 liter ren alkohol hvert år, tilsvarende 65 vinflasker. Men menn drikker mer enn kvinner. Faktisk drikker menn mer øl alene, enn kvinners totale alkoholforbruk.

Kanskje er det ikke så rart at majoriteten av menn sier de kan droppe en enhet uten store problemer…
36 % av menn sier de drikker alkohol ukentlig. Bare 24,6 % kvinner svarer det samme. Forskjellen mellom kjønnene har forholdt seg forholdsvis stabilt siden 2012.
Kilde: Helsedirektoratet (2025) «Hvor ofte drikker menn og kvinner alkohol?», i rapporten «Tall om alkohol». Klikk for lenke til kilde.
Menn er oftere på fylla enn kvinner, og fyll er assosiert med større risiko. Stolpene under viser hvor ofte kvinner og menn har drukket 6 eller flere enheter alkohol i løpet av det siste året. I gjennomsnitt ser vi at menn dobbelt så ofte som kvinner drikker mer enn seks enheter ved samme drikkeanledning i løpet av året.

Alkohol øker risikoen for 200 sykdommer, som kreft, hjertesykdom, depresjon og demens. Hvert glass du kutter reduserer risikoen for sykdom.
Hvilke vaner tror du det hadde vært lettest å gjøre noe med?
Ifølge en undersøkelse fra Respons Analyse forteller menn at de synes det er lettere å trene mer, spise sunnere og sove mer – enn å redusere alkoholinntaket:
- 52 prosent sier det ville vært lettest å trene mer
- 38 prosent sier det ville vært lettest å spise sunnere
- 27 prosent sier det ville vært lettest å sove mer
- 25 prosent sier det ville vært lettest å redusere alkoholforbruket
Samtidig vet vi at det å drikke mindre alkohol også kan påvirke trening, søvn og kosthold på en positiv måte. Kanskje ville man kunne oppnå mer av alt, om man reduserte alkoholforbruket noe?
Nysgjerrig på egne drikkevaner?
Sjekk drikkestatus.no
Drikker du for rusen eller smaken?
Smak, rus, eller sosial status. Årsakene til at vi drikker kan være mange. Har du noen gang tenkt gjennom hvorfor du drikker?
Ville du sett på pornografi hvis det bare var for handlingen?
Kaveh Rashidi
Faktisk viser forskning at smaken sjelden er det mest avgjørende for hvorfor vi drikker. Det vi liker er ofte knyttet til rus, eller konteksten rundt alkoholen, som pris og status.
Her kan du lytte til episoden på Spotify.
En studie av ungdoms drikkemotiver kan hjelpe oss med å forstå hvorfor mange drikker. Den viser at det er tre dominerende drikkemotiv:
Sosiale motiver
Man drikker for å gjøre sosiale situasjoner morsommere, for å føle tilhørighet og styrke relasjoner.
For å forsterke positive følelser
Man drikker for å føle rusen, for å føle spenning eller forsterke en stemning.
Som en mestringsstrategi
Man drikker for å redusere stress, tristhet, angst eller ubehag.
Det er det siste drikkemotivet som er forbundet med størst risiko for å utvikle store problemer med alkohol.
En norsk studie undersøkte motivene bak hvorfor vi drikker rødvin, hvitvin og musserende. Her ble rus utelatt som faktor, og andre årsaker ble belyst.
Interesse for vin
Høy interesse for vin og vinkultur er den største årsaken til at folk drikker vin.
Kulturelle aktiviteter
Høy interesse for opera, teater, konsert og museum henger sammen med hyppigere vindrikking.
Mat og måltider
De som er interessert i mat drikker mer rød- og hvitvin, men det hadde ingen effekt på musserende.
Status og selvbilde
Personer som er opptatt av hvordan de fremstår og sosial status (for eksempel om man er opptatt av å imponere andre, vise synlige merkevarer) drakk oftere hvitvin og musserende.
Smak
Studien klarte ikke å finne sammenheng mellom interesse for smak og vin.
Oppsummert er det tydelig at det sosiale er svært viktig for motivene bak å drikke vin. En svakhet ved denne studien er at ønske om rus verken ble undersøkt eller nevnt.
En anerkjent studie innen psykologien viser at forventningene våre om rus styrer hvordan vi handler. Her var placebo-effekten sentral. Forskerne delte respondentene inn i fire grupper:
- De tror de får alkohol, de får alkohol.
- Tester en kombinasjon av forventning + promille.
- De tror de får alkohol, de får alkoholfritt.
- Tester forventningseffekten alene.
- De tror ikke de får alkohol, de får alkohol.
- Tester effekten av promille når man tror man drikker alkoholfritt.
- De tror ikke de får alkohol, de får alkoholfritt.
- Kontrollgruppe (ingenting spesielt testet).
Hovedpoenget her er at det skilles mellom psykologiske forventninger og fysisk alkoholpåvirkning. Alle fikk en nøytral vodka-tonic drikk der alkoholen ikke kunne smakes. I denne studien ble derfor ikke mengden man drakk styrt av smak, men av forventingene våre.
Resultater
De som trodde de fikk alkohol, drakk mye mer enn de som fikk alkoholfritt, uavhengig av hva de hadde i glasset.
De som fikk alkohol, men som trodde det var alkoholfritt, oppførte seg ikke særlig fulle. Det vil si at promille uten forventninger fører til at man oppfører seg mindre beruset.
Dette fenomomenet kalles «Alcohol Expectancy Theory». Forskningen forteller oss at forventninger styrer:
- hvor mye folk drikker
- hvordan de oppfører seg når de tror de har drukket
- hvorfor noen drikker for å “få effekt”
- hvorfor noen blir mer aggressive, sosiale eller seksuelle i rus
Vin i hjernescanner: I en studie fikk deltagere smake på vin i en hjernescanner (fMRI-scanner). Vinen ble presentert med ulike prislapper. For eksempel ble en vin til 5 dollar presentert som en vin til 45 dollar og omvendt.
Man oppdaget at deltagerne rapporterte at dyr vin smakte best, bedre enn når den samme vinen ble presentert som billig. Forskerne fant også ut at belønningssentrene i hjernen hadde høyere aktivitet når deltagerne drakk dyr vin. Det var altså en reell endring i opplevd nytelse, ikke bare i rapporteringen.
Blindtest: I en annen studie som gjennomførte hundrevis av blindtester på vin fant man ut at det ikke var noen sammenheng mellom prisen på en vin og hvordan folk syntes det smakte. Forskerne fant det motsatte, at folk likte billig vin best. Vi kan derfor anta det er forventninger til vinen, status og kontekst som bidrar til den gode vinopplevelsen, ikke bare smaken.
Menn har i gjennomsnitt drukket 6 enheter eller mer 12 ganger i løpet av et år. De fleste er ganske beruset etter 6 enheter, og smak har sannsynligvis lite å si på den syvende enheten.
Drikker du for rusen eller smaken?
Dette har andre svart
59%
Rusen
41%
Smaken
Når blir alkohol et problem?
Alkoholproblemer kommer gjerne snikende, en glidning: litt mer, litt oftere, og så begynner det å gå utover livet ditt. Det er ikke alltid så lett å selv forstå at man har et problem, derfor kan det å lytte til de som er glad i deg være viktig.
Her kan du lytte til episoden på Spotify.
Seks tegn på at du drikker for mye
Å drikke for mye, handler ikke om at alt går galt på en gang. Det handler om at alkohol jevnlig skaper utfordringer for deg selv, for de rundt deg eller for helsa di.
Kjenner du deg igjen i flere av tegnene over? Det kan være en tydelig indikasjon på at alkohol tar en stor plass i livet ditt. Kanskje er dette et godt tidspunkt å ta grep.
Nysgjerrig på egne drikkevaner?
Sjekk drikkestatus.no

