Alkohol og amming

Nybakte foreldre bør være forsiktige med alkohol når de tar hånd om sine små, for barn krever oppmerksomme foreldre.

Mange er i tvil om det er greit å drikke alkohol når man skal amme barnet. Hvor mye kan man i så fall drikke? Og hvor lenge bør man vente før man kan amme igjen? På nettet verserer det mange svar. Noen mener man bør unngå alkohol helt, mens andre mener det ikke er noe problem å amme etter at man har drukket alkohol.

Dette er rådene fra Helsedirektoratet

I Norge er det Helsedirektoratet som gir de offisielle helse- og kostholdsrådene. Når det gjelder amming og alkohol gir Helsedirektoratet følgende råd:

  • Ammende bør avstå fra alkohol til det har gått minst seks uker etter termin.
  • Ammende bør være forsiktige med alkohol også senere i ammeperioden. Etter at man har drukket bør man vente litt med å amme.

Alkohol i morsmelk

Kun en liten andel av alkoholen som mor konsumerer bringes videre til barnet. Alkoholkonsentrasjonen i morsmelken vil tilsvare den man finner i morens blod, men promillen i barnets blod vil bli lavere fordi melken fortynnes ytterligere i barnets kropp. Med andre ord vil alkoholen et nyfødt barn får i seg via morsmelken være svært uttynnet.

Likevel er barnets kropp umoden, og det er usikkerhet rundt hvor grensen går for når barnet tar skade av alkoholinntaket.  Helsedirektoratet mener derfor at ammende kvinner bør være forsiktige med alkohol. Planlegger du å drikke kan det være lurt å pumpe deg før du drikker eller at du venter med å amme til du ikke lenger har promille. Finn ut hvordan promillen forbrennes ved hjelp av vår promillekalkulator.

De minste barna trenger ekstra omsorg

Spedbarn krever din fulle oppmerksomhet. Samspillet med barnet er noe som kan påvirkes negativt. Barn sender stadig små signaler om at de ønsker kontakt. Om du har drukket plukker du ikke opp disse signalene like lett. Det betyr ikke at du ikke kan drikke noe om du skal amme, men bare husk at barna merker alkoholens minste virkning på deg, lenge før du selv gjør det. Derfor bør ikke bare ammende, men alle som skal passe de minste barna, bruke godt alkovett.

Relaterte saker