Fakta om alkohol i arbeidslivet

Visste du at hver femte drikkeanledning vi har er jobbrelatert? Her har vi samlet det du må vite om alkohol i arbeidslivet.

Uklart bilde av folk på restaurant som drikker alkohol

Arbeidsmiljøloven slutter å gjelde når det er beer o’clock.

– anonym arbeidstaker
Det er mye som er morsommere enn en full kollega. Derfor kan det være nyttig med noen kjøreregler for alkoholbruk i bedriften.

Norsk drikkemønster

I Norge drikkes det lite i arbeidstiden. Vi drikker ikke vin til lunsj som i mer sydlige strøk, og det er bred enighet om at alkoholen får vente til arbeidsdagen er omme. Mye av drikkingen i jobbsammenheng skjer derfor i jobbens gråsoner. Det vil si i fritiden sammen med kolleger, ved sosiale arrangement i regi av jobben, under arbeidsreiser, og i forbindelse med kurs, seminarer og representasjon. Dette er situasjoner der skillene mellom jobb og privatliv blir uklare. Det er også slike situasjoner som skaper de største utfordringene for ledelsen.

For selv om kolleger også kan være gode venner, vil hendelser som skjer under alkoholpåvirkning følge med tilbake til arbeidsplassen, og kunne skape utfordringer i jobbhverdagen.

Har du noen gang blitt hjemme fra jobb dagen etter et sosialt arrangement med jobben?

Utfordringer for samholdet

Når vi drikker får vi færre hemninger. Vi har lettere for å si ting vi tenker, og mangler noen ganger et nødvendig filter. I tillegg skjer det lettere at man trer over grenser, noe #Metoo-kampanjen ga oss flere eksempler på. Ansatte opplever jevnlig uheldige hendelser i jobbrelaterte situasjoner hvor det drikkes alkohol. Derfor er drikking med kollegene langt ifra en privatsak.

Kostbar jobbfyll

Alkoholbruk koster bedrifter og det offentlige store summer hvert år, både gjennom sykefravær og redusert effektivitet grunnet fyllesyke. Økt forbruk av alkohol i arbeidslivet fører til flere beruselsesepisoder, økt korttids- og langtidsfravær, flere med problematisk alkoholforbruk og økt forekomst av kroniske skader.

Derfor burde du bry deg om alkoholbruk i arbeidslivet:

1/2

Hvem trenger en alkoholpolicy?

I de aller fleste organisasjoner kan det være nyttig med noen felles kjøreregler for alkoholbruk. For under påvirkning er det lettere å gjøre ting du vil angre på, og sosiale relasjoner kan fort bli satt under press. Risikoen for uheldige hendelser er ekstra stor i organisasjoner der unge og eldre omgås tett i sosiale lag, og det er en tydelig maktfordeling mellom medlemmene. Da kan gode retningslinjer for alkoholbruk være spesielt viktig.

Om organisasjonen har et reflektert forhold til hvordan alkoholen påvirker vil det være et viktig steg på veien mot et tryggere og mer inkluderende arbeidsmiljø.

2/2

Slik er en god alkoholpolicy

En god alkoholpolicy kan for eksempel regulere når det er greit at det drikkes alkohol, hvem som skal betale for alkoholen, og hvor grensene går for hvor mye som kan drikkes. Målet må være at alle i organisasjonen bruker alkovett og tenker gjennom om de skal drikke og når de skal stoppe.

Akan kompetansesenter har utarbeidet maler for alkoholpolicy som kan være et godt utgangspunkt.

Forhåpentligvis kan gode retningslinjer bli et viktig preventivt tiltak for flere tilfeller av seksuell trakassering i organisasjon- og arbeidslivet.

Hvor går grensen?

Det å tilbringe tid sammen med kolleger utenfor jobb har en positiv effekt på samholdet. Det kan likevel være lurt for både arbeidsgivere og ansatte å tenke over hvordan drikking kan ha en negativ innvirkning på bedriftens omdømme og effektivitet. Bruk av alkohol kan også virke ekskluderende på de som ikke drikker. Derfor kan det være nyttig å ta en prat om hvordan dere vil ha det med alkohol på arbeidsplassen, og nedfelle noen regler for hva som er greit og hva som ikke er det. Vår veileder for alkoholpolicy kan være et godt sted å starte.