Det er aldri negativt å komme til erkjennelsen om at noe må gjøres. Det er det beste stedet å være.
espen lervaag
Hvor mye er for mye alkohol?
Det er vanskelig å si hvor mye alkohol som er for mye, og det finnes ikke noen eksakt mengde. Det vil variere fra person til person.
På generelt grunnlag vil et problematisk alkoholforbruk være når alkoholen gir negative konsekvenser for helsen, hverdagen eller relasjonene. Det inkluderer gjerne drikking som fører til problemer i arbeid, skole, hjemme eller når man er sammen med andre.
Hvis du føler på en uro eller en bekymring på vegne av noen andre, kan det være en bekreftelse i seg selv på dine grenser er krysset.
Andersen, V. m.fl. (2021) «Geographical risk of fatal and non-fatal injuries among adults in Norway». Injury, 52. Klikk for lenke til kilde.
Statistisk sentralbyrå «Fakta om kriminalitet». Klikk for lenke til kilde.
Hansen, A. m.fl. (2015) «Gender differences in the use of psychiatric outpatient specialist services in Tromsø, Norway are dependent on age: a population-based cross-sectional survey». BMC Health Services Research, 15, s. 477. Klikk for lenke til kilde.
Kilde drikkemotiver
Kuntsche, E. m.fl. 2005. «Why do young people drink? A review of drinking motives». Clinical Psychology Review, 25, s. 841–861. Klikk for lenke til kilde.
Kilde hvorfor vin
Gustavsen, G. W. m.fl. (2020) «Motivation for Drinking Wine». Journal of Wine Economics, 15(4), s. 378–385. Klikk for lenke til kilde.
Kilde placebo-rusen
George W. m.fl. (2012) «Balanced placebo design: Revolutionary impact on addictions research and theory». Addiction Research & Theory, 20(3), s. 186–203. Klikk for lenke til kilde.
Kilde vin i hjernescanner
Plassmann, H. m.fl. (2008) «Marketing actions can modulate neural representations of experienced pleasantness», Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 105(3), s. 1050–1054. Klikk for lenke til kilde.
Kilde blindtest
Goldstein, R. m.fl. (2008) «Do More Expensive Wines Taste Better? Evidence from a Large Sample of Blind Tastings», Journal of Wine Economics, 3(1), s. 1–9. Klikk for lenke til kilde.
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.