Alkohol og gravid – Gravide bør vite dette om alkohol

Er du, eller prøver du å bli gravid? Her er det du bør vite om alkohol og graviditet.

Bilde av en baby som ligger på rygg og ser inn i kamera

Som gravid er det lett å bli overveldet av all informasjon. Her har vi kortfattet samlet det du bør vite om alkohol og graviditet.

Kan jeg drikke når jeg er gravid?­­

Om en gravid kvinne drikker blir alkoholen raskt tatt opp i blodet og fraktet til de ulike organene. Alkoholen passerer ufortynnet gjennom morkaken til babyen, som i løpet av noen få minutter får like høy alkoholpromille som mor. Alle organer hos fosteret kan bli påvirket, og hjernen er spesielt utsatt ettersom den utvikles gjennom hele svangerskapet. Forskning fra 2021 har vist at hjernestrukturen til fosteret blir endret når man drikker alkohol tidlig i svangerskapet ②. Ingen vet hvor lite som skal til for å forstyrre utviklingen hos fosteret, men vi vet at mye alkohol under svangerskapet kan gi verre senskader enn røyk, kokain og heroin. Norske helsemyndigheter har følgende råd ①:

Du bør alltid unngå alkohol som gravid og gjerne mens du prøver å bli det. Ingen vet hvor mye alkohol som skal til før det oppstår skade hos det enkelte barnet.

Alkohol reduserer fruktbarheten

Dersom du er i den perioden av livet at du selv ønsker å få barn er det greit å vite om alkoholens effekt på fruktbarheten. Den negative effekten av alkohol ser ut til å bli sterkere med alder, og det gjelder både menn og kvinner. Om dere har graviditet høyest på ønskelisten kan det derfor være lurt å kutte ned på eller kutte ut alkoholen. Den negative innvirkningen på fruktbarheten gjelder på samme måte for dem som forsøker å bli gravide ved hjelp av prøverør.

Bruk alkovett når du ammer

Norske helsemyndigheter anbefaler at ammende avstår fra alkohol de første seks ukene etter termin, og er forsiktige med alkohol også senere i ammeperioden. Selv om kun en liten andel av alkoholen som mor drikker overføres til barnet, er barnets kropp umoden, og det råder usikkerhet rundt hva som er grensen for skadelig påvirkning av barnet.

De aller fleste slutter med alkohol når de får bekreftet at de er gravide

En undersøkelse har vist at 4% av norske kvinner drakk alkohol under svangerskapet ③.  Det er likevel viktig å påpeke at holdningene blant norske kvinner er gode når det gjelder alkohol og graviditet, og de fleste har fått med seg at alkohol ikke hører hjemme under graviditeten. Det er vi utrolig glade for!

Så enten du forsøker å bli eller er gravid håper vi du tar med deg denne informasjonen videre – og gir barnet ditt den aller beste starten på livet det kan få.