10 tips for en vellykket båtferie
Mange nordmenn ferierer i eget land. Noen fyker til fjells for å bestige populære fjelltopper, andre planlegger byferie med shopping, soling og god mat. Mange tilbringer også store deler av sommeren ved havet eller om bord i båt.
Mange disponerer fritidsbåt
I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Av-og-til kommer det frem at 1 av 3 nordmenn eier eller disponerer egen båt. Det betyr at mange nordmenn trolig vil tilbringe tid på havet i løpet av sommeren.
Klar i hodet, klar for sjøen
Enten du er en erfaren kaptein, eller en landkrabbe som skal utforske Norge til sjøs for første gang i sommer, blir du en dårligere båtfører om du drikker alkohol. Alkoholen påvirker oppmerksomheten, vurderingsevnen og reaksjonsevnen. Den øker også villigheten til å ta risiko.
Den som fører båt, må håndtere uforutsette hendelser. Å være klar for sjøen er å være klar i hodet.
Mangler: Tenk deg om før du drikker i båt
10 råd for en trygg og vellykket båtferie:
Råd 1
Ta med de gode, alkoholfrie kjørevanene til sjøen, og bidra til en trygg og trivelig båtsommer for alle.
Råd 2
Utpek én fører som holder seg edru til hjemturen.
Råd 3
Pass deg for bakruseffekten: For hjernen er promille promille uansett.
Råd 4
Lær deg sjøvettreglene.
Råd 5
Tenk gjennom konsekvensene av å drikke når du er passasjer. Selv om du ikke har ansvaret for å føre båten, vil du ved et uhell stille med mye dårligere odds hvis du har promille.
Råd 6
Husk at du som passasjer både har påvirkningskraft og et medansvar. En edru, uthvilt og oppmerksom båtfører er det beste for alle, – som passasjer kan du være med å sette standarden.
Råd 7
Bruk flyteutstyr, dødmannsknapp, kart og annet sikkerhetsutstyr.
Råd 8
Ta roret damer! Damer drikker mindre i båt, damer er mer sikkerhetsorienterte, og det er fornuftig å ha flere om bord som kan føre båten.
Råd 9
Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.
Råd 10
Hvis du eller andre er i nød: påkall hjelp på VHF – kanal 16. Alle som har VHF har lytteplikt. Du kan også ringe Kystradioen på 120, de alarmerer Hovedredningssentralen, eller politiets nødnummer 112.
Mangler: Slik øker du trygghet på sjøen